پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

خواص درمانی سویا


خواص درمانی سویا

سویا قرنهاست که غذای مردم آسیا مخصوصا چین بوده است و چینی ها آن را همراه با برنج به عنوان غذای اصلی خود مصرف می کنند. ایالات متحده آمریکا بزرگترین تولید کننده سویا است و تقریبا …

سویا قرنهاست که غذای مردم آسیا مخصوصا چین بوده است و چینی ها آن را همراه با برنج به عنوان غذای اصلی خود مصرف می کنند. ایالات متحده آمریکا بزرگترین تولید کننده سویا است و تقریبا دو سوم محصول کل دنیا را تولید می کند. سویا در ایران به نام «لوبیا روغنی»، «لوبیا چینی» سوژا و دانه سویا معروف است. سویا گیاهی است یک ساله دارای ساقه پرشاخه، برگ های آن بیضی، نوک تیز و سبز رنگ است. میوه آن شبیه لوبیا است که در هر غلاف آن سه تا پنج دانه جدا از یکدیگر وجود دارد . رنگ دانه سویا بر حسب انواع مختلف متفاوت است و به رنگ های زرد، سفید، سیاه، خاکستری و خالدار دیده می شود. دانه سویا به بزرگی یک نخود کمی مسطح و گرد است. دانه سیاه سویا بیشتر در طب گیاهی مصرف دارد ولی از دانه زرد رنگ آن بیشتر برای روغن گیری استفاده می کنند. سویا به علت داشتن پروتئین و مواد مغذی در تغذیه انسان به کار می رود. سویا از چین به نقاط دیگر دنیا راه یافته است و بطور وحشی در آن کشور وجود دارد. سویا در حدود ۳۵۰۰ نوع مختلف دارد که هر کدام آب و هوای مخصوصی را می خواهد.

ترکیبات شیمیایی

سویا از نظر ویتامین های گروه B بسیار غنی است و دارای مقداری ویتامین هایK ,E ,D ,C و کمی کاروتن است. سویا همچنین دارای کلروفیل و آنتی بیوتیکی به نام کاناوالین نیز هست. دانشمندان موفق شده اند که از لوبیای سویا یک نوع آنتی بیوتیک ارزان قیمت تهیه کنند که مورومیکس نامیده می شود و باکتری های مضر روده را از بین می برد. همانطور که گفته شد سویا از نظر مواد پروتئینی بسیار قوی است و در کشورهای فقیر از آن بعنوان جانشین گوشت استفاده می کنند. روغن سویا که از فشردن دانه های له شده سویا بدست میآید رنگ زرد مایل به قرمز دارد و دارای بوی مخصوصی شبیه بوی لوبیا است و در حرارت ۱۵ در جه منجمد می شود ولی درجه حرارت معمولی حالت روان دارد.

خواص داروئی

مقوی و باد شکن است، مدر، تب بر و ضد سم است. شیر سویا غذای مفیدی برای کودکان است. نان سویا برای مبتلایان به بیماری قند بسیار مناسب است. دانه های سبز سویا را له کرده و بصورت ضماد در آورید این ضماد برای زخم های آبله و سایر زخم ها مفید است. برای مبتلایان به نقرس و رماتیسم و اشخاص ضعیف البنیه بسیار مفید است. برای تحریک اشتها به کار می رود. سس سویا ملین، خنک کننده و ضد سم است، اگر زن حامله در معرض خطر سقط جنین باشد به او سس سویا بدهید. فرآورده های سویا برای پیشگیری سرطان مفید است.

طرز استفاده

فرآورده های سویا زیاد است و بسته به نوع سلیقه می توانید از آنها استفاده کنید مانند شیر سویا، بلغور سویا ، سویای بو داده، پروتئین سویا، سس سویا، سویای تخمیر شده، جوانه سویا و غیره.

مضرات

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است.



همچنین مشاهده کنید