چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

۴ بار مردم و زنده شدم


۴ بار مردم و زنده شدم

دروازه بان افسانه ای فوتبال ایران كه هیچ گاه رشادت های خالصانه اش از ذهن دوستدارانش پاك نخواهد شد

دروازه بان افسانه ای فوتبال ایران كه هیچ گاه رشادت های خالصانه اش از ذهن دوستدارانش پاك نخواهد شد. متن مصاحبه وی را در زیر می خوانید:

● فكر می كنی چرا با وجود خداحافظی از میادین فوتبال هنوز هم محبوبیت گذشته ات را بین مردم حفظ كرده ای و همچنان مثل یك اسطوره قابل احترام هستی؟

▪ این نظر لطف مردم عزیز است كه هنوز مرا از یاد نبرده اند و به احترام سال های متمادی ملی پوش بودنم از من به نیكی یاد می كنند، جا دارد از تمام این عزیزان تشكر كنم و به رسم ادب دست یكایك آنها را ببوسم.

● اما عابدزاده در فوتبال ما یك استثنا است و با وجود بازی در ۲ تیم پرسپولیس و استقلال باز هم بین تماشاچیان دوست داشتنی است، این در حالی است كه وقتی بازیكنی بعد از سالها بازی در یكی از این ۲ تیم ترجیح می دهد به رقیب بپیوندد دیگر یك لحظه هم آرامش نخواهد داشت؟

▪ مسلماً تماشاچیان پرسپولیس یا استقلال نمی توانند قبول كنند بازیكنی كه سال ها برای آنها بازی كرده و در سرما و گرما با شادی و غم های تیم بوده به یك باره به تیم رقیب برود؛ در زمان ما این مسایل كمتر به چشم می آمد و می توانستیم سریع با جو تیم جدید كنار بیاییم، اگر نیكبخت و علی انصاریان كه در حال حاضر از استقلال به پرسپولیس و بالعكس نقل مكان كرده اند در زمان برگزاری دربی قدرشناسی خود را با یك دسته گل به تماشاچیان تیم سابق خود نشان بدهند دیگر این تنش ها به وجود نمی آید و به راحتی جو ورزشگاه را به نفع خود تغییر می دهند.

● چه تفاوتی بین فوتبالیست محبوب و مشهور وجود دارد؟

▪ محبوبیت چیزی نیست كه بشود برای به دست آوردن آن پولی را پرداخت كنی، چرا كه این امر یك مسأله عاطفی است و بازیكنی به سادگی نمی تواند در دل هواداران فوتبال جا بگیرد اما شهرت را می شود با مادیات به دست آورد و امكان دارد همین مسأله ذات یك فوتبالیست را تغییر دهد و دیگر گذشته اش را به خاطر نیاورد.

● اخیراً در صحبت هایت گفته بودی در فوتبال امروزی بازیكنان برای پول بازی می كنند و كمتر كسی به دنبال تعصب به تیم و رنگ پیراهن است؟

▪ بله، دقیقاً می توانید به این معضل در لیگ حال حاضر حرفه ای ایران دست پیدا كنید، اگر بازیكنی پول قراردادش را سر موعد مقرر دریافت نكند به حالت قهر دیگر در تمرینات حاضر نمی شود و توجهی به عشق هواداران تیم خود ندارد. نمی گویم فوتبالیست نباید به فكر امرار معاش و تأمین نیازهای خانواده خود باشد، اما مهمتر از همه این قضایا عشق و تعصب به رنگ پیراهنی است كه از طریق آن به شهرت دست پیدا می كنی و مطبوعات كوچك ترین حركتت را زیر ذره بین خود قرار می دهند، من از سال ۶۵ یك اتومبیل آبی خریداری كردم كه تا به حال آن را سرپا نگه داشته ام و هیچ گاه نخواستم با رسیدن به موفقیت ورزشی یا مادی رنگ عوض كنم.

