پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

فوتسال و تمامی مشکلاتش


فوتسال و تمامی مشکلاتش

شکست در تورنمنت بین المللی اخیر مالزی بر سران فوتسال ایران بسیار گران آمده است و درغیر این صورت حتما برخی حرف های نه چندان منطقی هفته گذشته را بر زبان نمی راندند

شکست در تورنمنت بین المللی اخیر مالزی بر سران فوتسال ایران بسیار گران آمده است و درغیر این صورت حتما برخی حرف های نه چندان منطقی هفته گذشته را بر زبان نمی راندند.

حسین شمس سرمربی تیم ملی فوتسال ایران که تیمش در آن رقابت ها به تایلند باخت و از گروهش به یکی از دو رتبه نخست نرسید و به تبع آن از راهیابی به نیمه نهایی محروم و در نهایت پنجم شد، یک بار دیگر همچون دفعات قبلی به وحید شمسایی تاخته و از بازی های او در مالزی انتقاد کرده و در عین حال قول داده است که اگر دیگران ( کدام دیگران؟!) بگذارند، از او بهترین فوتسالیست جهان را خواهد ساخت.

شمس از یاد برده است که شمسایی در سال های اخیر به ترتیب عناوین برترین گلزن تاریخ آسیا و تاریخ جهان را کسب کرده است و فصل پیش مقام مرد سال فوتسال آسیا را نیز به دست آورد. شمس گفته است: شمسایی در دو بازی اول ما در مالزی خوب بود، اما به دلایلی که نمی دانم، در دیدارهای بعدی افت کرده و …

شمس در ۲۰ ماهی که از انتصاب وی به عنوان سرمربی تیم ملی فوتسال ایران می گذرد، یک ارتباط کاری دایما در حال قطع و وصل با شمسایی داشته و مدتی او را نادیده گرفته و سپس وی را از نو فراخوانده است. در مرتبه آخر نیز شمس در حالی از نو به شمسایی روی آورد که وی سه ماه پیش کاندیدای عنوان مرد سال فوتسال آسیا شده بود و شمس به خاطر چشم بستن بر این مهاجم تیزهوش مورد انتقادهای مستقیم و غیرمستقیم قرار گرفته بود و همگان می پرسیدند چگونه است که نامزد عنوان مرد سال آسیا ( او بعدا صاحب این عنوان شد) جایی در اردوی ملی ندارد و طبعا شمس و ترابیان رییس کمیته فوتسال کشور نمی توانستند جواب این سوال را در درازمدت بدهند. جالب تر این که پس از ناکامی دو سال پیش تیم ملی فوتسال و زمانی که مدیران این رشته برای پس گرفتن عنوان قهرمانی آسیا مصمم و دست به کار شدند، یک بار دیگر دست نیاز به سوی شمسایی و حیدریان و مهره های میانسال دراز کردند که فن و هنر این کار را می شناختند و می دانستند که در میدان های بزرگ چه باید کرد. این چنین بود که با مهارت های شمسایی که به اندازه ،۵ ۶ سال پیش شگفت انگیز نیست اما هنوز بسیار تاثیرگذار است و تلاش سایرین، ایران توانست در خاک ژاپن از نو قهرمان فوتسال آسیا شود و عنوانی را که یک سال پیشتر به این حریف ویژه سپرده بود، پس بگیرد.

● متهم اول

مدتی پس از آن توفیق دوباره اختلافات شمس با شمسایی شروع شد و بهتر بگوییم نادیده گرفتن برترین گلزن ذاتی ،۱۰ ۱۲ سال اخیر فوتسال آسیا توسط سرمربی تیم ملی از نو در دستور کار قرار گرفت و آن روال تا ۳ ماه پیش استمرار یافت. بدیهی بود که با چنان پیشینه ای اولین متهم ماجرای اخیر شکست در مالزی باز شمسایی و نخستین خط خورده تیم ملی فوتسال، وی باشد و فرضیه های قبلی شمس از نو باب و مطرح گردد. فرضیه هایی که می گوید شمسایی در زمین فوتسال بیش از هر کسی به خودش می اندیشد و انفرادی کار می کند و از فوتسال ( و فوتبال) روز دنیا که در آن به مشارکت یک بازیکن در تمامی امور و پرداختن تمام عیار به کارهای دفاعی ( همپا با حمله) نیاز است، دور مانده است.

