پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

خوزستان سرزمین دلاور مردان حماسه آفرین


خوزستان سرزمین دلاور مردان حماسه آفرین

در آستانه بهار و تعطیلات نوروز قرار داریم شمار زیادی از هموطنان ارجمندمان برای تهیه بلیت سفر از هم اکنون خود را آماده کرده اند

در آستانه بهار و تعطیلات نوروز قرار داریم. شمار زیادی از هموطنان ارجمندمان برای تهیه بلیت سفر از هم‌اکنون خود را آماده کرده‌اند.

عده‌ای هم که از وسیله نقلیه شخصی استفاده می‌کنند، در تدارک تهیه بیمه‌نامه و برگه معاینه فنی برای خودروهای خود هستند.

خبرنگاران ما هم همراه شما عزیزان، معرفی استان‌ها و نقاط دیدنی میهن اسلامیمان را آغاز کرده‌اند تا با آگاهی کامل از وضع شهرها و نقاطی که برای انتخاب گذران تعطیلات هنوز دودل هستید، محل اقامت خود را برگزینید امید اینکه در این سفرها به شما خوش بگذرد و سالم به خانه و کاشانه خود بازگردید.

استان خوزستان با داشتن آثار و بناهای تاریخی به جا مانده از تمدن‌های پیشین از جاذبه‌های توریستی قابل ملاحظه‌ای برخوردار است. در کمتر سرزمینی می‌توان تمدن‌هایی تا این حد متعالی و پیوسته را مشابه استان خوزستان پیدا کرد، تمدن و آثار به جا مانده از حکومت عیلامیان در شوش، هفت تپه، چغازنبیل، ایذه و بهبهان،‌ هخامنشیان در شوش، اشکانیان در مسجدسلیمان، ساسانیان در شوشتر، دزفول، بهبهان و رامهرمز و بالاخره تمدن دوره اسلامی در اکثر نقاط این استان،‌همگی گویای تاریخ ارزنده و پربار این سرزمین و جزو میراث‌های گرانقدر فرهنگی کشور محسوب می‌شود. علاوه بر آثار تاریخی مشهور و اماکن مذهبی مانند زیارتگاه‌ها و بقعه‌های متبرکه، چشم‌اندازهای طبیعی استان به ویژه در مناطق کوهستانی از جاذبه خاصی برخوردار است.

برای کسانی که با جغرافیای استان آشنایی کامل ندارند و نام خوزستان برای آنان فقط تداعی‌کننده سرزمینی گرم و تفتیده با مردمانی خونگرم است،‌ دعوت به دیدن کوه‌های با قله‌های پوشیده از برف ایذه، دامنه‌های سرسبز اطراف این شهر، نرگس‌زارهای وسیع بهبهان و دشت‌های لاله‌های واژگون و رنگارنگ لالی و مسجدسلیمان، غریب می‌نماید، اما واقعیت این است که اینها تنها گوشه‌ کوچکی از زیبایی‌های استان خوزستان است. کارون پرپیچ و تاب که بر پهنه دشت وسیع خوزستان می‌خرامد، جلوه‌ای منحصر به فرد در طبیعت این استان دارد و در جای جای آن می‌توان ازطنازی این یار دیرین دشت خوزستان و شاخه‌هایش با نام‌های مختلف حظ برد. اما ساحل کارون در اهواز و شاخه‌های انتهایی آن اروند و بهمنشیر در آبادان و خرمشهر چیز دیگری است، قایقرانان با قایق‌های کوچک و ناخدایان با لنج‌های چوبی نه چندان بزرگشان در اروند آماده‌اند تا میهمانان را در سفرشان به استان تا آخرین کرانه‌های اروند به میهمانی پیوندگاه این رود بزرگ با خلیج همیشگی فارس ببرند، جایی که یادآور دلاوری‌ها و پایمردی‌های رزمندگان در دفاع از عروس شهرهای ایران یعنی خرمشهر و آبادان است.