● در بازی خداحافظی از فوتبال و آویزان كردن كفش هایت، بایرن مونیخ به تهران آمد و اولیوركان یكی از استثنایی ترین دروازه بان های جهان تو را در آغوش گرفت، در آن موقع چه احساسی داشتی؟

▪ برایم جالب بود كه به جای اولیوركان، بهزاد غلامپور، علی كریمی و یا یك بازیكن ایرانی را در آغوش می گرفتم و احساساتم را با او تقسیم می كردم. از ۶۰ هزار نفر تماشاچی كه برای تماشای این دیدار آمده بودند حدود ۱۰ هزار نفر با خداحافظی من استادیوم را ترك كردند و به خانه های خود رفتند و این قدرشناسی را نمی شود قیمت گذاری كرد. مابقی تماشاچیان هم تا پایان دیدار تشویقم می كردند و با چشمان اشك آلود خود با من هم درد شدند.

● برگردیم به دورانی كه عابدزاده ناخواسته در بستر بیماری افتاد و تمام علاقه مندان واقعی به فوتبال را دل شكسته كرد، از آن موقع تعریف كن كه چه بر تو گذشت؟

▪ متأسف شدم كه در زمان بیماری ام مرا متهم به انجام خیلی كارهای غیر متعارف كردند و چیزی را ندانسته به قضاوت نشستند. عابدزاده از بی مهری و بی توجهی های پیرامون خود بر تخت بیمارستان افتاد. در این مدت ۴ بار مردم و زنده شدم و اگر دعای خیر مردم پاك و قدرشناس ایران نبود دیگر نمی توانستم روشنایی آفتاب را ببینم، اما خدا خواست، یك بار دیگر سرپا بایستم و به زندگی روزمره ام ادامه بدهم.

● اگر این حادثه برایت پیش نمی آمد تا چند سال دیگر می توانستی در میادین فوتبال حاضر شوی؟

▪ وقتی در استادیومی حاضر می شدم تماشاچیان حریف هم به من ابراز علاقه می كردند و هیچ موقع نمی گذاشتم حرمت ها شكسته شود، تا مادامیكه مردم دوست داشتند عابدزاده بازی كند خداحافظی نمی كردم و مطمئن باشید برای اهدافم خودم را به كسی تحمیل نخواهم كرد.

● برخی مواقع حركاتی انجام می دادی كه كمتر دروازه بانی می تواند آنها را اجرا كند و در نوع خود شاید بی نظیر هم بود، مثل دریبل كردن مهاجمین و كشیدن مهاجم تیم پوهانگ كره جنوبی به بیرون زمین در حالی كه روی زمین دراز كشیده بود و وقت تلف می كرد؟

▪ در جریان بازی هر كاری كه با توجه به تجربیاتم، جالب می آمد انجام می دادم تا بازیكنان روحیه بگیرند و تیم به پیروزی برسد.

● محمد خاكپور هم تعریف می كرد كه در بازی با استرالیا وقتی تور دروازه پاره شده بود عابدزاده با خنده های متوالی پشتك می زد، وقتی علت این كارش را جویا شدم گفت هنوز بازی با نماینده آفریقا مانده و نباید امیدمان را از دست بدهیم، همین كارهایت باعث شد تا ایران مقابل استرالیا به تساوی برسد و جواز حضور در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه را به دست آورد؟

▪ بله، وقتی دیدم تمام امیدهای بازیكنان از دست رفته صلاح دانستم این كار را انجام دهم تا مقدمه ای شود برای گلزنی باقری و عزیزی كه با یاری خدا و دعای خیر مردم توانستیم در دومین جام جهانی تاریخ فوتبال كشورمان حضور پیدا كنیم.

● در جام جهانی باز هم كارهای عابدزاده سوژه مطبوعات خارجی بود و به دلیل استفاده از ۲ آرم روی دستكش هایت می خواستند جلوی بازی كردنت را بگیرند؟

▪ استفاده از ۲ آرم یك شكل مطرح بود و مسؤولان شركت ورزشی حامل تیم ملی معتقد بودند نباید كف دستكش هایم آرمی داشته باشد و از دیدار مقابل آلمان مشكل رفع شد.

