چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

درخشش ستاره های برگشتی


درخشش ستاره های برگشتی

این آرسن ونگر بود که برای اولین بار ایده گشت زدن اطراف سانتیاگو برنابئو را برای شکار بازیکنان مازاد رئال مادرید به سایرین پیشنهاد کرد

این آرسن ونگر بود که برای اولین بار ایده گشت زدن اطراف سانتیاگو برنابئو را برای شکار بازیکنان مازاد رئال مادرید به سایرین پیشنهاد کرد. اما فردی که در این فصل به توصیه او عمل کرده، کسی نیست جز «هری ردنپ» مربی تاتنهام که با درایت خاصی توانست رافائل فان درفارت را با تنها ۱۲ میلیون دلار به وایت هارت لین بیاورد.ردنپ از این اقدامش خوشحال است و اگر تاریخ تکرار شود باید خیلی بیشتر خوشحال شود. سیاست ترانسفر رئالی‌ها در سال‌های اخیر، خریداری برنده توپ طلای سال یا بهترین بازیکن سال به انتخاب فیفا و یا بهترین بازیکن جام جهانی بوده است اما دراین تابستان آنها در این امر ناکام بودند چون بازیکنان با چنین عنوانی را تازه فروخته بودند!

● بهترین‌های اروپا

بهترین بازیکنان اروپا در ۱۲ ماه اخیر بدون شک وسلی اشنایدر وآرین روبن بودند، همان اشنایدر و روبنی که رئال در تابستان گذشته آنها را فروخت. همان روبن و اشنایدری که باشگاه‌هایشان را به ۲عنوان قهرمانی درکشورهای آلمان و ایتالیا رساندند.همان روبن واشنایدری که با تیم ملی کشورشان به فینال بازی‌های جام جهانی رسیدندو در فینال بازی‌های لیگ قهرمانان رودرروی هم بودند. البته صحبت کردن پس از وقوع حادثه، کار ساده‌ای است و به قول اسپانیایی‌، وقتی که گاو خشمگین از مقابلت رفته، لاف‌زدن ساده است اما وقتی در مقابل شما ایستاده و نفس‌نفس می‌زند، مقابله با او مشکل می‌شود. پس از این‌که این دو بازیکن رئال را ترک کردند کمتر کارشناسی انتظار چنین درخششی از آنان را داشت. اشنایدر با این‌که بهترین هافبک رئال در ۲ فصل قبل بود، اما هفته‌های خوبی را سپری نکرده بود و روبن هم به عنوان بازیکنی همیشه مصدوم شناخته شده بود.

● تامین سرمایه برای خریدهای جدید

آنها قبل از این‌که «فلورنتینو پرز» رئیس باشگاه رئال دست به خرید ۳۳۰ میلیون دلاری اش بزند، باید برای تامین بخشی از سرمایه لازم فروخته می‌شدند و طبیعی بود که بین زوج «کاکا ـ رونالدو» و «اشنایدر ـ روبن» اولویت با اولی باشد. اگر از ابتدا تصور می‌شد که تفاوت این معامله ۱۵۲ میلیون دلار خواهد بود (۲۰۳ میلیون دلار بهای کاکا و رونالدو و ۵۱ میلیون درآمد بابت فروش روبن و اشنایدر) شاید چنین انتقال‌هایی صورت نمی‌گرفت. حتی روزنامه مارکا هم در آن زمان تیتر زد «این بازیکنان به قیمت خوبی فروخته شدند» و البته مانوئل پلگرینی، مربی رئال درآن زمان هم مرتکب اشتباه شد.او به شکل علنی در رسانه‌ها تاکید کرد دوست نداشته بازیکنانش را از دست بدهد اما او هم در باطن با این موضوع موافق بودوتصورمی کرد با انتقال آنها شرایط بهتر می‌شود.