شمس پس از باز گرداندن شمسایی به اردوی ملی گفته بود پیشرفت هایی را در روش کار او و در جهت رفع نقایص فوق دیده و او پذیرفته است که در بازی تیمی بیشتر از گذشته مشارکت جوید و فزون تر بدود و به کارهای دفاعی بپردازد. خدمت مجدد او نیز لابد به این دلیل است که شمس فهمیده شمسایی استمرار لازم را در این خصوص ندارد و باز به سیاق و روال سابق غریزی و برای خودش توپ می زند. اگر این را هم بپذیریم، نمی توانیم این را تذکر ندهیم که از قضا دلیل اصلی موفقیت های شمسایی در صحنه فوتسال، همین خصلت و عکس العمل های تند و تیز و غریزی او بوده است. هنگامی که با عوامل سرعت، غنای فنی، بازی خوانی سریع، جاگیری در نقطه مقتضی و زدن ضربات برق آسا و به موقع و غافلگیر کننده توانسته است به حریفان شوک وارد و دروازه آنان را باز کند و درست است که چنین بازیکنی هم باید نمایش های تیمی خود را تقویت کند و بیشتر در روند و کلیات بازی تیمش مشارکت جوید، اما اگر خصوصیات ذاتی و بالقوه او گرفته شود، چیز زیادی از او به جای نمی ماند و بهتر بگوییم بزرگ ترین امتیازات وی که سایرین آن را ندارند، از او سلب خواهد شد و تعداد گل های زده تیم ملی فوتسال ما هم رو به کاهش خواهد نهاد.

● یک مقصر دیگر

شمس در اظهاراتش رضا ناصری دروازه بان سابق تیم ملی فوتسال را هم کوبیده و وی را درحال حاضر فاقد کلاس ملی خوانده است. به اعتقاد او، این نکته که ناصری فصل پیش در تیم فوتسال پرسپولیس در طول فصل مسابقه های لیگ این رشته ۱۰۹ گل خورده، تمام کاستی های وی را نشان می دهد و اگر امسال در نقطه مقابل درخشیده و کمترین گل را خورده، به سبب قوت کار سایر اعضای تیمش

( نفرات تیم تام ایران خودرو) است. تیمی که به رغم شمس، ۱۲ تن از بهترین های ایران را در این رشته در بر دارد و به این خاطر در عمل توپ چندانی به ناصری نمی رسد تا وی در برابر آن خودنمایی کند. وگرنه او همانی است که در ناکامی تیم ملی فوتسال در مسابقات جهانی تایوان سهم عمده ای داشت و به گفته شمس روی تمام گل های خورده مقصر بود! و باز به زعم سرمربی تیم ملی، اگر دستاوردهای سایر فوتسالیست های شایسته ما به اندازه شمسایی مورد توجه قرار نمی گیرد، به این خاطر است که حمایت رسانه ای لازم پشتیبان آنها نیست و چنانچه امثال حیدریان، نظری و افتخاری به عنوانی دست یابند، به سبب مذکور افتخارشان مورد اعتنای لازم قرار نمی گیرد ولی اگر …

● مشکلات لیگ داخلی

حتی خود ترابیان نیز تصریح کرده است که پس از شکست اخیر در مالزی لزوم تغییرات در تیم ملی فوتسال هویدا تر شده است و با برنامه ریزی های صورت گرفته، تیم ملی فوتسال تا ۱۲ سال بعد مشکل تامین بازیکن نخواهد داشت و نفرات جدید متعددی به این تیم تزریق خواهند شد.

در عین حال خود او نیز معترف است که مسابقات لیگ داخلی این رشته با مشکلات متعددی همراه است و باید مورد بازبینی و ترمیم قرار گیرد و این به خصوص شامل سالن های برگزاری رقابت ها می شود که استاندارد و به تبع آن قدری ایمن نیستند و شرایط مداخله تماشاگران ( گاه بدرفتار) در روند برگزاری مسابقات در حول و حوش آن وجود دارد و البته بازیکنان و مربیان تیم ها نیز معمولا صحبت (!) لازم را به یکدیگر دارند و داوران کمتر احساس امنیت می کنند.

● در تمامی ابعاد

بیش از آن چه شمس گفته و برخی از آنها قدری سست نشان می دهند و فزون تر از چیزی که ترابیان بیان کرده و بعضی از آن نه راه حل بلکه شرح مشکلات است، چیز زیادی برای گفتن نمی ماند، زیرا به خودی خود همین اظهارات نیز نشانگر مشکلات این رشته در تمامی ابعاد آن است. مشکلاتی که به نظر می رسد مدیران و مربیان ملی فعلی فوتسال ایران فاقد توان رفع و حل آن باشند.

وصال روحانی



همچنین مشاهده کنید