● سدهای خوزستان

غیر از کارون، دیگر رودخانه‌های جاری در استان از جمله رود کرخه به عنوان طولانی‌ترین رود خوزستان، دز، مارون، هندیجان (زهره) و شاوور جاذبه‌های خاص خود را دارند که سدهای ساخته شده در مسیر آنها چشم انداز زیبایی به وجود آورده و مأمن مسافران و میهمانان به ویژه در ایام نوروز است تا ساعاتی از اوقات خود را در کنار آنها با آرامش سپری کنند.

سد کارون ـ۳ با مخزنی معادل ۳ میلیارد مترمکعب و نیروگاه ۲۰۰۰ مگاواتی آن علاوه بر تنظیم یک میلیارد مترمکعب آب برای مصارف کشاورزی، با تنظیم ۵/۷ میلیارد مترمکعب آب، سالانه توان تولید ۴میلیارد کیلووات ساعت برق را دارد و دیدار از این سد عظیم خاطره ای فراموش نشدنی برای میهمانان نوروزی را بر جا خواهد گذاشت.

سد شهید عباسپور(کارون) در شمال شرق مسجدسلیمان نیز که سال ۱۳۵۵ ساخته شده است، مخزنی به گنجایش ۲/۹ میلیارد مترمکعب دارد و برای آبیاری نزدیک به ۴۱ هزار هکتار زمین کشاورزی در نظر گرفته شده است. این سد نیز محل مناسبی برای گذراندن یک روز مفرح است. سد کرخه که به عنوان بزرگترین سد خاکی خاورمیانه، روی رود کرخه ساخته شده است به همراه سد گتوند علیا، گدارلندر بر روی رودخانه کارون از دیگر سدهای دیدنی استان هستند. سدهای بزرگی چون دز، عباسپور، کرخه، مارون و مسجد سلیمان هرسال در ایام نوروز پذیرای میهمانان نوروزی و هموطنان هستند.

● مناطق عشایری و تالابها

زندگی عشایر کوچ نشینی که در نیمه دوم سال در استان خوزستان اقامت دارند، تابلویی هفت رنگ در طبیعت خوزستان به تصویر کشیده است و در این تصویر الوان، طبیعت سرسبز، گوسفندان ایل و بزغاله‌های نورسیده همراه با نوای زنگوله‌هایشان چشم و گوش را می‌نوازد.

تالابهای زیبا و وسیع مانند تالاب هورالعظیم در دشت آزادگان و تالاب بین‌المللی شادگان، پارک‌های جنگلی دزفول، شوشتر، مسجدسلیمان، نرگس زارهای طبیعی بهبهان و منطقه جنگلی دب حردان از دیگر جاذبه‌های طبیعی خوزستان به شمار می‌روند. ت‍‍الاب‌ بین‌الملل‍‍ی‌ ش‍‍ادگ‍‍ان‌ در ج‍ن‍وب‌ خ‍وزس‍ت‍‍ان‌ ب‍‍ا وس‍‍ع‍ت‍‍ی‌ ب‍ر‌اب‍ر ب‍‍ا ۴۰۰ ‌ه‍ز‌ار ‌ه‍ک‍ت‍‍ار م‍ت‍ش‍ک‍ل‌ ‌از ‌ع‍رص‍ه‌‌های ‌آب‌ ش‍ی‍ری‍ن‌، ش‍ور و ل‍ب‌ ش‍ور ‌ش‍‍ه‍رس‍ت‍‍ان‌ ش‍‍ادگ‍‍ان‌ و روس‍ت‍‍ا‌ه‍‍ا و ن‍خ‍ی‍لات‌ ‌آن‌ ر‌ا چ‍ون‌ ن‍گ‍ی‍ن‍‍ی‌ در ب‍ر گ‍رف‍ت‍ه‌ ‌اس‍ت‌.

