چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

مردانی از جنس پولاد سخت


مردانی از جنس پولاد سخت

مروری بر قهرمانی های نسل جدید وزنه برداری ایران

درست چند ماه قبل از المپیک ۲۰۰۰ سیدنی، در مسابقات جهانی آتن، نسل جدیدی در وزنه‌برداری کشور به ورزش‌دوستان معرفی شد. افتخار آفرینی در المپیک هم مزید بر علت شد تا وزنه‌برداری ایران دوباره به دوران اوج بازگردد. در این سال‌‌ها ۷ مرد پولادین در رقابت‌های جهانی و المپیک طلایی شدند که در این مطلب به این ستارگان خواهیم پرداخت.

● شاهین نصری‌نیا

پسر احد نصری‌نیا از وزنه‌برداران قدیم و مربیان وزنه‌برداری، یکی از جوان‌های معرفی شده توسط ایوانف بلغار بود که در وزن ۸۵ کیلوگرم، با شکست پیروس دیماس قهرمان افسانه‌ای یونان، توانست طلای مسابقات آتن را به گردن بیاویزد. هرچند این مسابقات پایانی دراماتیک بر قهرمانی‌های کاپیتان با اخلاق تیم ملی وزنه‌برداری هم شد. صحنه دلخراش مصدومیت او در سیدنی هنوز که هنوز است از اذهان پاک نشده است، آن هم در روزهایی که همه روی عنوان طلایی ایران حساب باز می‌کردند. نصری‌نیا در المپیک ۲۰۰۴ آتن هم روی تخته رفت که به جایگاه بهتر از چهارمی نرسید.

● حسین توکلی

در روزهای ناکامی ایران در سیدنی حسین توکلی ۲۲ ساله نام خود را بر سر زبان‌ها انداخت و پس از ۳۲ سال موفق شد برای ایران در رقابت‌های وزنه‌برداری مدال طلا کسب کند. توکلی پس از طلایی شدن در وزن ۱۰۵ کیلوگرم، خوشحالی منحصر به فردی از خود نشان داد و با پرش جفت پا بر روی سکوی قهرمانی، صحنه‌ای به یادماندنی از خود برجای گذاشت. البته سیدنی تنها آوردگاه بزرگی بود که توکلی توانست در حد و اندازه‌های خود ظاهر شود. او بعد از دوران قهرمانی، باشگاه بدن‌سازی راه انداخت و در مقاطعی مربی‌گری تیم‌های وزنه‌‎برداری نوجوانان و جوانان را هم بر عهده داشت و با این تیم‌ها به نتایج خوبی دست پیدا کرد.

● کورش باقری

سرمربی جوان این روزهای تیم ملی در سال ۲۰۰۱ در زمان غیبت رفیق گرمابه و گلستانش یعنی رضازاده به علت مصدومیت در دسته ۹۵ کیلوگرم، تک مدال ایران را از مسابقات جهان آنتالیای ترکیه کسب کرد. هر چند قهرمانی او به جز در مسابقات آسیایی دیگر تکرار نشد اما باقری بعدها به عنوان مربی شخصی رضازاده در کنار تیم ملی حضور داشت. بعد از تصدی ریاست فدراسیون توسط رضازاده او هم سرمربی تیم ملی شد و این روزها نتایج بسیار خوبی کسب کرده است.

● محمدعلی فلاحتی‌نژاد

سومین مسابقات آسیایی بوسان شروعی بر قهرمانی فلاحتی‌نژاد بود. اما چند ماه پس از این مسابقات تمام معادلات را در مسابقات جهانی ونکوور، به هم ریخت و در حالی که از مصدومیت دست رنج می‌برد توانست طلای مجموع دسته ۷۷ کیلوگرم و عنوان بهترین وزنه‌‌بردار سال را به خود اختصاص دهد. اما همان مصدومیت دست باعث شد او درآستانه المپیک آتن از کاروان ورزشی ایران جا بماند. فلاحتی نژاد بعد از دوران قهرمانی مدتی به عنوان مربی در تیم ملی فعالیت کرد. این روزها نیز هدایت تیم ملی وزنه‌برداری بزرگسالان عراق را بر عهده گرفته است.

● حسین رضازاده

رضازاده دو طلای المپیک ۲۰۰۰ سیدنی و ۲۰۰۴ آتن را در ویترین افتخارات خود دارد. علاوه بر این، چهار مدال جهانی از دیگر افتخارات رضازاده است. شاید اوج هنر رضازاده در مسابقات جهانی ورشو لهستان بود که توانست رکورد دو ضرب جهان را جابه‌جا کند، رکوردی که سلیمی جوان در مسابقات نتوانست به مرز آن هم نزدیک شود. مهم‌ترین ویژگی رضازاده سبک وزنه زدن او با وزن ۱۵۷ کیلوگرمی‌اش بود که او را چندین و چند بار به عنوان بهترین وزنه‌‌بردار سال جهان رساند اما عجیب‌ترین اتفاق درباره او کناره‌گیری از دنیای قهرمانی درست چند روز قبل از المپیک پکن بود که حاشیه‌‌های زیادی هم به همراه داشت.

● کیانوش رستمی

وزنه‌بردار دسته ۸۵ کیلوگرم تیم ملی وزنه‌برداری ایران، تابستان امسال برای دومین بار متوالی قهرمان جوانان جهان شد تا به عنوان بهترین وزنه‌بردار جوان بتواند در بین مدعیان این دسته به جایگاه خوبی دست پیدا کند. همین موضوع نویدبخش درخشش او درمسابقات جهانی پاریس بود. او با کنار زدن رقیبانی چون آکادوف از روسیه، آدریان زلنسکی از لهستان و ورزشکار کشور میزبان توانست پس از ۱۲ سال مدال طلای دسته ۸۵ کیلوگرم را برای ایران به ارمغان آورد. تنها نگرانی درباره او مصدومیت دست راستش است که اگر مانع او نشود می‌توان او را یکی از شانس‌های کسب مدال در آوردگاه المپیک لندن دانست.

● بهداد سلیمی

بعد از رضازاده تجلی قهرمانی افسانه‌ای نظیر او که بتواند در دسته فوق سنگین با پولاد سخت رقابت کند کمی دور از ذهن بود. اما سلیمی جوان در رقابت‌های جهانی آنتالیای ۲۰۱۰ با به دست آوردن ۲ نقره حرکات یک ضرب و دو ضرب و طلا مجموع، بارقه‌‌‌‌هایی از امید را زنده کرد. سیلمی ۲۲ ساله در گوانگ‌ژو چین هم خوش درخشید تا همه او را جانشین خلف رضازاده بدانند. او در مسابقات جهانی امسال رکورد یک ضرب رضازاده را با رمز «یا‌علی» شکست تا با ۲۱۴ کیلوگرم قوی‌ترین مرد جهان در حرکت یک ضرب باشد. او شانس اصلی کسب مدال طلا برای کاروان ورزش ایران در المپیک لندن است.

نویسنده: مهدیه جوادی



همچنین مشاهده کنید