پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

مسواک، حتی بدون خمیردندان


مسواک، حتی بدون خمیردندان

بسیاری از خانم ها که برای اولین بار باردار می شوند، هیجان زده اند و فهرست بلندبالایی از کارهایی که باید انجام شود، تهیه می کنند. اما آیا زمانی را هم برای وقت دندانپزشکی در نظر …

بسیاری از خانم ها که برای اولین بار باردار می شوند، هیجان زده اند و فهرست بلندبالایی از کارهایی که باید انجام شود، تهیه می کنند. اما آیا زمانی را هم برای وقت دندانپزشکی در نظر می گیرند؟ آیا می دانستید که خانم ها در طول دوره بارداری باید بیشتر از همیشه مراقب بهداشت و سلامت دهان و دندان خود باشند؟

درمان دندانپزشکی در دوران بارداری

خانم های باردار می توانند در طول دوران بارداری، درمان دندانپزشکی مورد نیاز را دریافت کنند. زمانی که به دندانپزشکی مراجعه می کنید حتماً به او اطلاع دهید که باردار هستید. این کار موجب می شود دندانپزشک شما برنامه ریزی مناسبی برای شما انجام دهد. لازم است بدانید اغلب اعمال سنگین دندانپزشکی تا حد امکان در دوره بارداری انجام نمی شود، اما سایر کارها را می توان در این مدت، به خصوص در سه ماهه دوم بارداری (ماه های چهارم، پنجم و ششم) انجام داد. در این دوره اعضای بدن جنین شکل گرفته اند و خطری مادر و جنین را تهدید نمی کند. در این دوران بهتر است تا حد امکان از دندان ها رادیوگرافی تهیه نشود. اما در برخی موارد اورژانسی لازم است حتماً از دندان ها رادیوگرافی تهیه شود که در این صورت باید جنین را به وسیله پوشش های سربی از دریافت اشعه در امان نگه داشت.

بیماری لثه و زایمان زودرس

در دوران بارداری در لثه بیشتر زنان التهاب مختصری دیده می شود. خونریزی از لثه هم زیاد است. این التهاب مختصر لثه را «ژنژیویت» می نامند که چندان نگران کننده نیست و با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کاملاً برطرف می شود. اما اگر این وضعیت شدیدتر شود، می تواند به فرم شدیدتر بیماری لثه به نام «پریودنتیت» منجر شود. در این حالت علاوه بر التهاب شدید و خونریزی، لقی دندان ها هم به چشم می خورد. ثابت شده که این بیماری می تواند موجب زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم شود. اگر چنین مشکلی برای شما پیش آمد، باید بلافاصله به دندانپزشک یا متخصص بیماری های لثه مراجعه کنید. او با روشی غیرجراحی سطح ریشه دندان ها را تمیز کرده و پلاک میکروبی را از روی آن و عمق لثه برمی دارد. این کار خطری برای مادر یا جنین ندارد و احتمال زایمان زودرس را کاهش می دهد.

از دست دادن یک دندان در هر بارداری

حتماً این را شنیده اید که «زنان به ازای هر بارداری، یک دندان خود را از دست می دهند». اما این یک عقیده کاملاً اشتباه است. بارداری به خودی خود هیچ اثری روی دندان ها ندارد. این باور غلط از آنجا شکل گرفته که در گذشته تصور می شد جنین کلسیم مورد نیاز خود را از دندان های مادر می گیرد، اما امروزه ثابت شده جنین کلسیم و سایر مواد مورد نیاز خود را از مواد غذایی که مادر می خورد، دریافت می کند. واقعیت این است که علت از دست رفتن دندان در بیشتر زنان باردار، رژیم غذایی پرشکر همراه با بی توجهی به بهداشت دهان و دندان مادر و مراجعه نکردن او به دندانپزشک است.

مسواک زدن را فراموش نکنید

هیچ چیز حتی حالت تهوع، موجب نمی شود شما دلیلی برای مسواک نزدن داشته باشید. دو بار مسواک در روز برای شما که باردار هستید از هر زمان دیگری واجب تر است. اگر هنگام مسواک زدن احساس تهوع می کنید، از مسواک کوچک تری مثلاً مسواک اطفال استفاده کنید. در صورتی که طعم خمیردندان موجب ناراحتی شما می شود، بهتر است خمیردندان تان را عوض کنید ولی اگر باز هم با همه خمیردندان ها مشکل داشتید، می توانید از مسواک بدون خمیردندان استفاده کنید. توجه داشته باشید که نقش اصلی را در کنترل پلاک دندانی، مسواک بر عهده دارد نه خمیردندان.

تغذیه در دوران بارداری

در طول بارداری مصرف مواد غذایی سرشار از کلسیم، برای جنین اهمیت زیادی دارد. شیر، پنیر و ماست منابع بسیار خوبی از کلسیم هستند که باید در رژیم غذایی مادر قرار بگیرند. زنان باردار به دلیل کوچک شدن حجم معده، تمایل دارند وعده های غذایی کم اما به دفعات زیاد بخورند. همین امر سبب بروز پوسیدگی های دندانی بیشتری می شود. بهتر است در این دوران از غذاها یا میان وعده های شیرین و چسبناک استفاده نشود. میوه ها و لبنیات کم چرب، بهترین توصیه برای خانم های باردار هستند.

دکتر فاطمه دیباجی فروشانی

جراح، دندانپزشک



همچنین مشاهده کنید