● رهایی رئال از ستاره‌هایش

رئال مادرید با ستاره‌های جدیدش برای ششمین فصل پیاپی درمرحله اول حذفی بازی‌های لیگ قهرمانان شکست خورد و لیگ را هم به بارسا واگذار کرد ودرکنار آن ازنظر مالی هم شرایط بدی پیدا کرد. اشنایدر با ۳۵ میلیون دلار به مادرید آمد و به قیمت ۱۹ میلیون دلار فروخته شد. روبن هم با ۴۷ میلیون دلار خریداری شدو به مبلغ ۳۲ میلیون دلار به بایرن‌مونیخ رفت. حالا هم فان درفارت با ۱۲میلیون دلار به تاتنهام رفته است. او هم با مبلغ ۱۶ میلیون دلار خریداری شده بود. ردنپ پس از این معامله خوب اعلام کرد که توانسته با قیمتی به مراتب کمتر از ۲۷ میلیون دلاری که بایرن مونیخ پیشنهاد داده بود فان درفارت را به وایت هارت لین بیاورد. رئال در روز آخرنقل و انتقالات تصمیم گرفت این بازیکن را به این قیمت بفروشد و تعجبی نداشت که درلندن و بارسلونا برخی به این شیوه ترانسفر رئال مادرید بخندند. در این شهر هیچ چیزی لذت‌بخش‌تر از خندیدن به رئالی‌ها یا بر عکس نیست.

● اشتباه بزرگ بارسا

خود بارسایی‌ها هم درسال قبل اشتباه بزرگی را مرتکب شده بودند و سامی اتوئو بهترین گلزنشان را از دست داده بودند و او کنار اشنایدر، قهرمان اروپا شد. در انتقال او به اینتر، بارسا ۲۵ میلیون دلار قیمت گذاشته بود، اما چون الکساندر هلب به این تیم ایتالیایی نرفت، برای انتقال زلاتان به بارسا، لاپورتا بیش از ۵۷ میلیون دلار پول نقد به اضافه اتوئو به ایتالیایی‌ها داد تا مجموع انتقال زلاتان با توجه به حقوق هفتگی‌اش به بیش از ۹۵ میلیون دلار برسد. اما یک سال بعد میلان او را به مبلغ ۳۰ میلیون دلار خریداری کرد و بارسا ضرر ۶۵ میلیون دلاری متحمل شد.چه کسی می‌توانست مدعی باشد زلاتان که ۷ جام قهرمانی پی در پی در لیگ‌های مختلف در کارنامه داشت، در بارسا موفق نخواهد بود و مثل اتوئو برای بارسا گل نمی‌زند؟ جالب است که بارسا پس ازانتقال زلاتان اعلام کرد که در این انتقال سود کرده است و ۷۷ میلیون دلار در دستمزدی که باید به زلاتان داده می‌شد، صرفه‌جویی شده است. این شبیه همان دلیلی است که برای فروش اتوئو مطرح شده بود و گفته می‌شد بارسا به این ترتیب از شر دردسرهای تمدید کردن قرارداد اتوئو راحت شده است. مسوولان جدید همیشه دردسرهای جاری را به گردن مسوولان قبلی می‌اندازند و در باشگاه‌هایی چون رئال و بارسا، چنین روندی جاری است.

● آزادی عمل بارسا و رئال مادرید

امانکته اینجاست که مادرید و بارسا با وجود بدهی‌های سنگین قادر به انجام چنین کارهایی هستند. آنها می‌توانند بازیکنان را به قیمت‌های بالا بخرند و بسیار کمتر از ارزش واقعی‌شان بفروشند. پیش از شروع این فصل تنها ۶ تیم در اسپانیا بودند که بیش از ۱۳ میلیون دلار برای خرید بازیکنان مورد نظرشان هزینه کرده بودند و در بین آنها حتی باشگاه‌هایی بودند که برآورد مالی‌شان کاملا مثبت بود. والنسیا از محل فروش بازیکنانش بیش از ۶۴ میلیون دلار سودآوری کرده بود و سه‌ویا هم تنها ۴ میلیون دلار هزینه داشت، در حالی که این دو تیم در فصل قبل سوم و چهارم شده بودند. اما مادرید و بارسلونای قهرمان هر‌کدام ۸۹ میلیون دلار برای خرید بازیکنان جدید هزینه کرده بودند و روی هم رفته ارزش ترانسفر آنها بیش از کل لالیگا بود. آنها بازیکنان مازادشان را سریع از دست دادند اما مشکل برای سایر تیم‌های لالیگا این بود که حتی توانایی خرید بازیکنان برگشتی ۲ تیم مطرح را نداشتند.اگر فان درفارت حتی نیمی از تاثیر روبن یا اشنایدر را در تاتنهام داشته باشد یا زلاتان نیمی از گل‌های سامی اتوئو در فصل قبل را برای میلان به ثمر برساند، باید گفت در مجموع این بارسا و رئال مادرید هستند که ضرر اصلی را متحمل شده‌اند.

روزنامه گاردین

مترجم : امیررضا نوری زاده



همچنین مشاهده کنید