پنجشنبه, ۳ فروردین, ۱۴۰۲ / 23 March, 2023
مراقبتهای پوستی بعد از پیلینگ

یکی از روشهایی که متخصصان پوست برای درمان مشکلات زیبایی پوست بهکار میبرند، لایهبرداری یا پیلینگ شیمیایی است. این روش برای بهبود وضعیت پوست، جوانسازی، درمان جای جوش و لک استفاده میشود، اما اگر نابجا به کار رود، پوست را دچار تیرگی و لک میکند. مراقبتهای بعد از پیلینگ هم بسیار مهم است و اگر انجام نشود قطعا عوارضی خواهد داشت.
پس از پایان لایهبرداری، در یک دوره ۲ هفتهای، باید از پوست مراقبت کرد. البته در لایهبرداری عمقی، مراقبت بیشتری لازم است. پس از پیلینگ سطحی، پوست کمی قرمز میشود و پزشک معمولا وازلین یا پمادهای ترمیمکننده تجویز میکند. اگر لایهبرداری عمیقتر باشد، فرد باید ۳ تا ۵ روز تا بازسازی کامل لایه سطحی پوست، از مواد پوشاننده مانند کرم مرطوبکننده یا آنتیبیوتیکی استفاده کند. بعد از پیلینگ تا ۶ هفته باید از مواجهه شدید با نور خورشید خودداری کرد و به دلیل اینکه در فصل تابستان مواجهه بیشتر و شدیدتر با نور خورشید وجود دارد، انجام پیلینگهای عمقی در این فصل توصیه نمیشود.
لایهبرداری پوست ۳ نوع دارد؛ شیمیایی، مکانیکی و با لیزر. لایهبرداری مکانیکی که شایعترین نوع آن میکرودرم ابریژن است، کیفیت پوست را افزایش میدهد و با تاثیری که بر نفوذ داروها بر پوست دارد، کمک مهمی در درمان لک صورت می?کند. لایهبرداری با لیزر هم از درمانهای رایج است و برخی بیماریهای پوستی و همچنین برای جوانسازی پوست استفاده میشود. لایه?برداری شیمیایی یا پیلینگ با توجه به شدت آن به
۳ نوع سطحی، با عمق متوسط و عمیق دارد. پیلینگ سطحی معمولا در درمان آکنه و التهاب و قرمزی ناشی از آن، چین و چروک سطحی، ملاسما یا لک بارداری به کار میرود ولی پیلینگهای عمقی برای بهبود جای فرو رفته آکنه و جوانسازی پوست انجام میشود. با وجودی که این نوع لایهبرداری بهوسیله متخصص انجام میشود، شانس بروز عوارض در صورتی که بیمار به درستی انتخاب نشود، وجود دارد؛ بروز عوارضی مانند جوشگاه، تغییرات رنگدانهای از جمله تیره شدن یا روشن شدن پوست بهخصوص در افراد با پوست تیره.
دکتر محمدعلی نیلفروش زاده
متخصص پوست
رییس مرکز تحقیقات پوست و سلول های بنیادی