● در حال حاضر هیچ دروازه بانی نمی تواند همانند عابدزاده آن صلابت و اعتماد به نفس را به بازیكنان خط دفاعی خود بدهد و تیم را به خوبی هدایت كند، فكر می كنی چرا این نقیصه هنوز در فوتبال ما مرتفع نشده است؟

▪ در حال حاضر كدام دروازه بانی را سراغ دارید كه پیش از آغاز تمرینات زمین تمرین خود را آماده كند و حتی جرأت حضور در زمین های خاكی را داشته باشد، اما من روزانه ۸ ساعت تمرین می كردم و پیش از این كه در بستر بیماری گرفتار شوم ۲۰۰ كیلو اسكات قدرتی پا می زدم. نمی خواهم روحیه دروازه بان های حال حاضر را ضعیف كنم اما هیچ كدام از آنها مثل رحمتی استعداد رشد و ترقی كردن را ندارند و اگر بخواهیم درصدی را برای آنها در نظر بگیریم رحمتی ۷۰ درصد را دارد و دیگران ۵۰ درصد هستند.

● اما همین رحمتی در آستانه اعزام به رقابت های آسیایی دوحه قطر به دلیل عدم تطابق شناسنامه و گذرنامه خود همراه با ۳ بازیكن دیگر نتوانستند تیم ملی زیر ۲۳ سال كشورمان را همراهی كنند؟

▪ این بچه را بی دلیل از همراهی تیم ملی محروم كردند، اگر شناسنامه و گذرنامه یك بازیكن با یكدیگر مطابقت ندارد، پس چرا زمان اعزام باید این مشكل مطرح شود و می گذارند امثال رحمتی در اردوی برزیل و كیش با تیم ملی امید تمرین كند و زمانی كه می خواهد مزد تلاش های خود را بگیرد نمی گذارند به دوحه برود.همین جا اعلام می كنم اگر بدانم چه فردی یا كسانی در این مسأله مغرضانه عمل كرده اند ساكت نمی نشینم و در مورد رحمتی فرجام خواهی می كنم.

● تیم ملی امید با سیموئز به عنوان سومی رقابت های دوحه رسید و این مربی دیگر حاضر به همكاری با فدراسیون فوتبال ایران نشد و به برزیل بازگشت، در این خصوص چه نظری داری؟

▪ متأسفانه سیموئز بیشتر از وظایفی كه به عهده یك مربی خارجی است دوست داشت در تمام امورات مربوط به تیم ملی دخالت كند و همین مسأله باعث می شد حاشیه های فراوانی پیرامون تیم را بگیرد. اگر مسؤولان فدراسیون فوتبال یا كمیته ملی المپیك با اعمال نظر بیشتر وظایف سیموئز را در جذب مربیان برزیلی و سایر مسایل غیر فنی محدودتر می كردند می توانستیم قهرمانی دوحه را تكرار كنیم.

● اما همین مسؤولان فدراسیون فوتبال یا كمیته ملی المپیك نخواستند عابدزاده راهی رقابت های دوحه شود و در اعزامت مشكلات فراوانی را به وجود آوردند؟

▪ فدراسیون فوتبال تمام همكاری های لازم را به عمل آورده چرا كه این رقابت ها زیر نظركمیته ملی المپیك برگزار می شد و باید دلیل این قصور را از كفاشیان پرسید. برای خودم هم جای سؤال است كه چرا من دعوت به همكاری شدم اما نتوانستم در زمان لازم به تیم ملی كشورم خدمت كنم و تجربیاتم را در خدمت دروازه بان های تیم ملی بگذارم.

● فكر می كنی مربیان داخلی برای هدایت تیم های پایه ای بهتر نتیجه می گیرند یا خارجی؟

▪ اگر به گزینه های داخلی خودباوری تزریق كنیم و به آنها پر و بال بدهیم مطمئناً وضع تغییر می كند و دیگر از پذیرش بازیكنان سفارشی كه به ناحق جای بازیكنان شهرستانی مستعد را گرفته اند خبری نخواهد بود و تیم های ملی پایه ای با تمام توان فوتبال ناب ایرانی در آسیا و رقابت های جام جهانی حاضر خواهند شد.