‌از ‌ای‍ن‌ م‍ق‍د‌ار م‍س‍‍اح‍ت‌ ت‍‍الاب‌، پ‍‍ه‍ن‍ه‌ای ح‍دود ۳۲۷ ‌ه‍ز‌ار ‌ه‍ک‍ت‍‍ار ‌آن‌ ب‍ه‌ ل‍ح‍‍اظ د‌اش‍ت‍ن‌ طب‍ی‍‍ع‍ت‌ ب‍‍ه‍ت‍ر و ت‍ن‍و‌ع‌ زی‍س‍ت‍‍ی‌ ق‍‍اب‍ل‌ ت‍وج‍ه،‌ طب‍ق‌ م‍ص‍وب‍ه‌ ش‍ور‌ای ‌ع‍‍ال‍‍ی‌ ح‍ف‍‍اظت‌ م‍ح‍ی‍ط زی‍س‍ت‌ در س‍‍ال‌ ۱۳۵۱ ب‍ه‌ ن‍‍ام‌ پ‍ن‍‍ا‌ه‍گ‍‍اه‌ ح‍ی‍‍ات‌ وح‍ش‌ ش‍‍ادگ‍‍ان‌ ج‍زو م‍ن‍‍اطق‌ چ‍‍ه‍‍ارگ‍‍ان‍ه‌ س‍‍ازم‍‍ان‌ ح‍ف‍‍اظت‌ م‍ح‍ی‍ط‌زی‍س‍ت‌ ب‍ه‌ ث‍ب‍ت‌ رس‍ی‍د.

ت‍‍الاب‌ ش‍‍ادگ‍‍ان‌ ‌از ت‍‍الاب‌ه‍‍ای ن‍‍ادر و م‍‍ه‍م‌ ک‍ش‍ور ‌اس‍ت‌ ک‍ه‌ ب‍ه‌ ر‌غ‍م‌ ف‍ص‍ل‍‍ی‌ ب‍ودن‌ ب‍خ‍ش‌ ‌آب‌ ش‍ی‍ری‍ن‌ ‌آن‌، ‌آب‌ ش‍ور ت‍‍الاب‌ ب‍ه‌ دل‍ی‍ل‌ م‍ت‍ص‍ل‌ ب‍ودن‌ ب‍ه‌ خ‍ور‌ه‍‍ا و خ‍ل‍ی‍ج‌ ف‍‍ارس‌، د‌ای‍م‍‍ی‌ و پ‍ر‌آب‌ ‌اس‍ت‌. ب‍ن‍‍اب‍ر ‌ای‍ن‌ ‌اک‍وس‍ی‍س‍ت‍م‌ و گ‍ی‍‍ا‌ه‍‍ان‌ و ج‍‍ان‍ور‌ان‌ و ب‍طور ک‍ل‍‍ی‌ ت‍ن‍و‌ع‌ زی‍س‍ت‍‍ی‌ در دو م‍ح‍ی‍ط ر‌ا می‌ت‍و‌ان‌ در ‌آن‌ م‍لاح‍ظه‌ ک‍رد.

‌ای‍ن‌ ت‍‍الاب‌ پ‍وش‍ش‌ گ‍ی‍‍ا‌ه‍‍ی‌ زی‍ب‍‍ای‍‍ی‌ «چ‍ولان‌» (گ‍ب‍ن‌ )، «ب‍ردی»، «ن‍‍ی‌» و ‌ع‍ل‍ف‌ ش‍ور د‌ارد و ب‍ی‍ش‌ ‌از ۱۵۰ گ‍ون‍ه‌ پ‍رن‍دگ‍‍ان‌ ش‍‍اخ‍ص‌ و ح‍م‍‍ای‍ت‌ ش‍ده‌ ن‍ظی‍ر «اردک‌ م‍رم‍ری»، «ت‍ن‍ج‍ه‌»، «گ‍ی‍لان‍ش‍‍اه‌ خ‍‍ال‍د‌ار»، «ف‍لام‍ی‍ن‍گ‍و»،» اردک‌ س‍رس‍ف‍ی‍د» و «ل‍ی‍ک‍وت‍‍الاب‍‍ی‌» و ن‍ی‍ز م‍‍ا‌ه‍ی‍‍ان‍‍ی‌ ن‍ظی‍ر «ش‍ی‍رب‍ت‌»، «ب‍ن‍‍ی‌»، «ک‍پ‍ور»، «ب‍ی‍‍اح‌» و «ش‍‍ان‍ک‌» در ‌آن‌ ب‍ه‌ وف‍ور ی‍‍اف‍ت‌ می‌ش‍ون‍د و ‌ه‍م‍چ‍ن‍ی‍ن‌ لاک‌ پ‍ش‍ت‌ ف‍ر‌ات‍‍ی‌ (لاک‌ ن‍رم‌ ) ن‍ی‍ز ‌از ج‍م‍ل‍ه‌ گ‍ون‍ه‌‌های ج‍‍ان‍وری زی‍ب‍‍ا م‍وج‍ود در‌ای‍ن‌ ت‍‍الاب‌ ‌اس‍ت‌.

