شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

مخمر آبجو


مخمر آبجو

مخمر آبجو حاوی ۱۶ نوع اسید آمینه می باشد كه تمام اسیدهای آمینه ضروری را شامل میگردد در هر ۳۰ گرم مخمر آبجو ۱۶ گرم پروتئین وجود دارد

مخمر آبجو و یا مخمر تغذیه‌ای ، سلول‌های خشك شده و غیر فعال مخمری بنام SACCHAROMYCES CEREVISIAE می‌باشد . منظور از غیر فعال اینست كه خاصیت تخمیر كنندگی خود را از دست داده است . مخمر ها جزو قارچ‌های تك سلولی می‌باشند . مخمر ساكارومایسس سروزیه در تهیه مشروبات الكلی و ور آمدن خمیر نان در نانوایی‌ها و شیرینی‌پزی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد . اما از آنجایی كه این ماده ارزش تغذیه‌ای بالایی دارد به عنوان مكمل غذایی نیز عرضه می‌گردد . مخمر آبجو معمولاً طعمی بسیار تلخ دارد .

● تركیبات مخمر آبجو

۱) مخمر آبجو حاوی تمام ویتامین‌های گروه B می‌باشد به غیر از ویتامین B۱۲ ، مگر اینكه مخمر آبجو با این ویتامین نیز غنی سازی شده باشد .

▪ ویتاین‌های B شامل :

ـ تیامین(B۱) ،

ـ ریبوفلاوین(B۲) ،

ـ نیاسین(B۳) ،

ـ پانتوتنیك اسید(B۵) ،

ـ پیروكسیدین(B۶) ،

ـ فولیك اسید و یا فولات(B۹) ،

ـ بیوتین(H) .

۲) مخمر آبجو حاوی ۱۶ نوع اسید آمینه می‌باشد كه تمام اسیدهای آمینه ضروری را شامل میگردد . در هر ۳۰ گرم مخمر آبجو ۱۶ گرم پروتئین وجود دارد .

۳) مخمر آبجو حاوی ۱۴ نوع مواد معدنی می‌باشد بویژه كروم ، فسفر و سلنیوم .

روی ، آهن ، مس ، منیزیوم ، منگنز و پتاسیم دیگر مواد معدنی موجود در مخمر آبجو می‌باشند .

۴) كروم موجود در مخمر آبجو بهترین منبع غذایی كروم محسوب می‌گردد .

۵) مخمر آبجو حاوی فیبر نیز می‌باشد . در هر ۳۰ گرم از مخمر آبجو ۶ گرم فیبر موجود است .

۶) مخمر آبجو حاوی بتا گلوكان می‌باشد . بتا گلوكان یك آنتی اكسیدان قوی بوده و در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثر است .

۷) مخمر آبجو حاوی نوكلئیك اسیدها و نوكلئوزیدها می‌باشد . بویژه ریبونوكلئیك اسید(RNA) و اینوزین .

● خواص مخمر آبجو

۱) نوكلئیك اسید‌ها و نوكلئوزیدها ترمیم بافت‌ها را تسریع كرده و روند پیری را كند می‌سازند .

۲) سلنیوم موجود در مخمر آبجو خاصیت ضد سرطانی دارد ، از سلول‌های كبدی محافظت می‌كند و یك آنتی اكسیدان قوی می‌باشد كه از امراض قلبی-عروقی پیشگیری می‌كند .

۳) كروم موجود در مخمر آبجو دارای خواص :

▪ تنظیم سطح قند خون (كاهش قند خون)

▪ كاهش گلوكز ناشتا و بهبود تحمل گلوكز در افراد دیابتی با افزایش حساسیت سلول‌ها به انسولین

▪ كاهش چربی‌های بدن و افزایش توده عضلانی (در صورتی كه با ورزش و رژیم غذایی متعادل همراه باشد)

▪ كاهش كلسترول و تری‌گلیسریدهای خون

▪ كاهش سطح كلسترول بد(LDL)

▪ افزایش سطح كلسترول خوب(HDL)

۴) ویتامین‌های گروه B در متابولیسم كربوهیدرات‌ها ، چربی‌ها وپروتئین‌ها نقش دارند .

۵) از مخمر تغذیه‌ای می‌توان در درمان و یا پیشگیری بیماری‌ها واختلالات زیر بهره گرفت : ▪ استرس ،

▪ افسردگی ،

▪ خستگی مزمن ،

▪ بیماری‌های عودكننده ،

▪ آكنه مزمن ،

▪ اگزما ،

▪ اسهال ،

▪ سرماخوردگی ،

▪ سرفه

▪ گلودرد

▪ سوء هاضمه .

۶) مصرف مخمر آبجو فلور طبیعی روده را تغییر داده و باكتری‌های مفید روده را افزایش و باكتری‌های مضر و بیماریزای روده را كاهش می‌دهد .

۷) مصرف مكمل مخمر آبجو كمك می‌كند تا راحت تر به خواب رویم . نیاسین و پیروكسیدین موجود در آن ترشح سروتونین را در مغز افزایش می‌دهد .

۸) فیبر موجود در مخمر آبجو در بر طرف كردن یبوست مؤثر است .

۹) افزایش اشتها - افزایش سطح انرژی بدن - رفع خستگی - كمك به ترمیم بافت‌های آسیب دیده - تقویت سیستم ایمنی و عصبی - حفظ و بهبود سلامتی پوست ، مو ، چشم‌ها ، دهان ، كبد و مجاری گوارشی ، از دیگر فواید مخمر آبجو می‌باشد .

● موارد منع مصرف

۱) افراد مبتلا به نقرس نبایستی از آن استفاده كنند .

۲) زنان باردار و یا شیرده بهتر است از مصرف آن خودداری كنند ، مگر زیر نظر پزشك .

۳) افرادی كه سیستم ایمنی بدنشان خیلی ضعیف است بایستی از مصرف آن خودداری كنند .

● تداخلات احتمالی و عوارض

۱) به ندرت در برخی افراد ایجاد آلرژی می‌كند .

۲) مصرف همزمان این مكمل با داروهای بازدارنده اكسیداز تك آمین (موجود در داروهای پاركینسون وضد افسردگی) موجب افزایش فشار خون می‌گردد .

۳) مكمل مخمر آبجو اثر داروهای ویژه دیابت را تقویت كرده و موجب كاهش قند خون و هیپوگلیسمی می‌گردد .

۴) افرادی كه به تازگی مصرف این مكمل را آغاز كرده‌اند ممكن است دچار نفخ گردند . برای جلوگیری از این عارضه بهتر است مصرف آن را با دوز پایین شروع كرده و بتدریج دوز مصرفی آن را افزایش دهند .

۵) ممكن است در موارد نادر میگرن را تشدید كند .

▪ اشكال دارویی :

رشته ، پودر ، قرص ، كپسول و محلول .

▪ دوز مجاز مصرفی :

معمولاً دوز مصرفی روزانه آن ۲-۱ قاشق غذاخوری (شكل محلول) و از ۲ تا ۸ قرص متغیر می‌باشد .

با اینكه مصرف دوز بالای این مكمل عوارض خطرناكی در برندارد اما بهتر است از مصرف بیش از اندازه آن خودداری كنید .

ـ نكته :

از مصرف مخمر نان و یا مخمر آبجو فعال خودداری كنید چرا كه مخمر فعال بر خلاف مخمر غیر فعال ویتامین‌های گروه B و سایر مواد مغذی را از بدن دفع كرده و همچنین نفخ آور نیز می‌باشند .



همچنین مشاهده کنید