پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

پایان دادن به زندگی ناسالم


پایان دادن به زندگی ناسالم

مراقبت از خود به آن دسته از اعمالی گفته می شود که افراد برای جسم, ذهن و سلامت روحی شان انجام می دهند, اما بیشتر مردم نمی دانند چگونه مراقب خود باشند و هرکس به اندازه آگاهی و توانایی اش از خود مراقبت می کند

مراقبت از خود به آن دسته از اعمالی گفته می‌شود که افراد برای جسم، ذهن و سلامت روحی‌شان انجام می‌دهند، اما بیشتر مردم نمی‌دانند چگونه مراقب خود باشند و هرکس به اندازه آگاهی و توانایی‌اش از خود مراقبت می‌کند.

مراقبت از جسم شامل مصرف درست غذا، ورزش کردن، خواب کافی و مراقبت های پزشکی است. بیشتر مردم به دلیل مشغله کاری برای خوردن غذا وقت کافی در نظر نمی گیرند و بیشتر اوقات به جای خوردن غذای سالم از غذاهای آماده که برای بدن بسیار مضر است استفاده می کنند. در واقع با این رفتار ناسالم مواد مغذی کافی به بدنشان نمی رسد.

ورزش یکی دیگر از موارد مراقبت از خود است که بسیار مظلوم واقع شده؛ چراکه بیشتر مردم با توجیه نبود وقت، به آن توجه نمی کنند. بنا بر توصیه کارشناسان بهداشت و سلامت هر فرد حداقل پنج روز در هفته، روزی نیم ساعت باید ورزش کند. ورزش نه تنها بسیاری از دردهای جسمی را از بین می برد، بلکه می تواند با احساسات بد یا افسردگی مبارزه کند.

مقدار خواب کافی بویژه خواب شبانه که در افراد متفاوت و از هفت تا ده ساعت متغیر است، مقوله دیگری است که باید رعایت شود. بدن در ساعت های مختلف شب به ترمیم اندام های خود می پردازد که هر ساعت محرومیت از خواب شبانه به مفهوم از دست دادن فرصت کافی برای ترمیم قسمتی از بدن است. کم خوابی پس از مدتی فرد را به سمت بیماری های مختلف جسمی و روحی می کشاند.

مراقبت های پزشکی شکل بسیار مهمی از مراقبت از خود است. برخی افراد بویژه آقایان وقتی در جسم خود احساس ناراحتی می کنند به پزشک مراجعه نمی کنند تا زمانی که بیماری شان مزمن شده یا حتی از نوع ساده به شکل پیچیده ای درآید. بنابراین باید برنامه ای برای مراجعه منظم به پزشک برای خود درنظر بگیرید.

● مراقبت های روحی و عاطفی

این نوع مراقبت دربرگیرنده موارد متفاوتی است که افراد باید به آن توجه کافی داشته باشند. انسان در مواقع مختلف ممکن است دچار مشکلاتی شود که روح و روانش را درگیر خود کند. در این گونه مواقع ممکن است مجبور باشد با کسی صحبت کند تا او را آرام کرده یا راه حلی ارائه دهد که بهترین گزینه، مشاورهای زبده هستند. از رفتن نزد مشاور ابایی نداشته باشید. تمرین های مدیتیشن نیز در دور کردن احساسات بد موثر است.

مراقبت روحی و عاطفی از خود، بشدت با محیط اطراف و کسانی که با آنها زندگی و معاشرت می کنید، بستگی دارد. خیلی مهم است در کنار افرادی زندگی کنید که رفتار حمایت کننده ای داشته باشند و با افرادی رفت و آمد داشته باشید که احساس خوبی به شما می دهند. از اشخاصی که موجب افسردگی تان می شوند تا آنجا که می توانید دوری کنید. هنگام انتخاب دوست دقت کنید و با کسانی وقت بگذرانید که ارزش دوستی ها را می فهمند و قصد سوءاستفاده از شما را ندارند.

البته مجبور نیستید با تمام کسانی که باعث رنجش تان می شوند قطع رابطه کنید، می توانید ارتباط تان با آنها را محدود کنید، اما هرگز اجازه ورود افرادی که روح و روان تان را آزار می دهند به زندگی تان ندهید. این افراد فقط وقت و انرژی باارزش تان را هدر می دهند.

● تماس های تلفنی

این روزها تلفن های هوشمند همه جا در دسترس است و لحظه ای مردم را راحت نمی گذارد. هیچ قانونی شما را ملزم نمی کند که به هر تماس تلفنی پاسخ دهید. اگر دوست ندارید با کسی در موقع خاصی صحبت کنید، می توانید بعدا و هر وقت که احساس کردید دوست دارید با او تماس بگیرید.

● نوع دیگری از مراقبت

در واقع این نوع مراقبت اختصاص دادن زمانی برای تفریح و سرگرمی است. بیشتر مردم چنان درگیر مشغله های زندگی هستند که دیگر وقتی برایشان باقی نمی ماند که به روحیه خود توجه کنند و به طور کلی مقوله سرگرمی و تفریح های مورد علاقه شان را فراموش می کنند. این نوع زندگی به زودی آنها را از پای درمی آورد. بنابراین بهتر است به تفریح های سالم نیز بپردازید. البته قبل از هر چیز بهتر است انجام برخی کارها مثل ماندن طولانی در فضای اینترنت، تماشای بیش از حد تلویزیون یا حتی خواب بیش از حد را ترک کنید. این رفتارها اگرچه نوعی تفریح و استراحت محسوب می شود، اما در طولانی مدت سلامت را به خطر می اندازد. در کلاس های تفریحی ـ ورزشی یا سرگرمی های مورد علاقه تان ثبت نام کنید و خیلی جدی برای این نوع فعالیت ها وقتی مناسب در نظر بگیرید. همچنین می توانید هرازگاهی با دوستان صمیمی تان وقتتان را بگذرانید.