طب‍ق‌ ‌آم‍‍ار رس‍م‍‍ی‌ ۲۶۰ گ‍ون‍ه‌ پ‍رن‍ده‌ ‌از ج‍م‍ل‍ه‌ ۱۷۵ گ‍ون‍ه‌ پ‍رن‍ده‌ م‍‍ه‍‍اج‍ر در ف‍ص‍ول‌ م‍خ‍ت‍ل‍ف‌ در‌ای‍ن‌ ت‍‍الاب‌ زن‍دگ‍‍ی‌ می‌ک‍ن‍ن‍د و ‌ه‍ر س‍‍ال‌ درف‍ص‍ل‌ م‍‍ه‍‍اج‍رت‌، پ‍رن‍دگ‍‍ان‌ گ‍ون‍‍اگ‍ون‍‍ی‌ ‌از س‍ی‍ب‍ری و دی‍گ‍ر ن‍ق‍‍اط س‍ردس‍ی‍ر ب‍ر‌ای زم‍س‍ت‍‍ان‌‌گ‍ذر‌ان‍‍ی‌ و ز‌اد و ول‍د در ‌ای‍ن‌ ت‍‍الاب‌ ف‍رود می‌‌آی‍ن‍د ک‍ه‌ ت‍ج‍م‍‍ع‌ ‌آن‍‍ه‍‍ا در ن‍ق‍‍اط م‍خ‍ت‍ل‍ف‌ ت‍‍الاب‌ و ح‍ت‍‍ی‌ ‌آب‍گ‍ی‍ر‌ه‍‍ای ک‍ن‍‍ار ج‍‍اده‌ ‌اص‍ل‍‍ی‌ م‍ن‍‍اظر ب‍دی‍‍ع‍‍ی‌ پ‍دی‍د می‌‌آورد.

ای‍ن‌ پ‍رن‍دگ‍‍ان‌ م‍‍ان‍ن‍د م‍ر‌غ‍‍اب‍‍ی‌، ‌غ‍‍از و درن‍‍ا ب‍ه‌ دل‍ی‍ل‌ س‍رم‍‍ای ش‍دی‍د م‍ن‍‍اطق‌ ش‍م‍‍ال‍‍ی‌، ت‍‍الاب‌ه‍‍‍ا و زیستگاه‌های خ‍وزس‍ت‍‍ان‌ ر‌ا ب‍ر‌ای گ‍ذر‌ان‍دن‌ ف‍ص‍ل‌ زم‍س‍ت‍‍ان‌ ‌ان‍ت‍خ‍‍اب‌ می‌ک‍ن‍ن‍د. ‌اردک، ح‍و‌اص‍ی‍ل‌، ک‍‍اک‍‍ای‍‍ی، ب‍‍اک‍لان‌، ف‍لام‍ی‍ن‍گ‍و، ک‍ش‍ی‍م‌ و ک‍ن‍‍ار ‌آب‍چ‍ر ‌از ‌ان‍و‌ا‌ع‌ پ‍رن‍دگ‍‍ان‌ ‌ای‍ن‌ ت‍‍الاب‌ ‌اس‍ت‌.

