شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

رژیم غذایی در سرماخوردگی و آنفلوانزا


رژیم غذایی در سرماخوردگی و آنفلوانزا

مقدار زیادی مایعات مصرف کنید در طول حملات شدید آنفلوانزا, بهتر است از مایعات مقوی و مغذی مثل انواع سوپ ها و آش ها به عنوان جایگزین وعده اصلی استفاده کنید البته به شرطی که تعادل صحیحی از انواع مواد مغذی را دارا باشد

سلامتی مجاری تنفسی وابسته به دریافت هوای فاقد میکروب و آلودگی است. بیش از ۲۰۰ نوع ویروس شناخته شده است که به دستگاه تنفسی فوقانی اثر گذاشته و باعث سرماخوردگی می‌شوند. در اغلب موارد سرماخوردگی خفیف بوده و به طور معمول برای حدود یک هفته باقی می‌ماند. آنفلوانزا نامی است که به عفونت ویروسی بسیار شدید نسبت داده می‌شود و این عفونت نیز بر دستگاه تنفسی فوقانی تاثیر می‌گذارند.

علایم سرماخوردگی به طور معمول دو تا سه روز پس از ورود ویروس به بدن ظاهر می‌شود. شایع‌ترین علایم شامل: گلودرد، گرفتگی و یا ریزش آب بینی، سرفه، عطسه و درد ناحیه دست و پا، خستگی، ریزش آب از چشم‌ها و بروز مشکلاتی در خوابیدن است. در صورتی که علایم بیش از یک هفته باقی بمانند و به همراه سردرد شدید، ضعف، از دست دادن اشتها و تهوع نیز باشند احتمال این‌که بیماری به علت ویروس آنفلوانزا باشد بیشتر است. بروز تب نیز به طور معمول شایع‌ است. باید توجه کرد که در موارد عفونت‌های ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی، علت بیماری را نمی‌توان برطرف کرد و فقط درمان علایم امکان‌پذیر است.

به هنگام سرماخوردگی، استراحت زیاد، مصرف فراوان مایعات و قرقره کردن آب نمک ولرم به بهبود علایم کمک می‌کند. مصرف قرص‌های مسکن به رفع سردرد و کاهش تب کمک می‌کنند. تنها در مواردی که به دنبال عفونت ویروسی، عفونت باکتریایی نیز بروز می‌کند، آنتی‌بیوتیک‌ها مفید واقع می‌شوند. کودکان، سالمندان، زنان باردار، و افرادی که به بیماری‌های کلیوی یا دیابت دچارند به توصیه‌های پزشکی بیشتری نیاز دارند. گاهی اوقات برای سالمندان به منظور پیشگیری از ابتلا به عفونت، استفاده از واکسن توصیه می‌شود.

چه غذاهایی برای سرماخوردگی مفید هستند

برای این‌که سیستم ایمنی بدن به بهترین نحو به وظیفه‌اش که مبارزه علیه ویروس‌های سرماخوردگی و آنفلوانزا است، عمل کند باید مواد مغذی حیاتی را دریافت کند. از جمله منابع اصلی طبیعی تامین‌کننده ویتامین ث که در درمان سرماخوردگی موثرند عبارتند از:

پرتقال، گریپ فروت، انواع توت، فلفل دلمه‌ای، توت فرنگی، سیب‌زمینی و سبزی‌جات سبز برگ از قبیل انواع کلم. (دریافت زیاد و منظم ویتامین ث به کاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگی کمک می‌کند.)

غلات سبوس‌دار و حبوبات، منابع غذایی خوب یکی از ویتامین‌های گروه ب به نام پانتوتنیک اسید هستند. کمبود پانتوتنیک اسید سبب بروز عفونت‌های مکرر دستگاه تنفسی فوقانی می‌شود.

سیر دارای آهن، روی و آلیسین است که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و کمک به کاهش خطر عفونت‌هٔای ویروسی می‌شود.

ماهی قباد، قرل‌آلا، ساردین و ماهی‌های روغنی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. همچنین تخم کتان، دانه کدو حلوایی و روغن شاه‌دانه از دیگر منابع خوب امگا ۳ به شمار می‌روند.دانه کنجد، تخمه کدو حلوایی و آفتاب‌گردان منابع غنی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند. این اسیدهای چرب در مبارزه علیه عفونت‌های سرماخوردگی به سلول‌های دستگاه تنفسی کمک می‌کنند.

جگر، انواع ماهی از جمله قزل‌آلا، قباد و شاه‌ماهی، کره و تخم‌مرغ منابع ویتامین آ هستند. هویج، انبه، سیب‌زمینی، زرد‌آلو، کدو حلوایی و سبزی‌جات تیره نیز تامین‌کننده بتاکارتن هستند که در بدن به ویتامین آ تبدیل می‌شوند. عفونت‌های مکرر تنفسی در کودکان با کاهش ذخایر ویتامین آ مرتبط است. یک رژیم غذایی متنوع و مخلوط حاوی این غذاها، مواد کافی برای یک کودک در حال رشد را تامین می‌کند.

ماهی، مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، لبنیات و مخلوطی از مغزها، دانه‌ها و غلات سبوس‌دار، تامین‌کننده پروتئین هستند. کمبود دریافت پروتئین خطر ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد.

گوشت، شیر، غلات و حبوبات تامین کننده ویتامین‌های ب ۶ و پانتوتنیک اسید هستند که برای سلامتی سیستم ایمنی از اهمیت بسیاری برخوردارند.

غلات صبحانه (برشتوک)، نان و عصاره مخمر، تامین‌کننده اسید فولیک هستند که برای سلامتی و تقویت سیستم ایمنی ضروری است. به علاوه چغندر، لوبیا چشم بلبلی و انواع کلم منابع خوب فولات (فرم طبیعی اسید فولیک) هستند.

انواع صدف، گوشت‌های قرمز بدون چربی و غلات سبوس‌دار حاوی روی هستند. روی یک ماده معدنی مورد نیاز برای سیستم ایمنی است.

غذاهای آماده بسته‌بندی شده و کنسروها از لحاظ ویتامین‌ها و مواد معدنی فقیر هستند. بنابراین به جای مصرف این نوع غذاها از انواع میوه‌ و سبزی‌جات تازه،‌ گوشت، ماهی، غلات، مغزها و دانه‌ها استفاده کنید.

استفاده از بخور برای رفع گرفتگی بینی کمک می‌کند. برای این کار به مدت ۱۰ دقیقه سر را به روی بخارات یک ظرف آب در حال جوشیدن بگیرید. بهتر است دستمال یا حوله‌ای را به روی سر بگذارید. این عمل را سه بار در روز تکرار کنید. می‌توانید مقداری روغن منتول یا اوکالیپتوس به آب در حال تبخیر اضافه کنید تا عمل تنفس را تسهیل کند.

مقدار زیادی مایعات مصرف کنید. در طول حملات شدید آنفلوانزا، بهتر است از مایعات مقوی و مغذی مثل انواع سوپ‌ها و آش‌ها به عنوان جایگزین وعده اصلی استفاده کنید. البته به شرطی که تعادل صحیحی از انواع مواد مغذی را دارا باشد.

تا جایی که می‌توانید استراحت کنید. سیستم ایمنی برای تجدید قوا به استراحت نیاز دارد. عدم توجه به علایم یک عفونت ویروسی و سعی در ادامه کار و فعالیت در حین بیماری، مدت ابتلا را طولانی‌تر می‌کند.

به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی پزشکان ایران



همچنین مشاهده کنید