سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

انرژی دریا


انرژی دریایی یا اقیانوسی یكی از انواع انرژی تجدید پذیر است كه در كنار منابع دیگری نظیر انرژی خورشیدی و باد مورد توجه قرار گرفته است.
نیروگاه های جزرومدی به دلیل مشابهت با نیروگاههای …

انرژی دریایی یا اقیانوسی یكی از انواع انرژی تجدید پذیر است كه در كنار منابع دیگری نظیر انرژی خورشیدی و باد مورد توجه قرار گرفته است.

نیروگاه های جزرومدی به دلیل مشابهت با نیروگاههای آبی و استفاده ازتكنولوژی آماده آنها، به پیشرفتهای سریعی نائل آمده اند.

نیروگاههای موجی از تنوع بسیار زیادی برخوردار هستند برخی بر روی آب شناورند و برخی دیگر در ساحل نصب می شوند.

همچنین نحوه درگیری آنها با امواج و در نتیجه، نوع حركتی كه جذب می كنند با هم تفاوت بسیار دارد. در عین حال می توان گفت كه سیستمهای موجی در مجموع هنوز به اندازه كافی تكامل پیدا نكرده اند و برای جا افتادن و رسیدن به مرحله بهره برداری تجاری راه درازی را در پیش دارند.

انرژی امواج

امواج در اثر انتقال انرژی از باد به دریا بوجود می آیند. نرخ این انتقال انرژی بستگی به سرعت باد و نیز به مسافتی دارد كه در طول آن باد با سطح آب در فعل و انفعال بوده است.

موجها بخاطر جرم آبی كه نسبت به سطح متوسط دریا جابجا شده، انرژی پتانسیل و بخاطر سرعت ذرات آب، انرژی جنبشی با خود حمل می كنند. انرژی ذخیره شده از طریق اصطكاك و اغتشاش، و با شدتی كه بستگی به ویژگی امواج و عمق آب دارد، تلف می شود.

موجهای بزرگ در آبهای عمیق انرژی خود را با كندی بسیار از دست می دهند، در نتیجه سیستم های امواج بسیار پیچیده هستند واغلب هم از بادهای محلی و هم از طوفانهایی كه روزها قبل در دور دست اتفاق افتاده اند سرچشمه می گیرند.

امواج توسط ارتفاع، طول موج و دوره تناوبشان مشخص می شوند. قدرت امواج معمولا بر حسب كیلووات بر متر بیان می شود كه نمایانگر شدت انتقال یا عبور انرژی از یك خط فرضی بطول یك متر و موازی با جبهه موج می باشد.

انرژی جزر و مدی

جزر و مد دریا در اثر جاذبه ماه و خورشید بهنگام گردش زمین بوجود می آید.

نیروی جاذبه ماه باعث ایجاد برآمدگی در آبها شده و بعلت گردش وضعی زمین این برآمدگی بسمت غرب جریان پیدا می كند. در نتیجه موجهایی با پریود ۱۲ ساعت و ۲۵ دقیقه ایجاد می شود كه دامنه نوسان آنها در اقیانوس های بزرگ در حدود ۵/۰ متر است. اثر نیروی جاذبه خورشید نیز، مشابه ولی ضعیفتر است و هر ۱۲ ساعت یك مرتبه ظاهر می شود. بدین ترتیب جزرومد بصورت منظم در قالب امواج قمری رخ می دهد.

هنگامی كه امواج جزرومدی به سواحل و فلات قاره می رسند، دامنه آنها می تواند در اثر هجوم آب، قیفی شدن آبراه و ایجاد رزنانس بطور قابل ملاحظه ای افزایش یابد.

استحصال انرژی از جزرومد در نقاطی عملی است كه انرژی زیادی بصورت جزر و مدهای بزرگ در آنها متمركز شده باشد و بعلاوه جغرافیای محل نیز برای احداث نیروگاه جزرومدی سایت مناسبی فراهم كرده باشد. چنین مكانهایی در همه جا یافت نمی شوند. اما تا بحال تعداد نسبتا زیادی شناسایی شده اند.



همچنین مشاهده کنید