ب‍‍ا ‌ه‍م‍‍ا‌ه‍ن‍گ‍‍ی‌ س‍‍ازم‍‍ان‌ م‍ی‍ر‌اث‌ ف‍ر‌ه‍ن‍گ‍‍ی‌ و گ‍ردش‍گ‍ری ‌اس‍ت‍‍ان‌ روس‍ت‍‍ای «رگ‍ب‍ه‌» ب‍ه‌ ‌ع‍ن‍و‌ان‌ روس‍ت‍‍ا ن‍م‍ون‍ه‌ و پ‍‍ای‍گ‍‍اه‌ گ‍ردش‍گ‍ری ت‍‍الاب‌ ت‍‍ع‍ی‍ی‍ن‌ ش‍ده‌ است و ‌اف‍ر‌ادی در زم‍ی‍ن‍ه‌ ر‌ا‌ه‍ن‍م‍‍ای‍‍ی‌ و ‌ار‌ائ‍ه‌ خ‍دم‍‍ات‌ م‍ورد ن‍ی‍‍از ب‍ه‌ گ‍ردش‍گ‍ر‌ان‌ ت‍‍ع‍ی‍ی‍ن‌ ش‍ده‌ ‌ان‍د.

● روستای نمونه گردشگری

«مال آقا» روستایی در ۳۲ کیلومتری شهرستان باغملک است که بافت سنتی خود را حفظ کرده است. مال آقا در منطقه‌ای کوهستانی از سلسله جبال زاگرس واقع شده که رودخانه‌ای مواج و سرد از کنار آن می‌گذرد و مسیر فرح‌بخش و زیبایی را ایجاد کرده است. هر سال بخصوص در دو فصل بهار و تابستان ده‌ها هزار نفر از اقصی نقاط خوزستان برای گذراندن اوقات فراغت و سیاحت به این مکان خوش آب و هوا سفر می‌کنند.

علاقه‌مندان دیدار این روستای زیبا از شهر باغملک که به سمت مال آقا حرکت می‌کنند با پشت سر گذاشتن شهر قلعه تل و طی حدود چهار کیلومتر راه با دیدن تپه‌ها و کوه‌ها و نسیم خنک کوهستان و جنگل‌های انبوه بلوط، گویی وارد دنیایی متفاوت‌تر از خوزستان شده‌اند. کمی جلوتر، روستای تمبی با قدمتی چند هزار ساله و بافتی زیبا در دل کوهستان در مقابل دیدگان گردشگران قدعلم می‌کند و آنان را به یاد صفا و صمیمیت روستا می‌اندازد مکانی که روستایی باستانی را با همین نام مدفون شده در زیر پا دارد.

● یادمان‌های دفاع مقدس

مناطق عملیاتی دوران هشت سال دفاع مقدس و یادمان‌های ایجاد شده در مناطق اروندکنار، شلمچه، فکه، طلائیه و شهرهای آبادان و خرمشهر از جاذبه‌های گردشگری دوران دفاع مقدس استان خوزستان به شمار می‌روند. هر سال شهروندان بسیاری از سراسر کشور در این مناطق حضور پیدا می‌کنند تا یاد و خاطره هشت سال جانفشانی پاکترین جوانان این مرز و بوم را در دفاع از میهن اسلامی خود زنده نگاه دارند و با آرمان‌های شهیدان تجدیدبیعت کنند.

● آثار باستانی

خوزستان در بحث جاذبه‌های تاریخی با برخورداری از پیشینه‌ای غنی از تمدن‌های باستانی ایران زمین جایگاه خاصی دارد و جای جای استان از شوش و شوشتر و ایذه گرفته تا بهبهان و مسجدسلیمان و اهواز که هر یک نشانی از هویت تاریخی این مرز و بوم را بر تارک خود دارند، بازدیدکنندگان علاقه‌مند به این جاذبه‌ها را به گرمی پذیرا هستند.

شهرستان ایذه واقع در منطقه کوهستانی شمال خوزستان در ۲۰۵ کیلومتری شمال شرق اهواز، مرکز ایالت آیاپیر در دوره عیلامیان بوده و یکی از موزه‌های بی‌نظیر سنگ نگاره ایران و جهان محسوب می‌شود. بیشتر آثار دیدنی و باارزش ایذه که در دوره پارت‌ها نیز از شهرهای مهم ایران زمین بوده است، به صورت نگارکنده و گنجینه‌های جاویدان نقش برجسته‌ها بر دل کوه هستند که از ورای قرن‌ها، استوار و پرشکوه شهمچنان ایستاده‌اند و عظمت آن‌ها گویی گذر زمان را به سخره گرفته است. «کول فرح» واقع در هشت کیلومتری شمال شرق دشت ایذه، «اشکفت سلمان» در جنوب شهر ایذه، شیرهای سنگی که یادمانی از شجاعان بختیاری و «خونگ‌ اژدر» یادمانی از دوره ایلیماییدها به شمار می‌روند، از جمله آثار دیدنی این شهرستان هستند.

