شنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۱ / 28 January, 2023
مجله ویستا

آب فلوراید دار بنوشید


آب فلوراید دار بنوشید

فلوراید با محکم و قوی کردن لایه خارجی دندان از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند. استفاده از فلوراید به صورت سیستماتیک یا موضعی، وسیله مفیدی برای پیشگیری یا کاهش شیوع پوسیدگی …

فلوراید با محکم و قوی کردن لایه خارجی دندان از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند. استفاده از فلوراید به صورت سیستماتیک یا موضعی، وسیله مفیدی برای پیشگیری یا کاهش شیوع پوسیدگی دندانی است.

بافت دندان به صورت دائم در حال حذف و جذب املاح معدنی است. اسید‌های موجود در مواد غذایی یا اسید تولید شده توسط باکتری‌ها باعث حذف مواد معدنی مینا می‌شود. محصولات مکمل نوشیدنی‌ها، غذاها یا مواد بهداشتی حاوی فلوراید باعث کاهش حذف مواد معدنی و تقویت معدنی شدن بافت دندان می‌شوند.

فلوراید از ۲ طریق به بافت دندانی می‌رسد: فلوراید سیستماتیک از طریق مواد غذایی بلعیده شده و در محیط روده وارد گردش خون شده و در نهایت به دندان می‌رسد.

این نوع فلوراید از طریق آب آشامیدنی، غذاهای حاوی فلوراید همچون ماهی، گوشت گوساله، جگر، کره، آرد، تخم‌مرغ، چای، اسفناج و هر نوع غذایی که با آب فلورایددار طبخ شده باشد. یا محصولات بهداشتی مثل خمیر دندان قورت داده شده وارد دستگاه گوارش می‌شود. این فلوراید در سنین تشکیل و تکمیل دندان، از سن تولد تا دهه دوم زندگی می‌تواند در درون استخوان به بافت‌های دندانی وارد شده و ساختمان آن را قوی‌تر کند. به طوری که چارچوب مینای تشکیل شده در حضور فلوراید سیستماتیک به طور قابل توجهی قوی‌تر از چارچوب مینای تشکیل شده بدون حضور فلوراید است.

راه دوم رسیدن فلوراید به دندان از طریق بکارگیری موضعی محصولات حاوی فلوراید روی دندان است. فلوراید‌های موضعی باعث شارژ مجدد میزان فلوراید سطح دندانی می‌شوند. بنابراین سطح دندان از طریق معدنی شدن مجدد قوی‌تر و محکم‌تر می‌شود. فلوراید‌های موضعی شامل خمیردندان‌ها، دهان‌شویه‌ها، آب حاوی فلوراید یا محصولاتی است که توسط دندان‌پزشک روی سطح دندان قرار داده می‌شود.فلورایددار کردن آب آشامیدنی یکی از موثرترین و اقتصادی‌ترین راه‌ها برای جذب فلوراید سیستماتیک و موضعی است که در اغلب کشورهای پیشرفته انجام می‌شود، در کشورهای غربی با هزینه تقریبا معادل ۲۵۰ تومان برای هر فرد در طول سال به این هدف رسیده‌اند که با توجه به اثرات قابل توجه آن در کاهش بیماری‌های دهان و دندان رقم بسیار ناچیزی است. هنگامی که آب فلورایددار نوشیده می‌شود، قسمتی از فلوراید نوشیده شده در محیط دهان جذب سطوح خارجی دندان می‌شود.

فلوراید باعث تغییر طعم، رنگ و بوی آب آشامیدنی نمی‌شود. میزان فلوراید موجود در آب اندازه مشخصی ندارد و مقادیر زیادتر می‌تواند باعث ایجاد لکه‌های قهوه‌ای رنگ بر روی دندان‌های در حال تشکیل شود. در بعضی نواحی کشورمان به صورت طبیعی مقادیر فلوراید کافی بوده و حتی در نواحی‌ای مثل جنوب کشور مقادیر آن از حد طبیعی زیادتر است. دندان‌هایی که در معرض فلوراید زیاد از حد قرار گرفته باشند، دچار تغییر رنگ می‌شوند که به آن «فلوئوروزیس» گفته می‌شود. این دندان‌ها در کل سالم بوده، به طور قابل توجهی قوی بوده و در مقابل پوسیدگی مقاوم هستند. میزان فلوراید تکمیلی مورد نیاز وابسته به مقدار فلوراید آب آشامیدنی، سن کودک، خطر بروز پوسیدگی (استعداد کودک به پوسیدگی) و فاکتورهای تغذیه‌ای مثل میزان مصرف مواد قندی است. همیشه قبل از شروع استفاده از محصولات مکمل با یک دندانپزشک مشورت کنید.

دکتر محمد‌امین نریمانی

متخصص ارتودنسی



همچنین مشاهده کنید





خبرگزاری ایرناسایت پارسینهسایت آفتاب نیوزسایت ساعدنیوزسایت اقتصادنیوزسایت اقتصاد 24سایت رکناسایت مجله شبکهسایت الفسایت دیجیاتو