● به یك باره از میادین فوتبال به هنرپیشگی روی آوردی و در ۲ فیلم سینمایی ازدواج غیابی و فوتبالیست ها بازی كردی؟

▪ هر ۲ فیلم به دلیل مضمون ورزشی كه داشتند به نظر جالب آمدند و پذیرفتم. در جبهه ای مرتبط با فوتبال كه با گوشت و پوستم عجین شده فعالیت كنم.

● در فوتبال هر وقت چهره ای از خانواده ای به جامعه معرفی می شود، فرد دیگری از همان مجموعه نمی تواند همانند وی موفق عمل كند و با ناكامی مواجه شده است؛ مثل هادی مهدوی كیا، فرزاد مجیدی، آتیلا حجازی كه زیر سایه نام برادر یا پدر خود قرار گرفته اند و نتوانسته اند ارزش های واقعی خود را به نمایش بگذارند، فكر می كنی همین مسایل گریبانگیر امیر پسرت شود و او هم نتواند خاطرات افتخارآفرینی پدرش را زنده كند؟

▪ اگر همین افرادی كه نام بردی با یك اصول و برنامه ریزی كارهای خود را پیش می بردند می توانستند در فوتبال ایران ستاره شوند و ارزش واقعی خود را به نمایش بگذارند. اما برای پسرم امیر فكرهای بزرگی را در سر دارم كه برای اجرای آن طبق یك زمان بندی پیش می روم، در كنار ادامه پیدا كردن تحصیلاتش قصد دارم او را در تمرینات چلسی شركت دهم تا ضمن فراگیری اصول حرفه ای فوتبال روی پای خود بایستد و با استفاده از توانایی های بالقوه اش به جایی برسد.

● این فكر را چه زمانی به مرحله عمل می رسانی؟

▪ اگر شرایط مهیا باشد تا اواخر خرداد ۸۶ مقدمات حضور او را در تمرینات تیم جوانان چلسی فراهم می كنم تا به هدفم دست پیدا كرده باشم، در كنار تمرینات ۶ ساعته ای كه در روز انجام می دهد در كلاس های زبان های انگلیسی و فرانسوی هم شركت می كند تا مشكلی از بابت برقراری ارتباط با اطرافیان خود نداشته باشد.

● چرا با این همه تجربه در پرسپولیس تیمی كه بیشترین دوران حرفه ای فوتبالت را در آن پشت سر گذاشتی مربیگری نمی كنی و سطح كمی و كیفی فنی دروازه بان های این تیم را بالاتر نمی بری؟

▪ در طول مدتی كه از فوتبال خداحافظی كردم تنها یك بار استیلی از من خواست دروازه بان های این تیم را تمرین بدهم آن هم مربوط به زمانی می شود كه آری هان پرسپولیس را ترك كرده بود، در همان یك جلسه هم طوری دروازه بانهای پرسپولیس را تمرین دادم كه نفسشان بالا نمی آمد و می خواستند هرچه زودتر راهی رختكن شوند.

● انصاری فرد برخلاف سایر مدیرعاملان پرسپولیس یك فوتبالیست بوده و می داند كه بیرون ماندن مهره هایی همچون عابدزاده چقدر می تواند به ضرر پرسپولیس تمام شود؟

▪ قبول دارم، اما نمی توانم خودم را به زور به مجموعه ای تحمیل كنم، چون تا این جای كار فقط خدا پشتیبان من بوده و برای خدمت كردن هیچ موقع منت بنده خدا را نمی كشم.

● پرسپولیس پس از ناكامی در فینال جام حذفی سال گذشته تا این جای كار نتوانسته انتظارات هواداران خود را برآورده كند و همواره با فراز و نشیب نتیجه گرفته است؟

▪ بله، تغییر و تحولاتی كه در رأس هرم كادر فنی این تیم صورت گرفته در این عدم نتیجه گیری تأثیر بسزایی داشته است، اما اگر تیمی تا یك نیم فصل نتوانست با مربی نتیجه بگیرد بهترین راه حل یا آوردن مربی جدید است یا تقویت بنیه تیم كه پرسپولیس در حال حاضر به هر ۲ آن احتیاج دارد.



همچنین مشاهده کنید