در این نگارکنده‌ها، عبادتگاه نارسینا (از خدایان عیلامی) صحنه‌هایی از نیایش‌ شاهان، قربانی کردن برای خدایان و آیین‌های مذهبی و غیرمذهبی را بر سینه خود به یادگار دارد. اشکفت سلمان (نیایشگاه تاریشا) در برگیرنده چهار نقش برجسته عیلامی است که نیایش «هانی» پادشاه محلی آیاپیر به همراه وزیر و خانواده‌اش را به نمایش گذاشته است. خونگ اژدر یا تنگ نوروزی نیز نقش برجسته‌ای از زمان عیلامیان مربوط به حدود ۴۰۰۰ سال پیش از دوران عیلامیان و «خونگ کمال وند» و «خونگ یارعلی وند» نیز نشان از دوران اشکانیان بر پیشانی دارند. شهرستان بهبهان در جنوب شرق استان خوزستان نیز با بافتی زیبا و کهن آثاری همچون شهر «ارجان» یادمان دوره عیلامی، پل «ساسانی خیرآباد» یادمان دوره پیش از اسلام، آتشکده «خیرآباد»، کاروانسرای «دژمهتابی» یادمان‌های دوره ساسانی، حمام «بخت خان» و خانه «نجف‌خان» و مقبره‌های امامزادگان اباذر و بشیر و نذیر(ع) را در خود جای داده است. قدیمی‌ترین پل جهان به نام پل «ساسانی» نیز در دزفول قرار دارد که هنوز عبور و مرور بر روی آن در جریان است. آرامگاه «یعقوب لیث»، مقبره «سبزقبا» برادر امام رضا(ع)، بقعه «شاه رکن الدین»، بقعه «رودبند» و بقعه «محمدبن جعفر طیار»(ع) در دزفول از جمله آثار دینی این شهرستان هستند.

شهر شوش در شمال غرب خوزستان، شهری است با قدمت چند هزار ساله که تاریخ، نام آن را به عنوان نخستین خاستگاه شهرنشینی و یکجانشینی در ایران به ثبت رسانده است. این شهر حدود ۲۴۰۰ سال پیش، مرکز و پایتخت دو امپراتوری بزرگ و متمدن عیلام و هخامنشی بوده است که فرمان جهانی حقوق بشر کوروش کبیر در این منطقه یافته شده است. بقایای دوران باشکوه شوش در ویرانه‌های چهارتپه «آکروپل»، تپه «آپادانا»، شهر «شاهی»، شهر «صنعتگران یا پیشه‌وران» به جای مانده است.

مقبره «دانیال نبی»(ع) «قلعه شوش»، «شهر شاهی»، «کاخ شاوور» و معبد باستانی «چغازنبیل» از مهمترین آثار این شهرستان به شمار می‌آیند. شهر سه هزار ساله دورانتاش (معبد چغازنبیل) در نزدیکی شهر کنونی شوش از آثار ثبت شده جهانی فهرست یونسکو است که شکوه و عظمت خاصی دارد. شوشتر، شهر سازه‌های آبی شگفت‌آور و گنجینه مهندسی آب ایران باستان در خوزستان حکایت دیگری دارد که آسیاب‌ها و آبشارهای آن در کنار بافت قدیمی خاص با محله‌ها و خانه‌های قدیمی شوشتر واقع در ۹۵ کیلومتری شمال اهواز گواه بر تاریخ کهن این سرزمین است.