مراقبت از خود چیزی است که اتفاقی رخ نمی دهد بلکه باید برای آن برنامه ریزی کنید.

● احساس گناه نکنید، این حق طبیعی شماست!

بیشتر مواقع افرادی که مسئولیت خانواده ای را به عهده دارند هنگامی که قصد دارند از خود مراقبت کنند، گرفتار احساس گناه می شوند.

باید فراموش نکنیم تا زمانی که خودمان سلامت نباشیم، نمی توانیم از دیگران به خوبی مراقبت کنیم. همه ما در قبال بدن خود مسئول هستیم و باید با نهایت احترام با آن برخورد کنیم. باید مراقب کودک شیرین وجود خود باشیم و او را دلگرم و مطمئن کنیم.

● مادران فداکار

مادران بیشتر مواقع خواسته و نیازهای خود را فدای مراقبت از خانواده می کنند. آنها به خاطر رفاه فرزندان و همسرانشان از هیچ نوع فداکاری رویگردان نیستند و براحتی خود را به دست فراموشی می سپارند، اما پس از مدتی انرژی شان تمام شده و به اضطراب و افسردگی گرفتار می شوند. اکنون وقتش رسیده ساختارشکنی کرده و کمی هم به خودتان برسید.

● فرصت برای تغییر، نه احساس گناه

هر وقت به خواست دیگری به خاطر خودتان پاسخ منفی می دهید، طبیعی است که احساس گناه کنید. در این گونه مواقع اطرافیان تان نهایت تلاش شان را می کنند که این احساس در شما تشدید شود، اما باید به خود بقبولانید که شما نیز حقی دارید و باید به سلامت خودتان نیز توجه کنید.

● احساس مسئولیت یا یاری کننده

بین کمک کردن به دیگران یا احساس مسئولیت تفاوتی قائل شوید. در واقع وقتی به کسی کمک می کنید تا کاری را که می خواهد انجام دهد یاری کننده هستید، اما احساس مسئولیت یعنی این که بار مشکل آن فرد را خودتان به تنهایی به دوش بکشید. بنابراین سعی کنید روش های مختلف کمک کردن به دیگران را بیاموزید و خودتان مسئولیت همه چیز را به عهده نگیرید.

● برنامه ریزی

به کارهایی که باید انجام دهید و زمانی که در اختیار دارید کاملا توجه کرده و برایشان برنامه ریزی کنید. حتی می توانید در این خصوص از دیگران هم کمک بگیرید. مثلا اگر باید مادرتان را نزد دکتر ببرید و همان موقع فرزندتان را از مدرسه به خانه بیاورید، می توانید از خواهر یا برادرتان یا پرستار برای رسیدگی به مادرتان کمک بگیرید و دچار اضطراب انجام دادن چند کار همزمان نشوید. سعی نکنید تمام کارهای خانه و زندگی را به تنهایی قبول کنید و وظایف را بین خود و اطرافیان تان تقسیم کنید تا دچار خستگی جسمی و روحی نشوید.

● دوری از عادات مخرب

همه ما گاهی اوقات عادت هایی داریم که ما را به سوی اضطراب و زندگی ناسالم سوق می دهد. عادت های خود را مرور کنید و آن مواردی را که باعث می شود شما را از آنچه می خواهید باشید دور کند، ترک کنید. اگر به مواد مخدر، از هر نوع، گرفتار شده اید با کمک کارشناسان ترک کنید و با زندگی سالم در کنار خانواده تان آشتی کنید.

● شهامت به خرج دهید

گفتن بله به نیازهای خود، مسلما گفتن نه به برخی خواسته های دیگران است. این روش ممکن است باعث تعجب خانواده تان شود، چراکه تاکنون همیشه مراقب آنها بوده اید، اما اکنون روشی دیگر به کار بسته اید. حتی ممکن است دوباره باعث شود شما بیش از حد احساس گناه کنید، اما با تغییر روش مطمئن باشید با فکری باز و روحیه ای بهتر می توانید مراقب خانواده تان باشید. با زبان مهربانی آنها را متوجه کنید به دلیل برآورده کردن نیازهای آنها مراقبت از خود را فراموش کرده اید و اکنون می خواهید روش تان را عوض کنید.

همچنین به آنها بیاموزید چگونه می توانند از خود مراقبت کنند. البته اعضای خانواده غالبا دوست دارند در مراقبت از یکدیگر دستی داشته باشند، اما بیشتر مواقع فردی که در قبال باقی اعضا بیش از حد احساس مسئولیت می کند این اجازه را به آنها نمی دهد. بنابراین در را برای کمک های آنها باز کنید. مثلا به فرزندانتان یاد بدهید چگونه ظرف یا لباس بشویند یا از فرزند بزرگ تر برای بردن و آوردن فرزند کوچک تر به مدرسه کمک بگیرید. با این رفتار نه تنها درخصوص امور زندگی تعادل ایجاد می کنید، بلکه نسبت به یکدیگر احساس صمیمیت بیشتری خواهید کرد. در ضمن ممکن است افراد خانواده نتوانند کارها را به خوبی شما انجام دهند، اما هرگز سعی نکنید آنها را کنار زده و خودتان انجام دهید یا دائم به آنها تذکر دهید، این روش آنها را از کمک کردن دلسرد می کند.

uky.edu

مترجم: نادیا زکالوند



همچنین مشاهده کنید