یادمان‌هایی چون «کلاه فرنگی»، «آسیاب‌ها یا آبشارها»، قلعه «سلاسل»، پل «شاپوری»، مسجد جامع و بقعه امامزاده عبدالله(ع) از جمله آثار ارزشمند این شهر است که از دوره‌های مختلف تاریخی بر جا مانده‌اند. مسجدسلیمان را شاید بتوان نخستین شهر پارسی در خوزستان و جنوب غرب ایران به شمار آورد، این شهر به روایتی همان شهر «پارسوماش»، ‌نخستین شهر آریایی‌های مهاجر به این سرزمین است. معبد «بردنشانده» مربوط به دوره پارتها، صفه «سرمسجد» و آتشکده آن به همراه چاه نمره یک به عنوان نخستین چاه نفت ایران و خاورمیانه از جمله آثار تاریخی این شهر هستند. در شهرستان رامهرمز، شهر سلمان فارسی قلعه «داودختر» از دوران ساسانی، شهر «مختارک» یادآور قیام سیاهان علیه حکومت عباسیان و «تل برمی» بزرگترین سایت عیلامی نیز از جمله یادمان‌های تاریخی آن هستند که در این شهرستان واقع در شرق خوزستان قرار دارند.

● صنایع دستی خوزستان

ب‍‍ا ت‍وج‍ه‌ ب‍ه‌ پ‍ی‍ش‍ی‍ن‍ه‌ ت‍‍اری‍خ‍‍ی‌ م‍ن‍طق‍ه‌ ز‌اگ‍رس‌ ک‍ه‌ در گ‍ذش‍ت‍ه‌‌های دور م‍‍ه‍د ت‍م‍دن‌ و ف‍ر‌ه‍ن‍گ‌ ‌ع‍ی‍لام‍ی‍‍ان‌ ب‍وده‌، ‌ای‍ن‌ س‍رزم‍ی‍ن‌ پ‍ی‍وس‍ت‍ه‌ ب‍س‍ت‍ر م‍ن‍‍اس‍ب‍‍ی‌ ب‍ر‌ای رش‍د و ش‍ک‍وف‍‍ای‍‍ی‌ ‌ه‍ن‍ر و ص‍ن‍‍ای‍‍ع‌ دس‍ت‍‍ی‌ در زم‍ی‍ن‍ه‌‌های م‍خ‍ت‍ل‍ف‌ ب‍ه‌ ش‍م‍‍ار ‌آم‍ده‌ ‌اس‍ت‌. ‌ه‍م‍چ‍ن‍ی‍ن‌ ت‍‍ع‍دد و ت‍ک‍ث‍ر ق‍وم‍‍ی‌ و ف‍ر‌ه‍ن‍گ‍‍ی‌ م‍ردم‌ خ‍وزس‍ت‍‍ان‌ م‍وج‍ب‌ ش‍ده‌ است ت‍‍ا ص‍ن‍‍ای‍‍ع‌ دس‍ت‍‍ی‌ در خ‍وزس‍ت‍‍ان‌ ‌از ت‍ن‍و‌ع‌ چ‍ش‍م‍گ‍ی‍ری ب‍رخ‍ورد‌ار ش‍ود. وج‍ود ‌ع‍ش‍‍ای‍ر ک‍وچرو ک‍ه‌ خ‍ود ح‍‍اف‍ظ ‌ه‍ن‍ر‌ه‍‍ا و ص‍ن‍‍ای‍‍ع‌ دس‍ت‍‍ی‌ خ‍‍اص‌ ‌ه‍س‍ت‍ن‍د م‍وج‍ب‌ ت‍ن‍و‌ع‌ رش‍ت‍ه‌‌ها و ن‍ی‍ز ت‍روی‍ج‌ ص‍ن‍‍ای‍‍ع‌ دس‍ت‍‍ی‌ ب‍ه‌ دی‍گ‍ر م‍ن‍‍اطق‌ ش‍ده‌ ‌اس‍ت‌. ‌از ‌ع‍م‍ده‌‌ترین ص‍ن‍‍ای‍‍ع‌ دس‍ت‍‍ی‌ ر‌ای‍ج‌ در ‌اس‍ت‍‍ان‌ می‌ت‍و‌ان‌ به کپوبافی، حصیربافی، بافت قالی محلی و گلیم، احرامی (سجاده)، گیوه‌بافی، نساجی سنتی، بافت عبا، صنایع دستی عشایر، محرقکاری، ورشوسازی و میناکاری اشاره کرد.

اهواز

حسن فارسی‌زاده (خبرنگار اطلاعات)



همچنین مشاهده کنید