پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

حوادث چشمی ناشی از كار


تقریباً ۷۵ درصد تمام صدمات چشمی ناشی از كار را آسیبهای سطحی قرنیه واجسام خارجی تشكیل می دهند،بیشتر آسیبهای سطحی سریعاً‌ ترمیم می شوند . بدترین عارضه صدمات سطحی ‍چشم ، عفونت …

تقریباً ۷۵ درصد تمام صدمات چشمی ناشی از كار را آسیبهای سطحی قرنیه واجسام خارجی تشكیل می دهند،بیشتر آسیبهای سطحی سریعاً‌ ترمیم می شوند . بدترین عارضه صدمات سطحی ‍چشم ، عفونت است . اختلال در سطح چشم باعث ورود عفونت به چشم می شود . خراشهایی كه بخصوص بعلت اجسام خارجی آلی ایجاد می شود فرد را مستعد عفونت بعد از صدمه می كند .

حدود ۴/۱ تا ۴ درصد آسیبهای چشمی در اثرورود اجسام خارجی به چشم ایجاد می شود . مشاغلی كه بیشتر مخاطره آمیزند ، صنایع فلزی وكارهای ساختمانی است . شایعترین اجسامی كه به چشم نفوذ می كنند شامل قطعات فلزی، شیشه ومیخ است . هر بیمار مشكوك به پارگی چشم را باید بلافاصله پس از انجام اقدامات اولیه لازم جهت بررسی كامل به بخش اورژانس ارجاع دارد.

درصد كمی از آسیبهای چشمی موجود در صنایع ناشی از مواجهه با مواد شیمیایی است ، ولی میزان بروز آسیب های شدید ناشی از این مواد قابل توجه است ، مهمترین مواد شیمیایی كه در محیط كار باعث آسیب چشمی می شود اسیدها وبازهای قوی هستند كه شایعترین راه آسیب پاشیدن تصادفی این مواد به چشم است . مواد شیمیایی دیگر حلالها ، حشره كشها ، علف كشها ، قارچ كشها و كودهای شیمیایی می باشد . در سوختگی ناشی از اسیدها ، اسید نمی تواند به لایه عمیقی نفوذ كند . بغیر از اسید سولفوریك غلیظ واسید فلوریدریك كه مانند قلیاها به سرعت بداخل چشم نفوذ كرده وباعث تخریب عمیق می شوند . صدمات ناشی از مواد قلیایی بدین صورت است كه ماده قلیایی مرتب به عمق نفوذ می كند، در نتیجه ممكن است باعث پارگی واز دست دادن چشم ،حتی ماهها وسالها بعداز مواجهه شود بنابراین صدمات ناشی از قلیا شدیدتر از اسید است . در موارد قلیایی آمونیاك از بقیه خطرناكتر است ونمك های قلیایی كاسیم نسبت به بقیه قلیاها صدمات كمتری می زنند .درمان اورژانس در هیچ یك از آسیب های دیگر مهمتر از موارد سوختگی شیمیایی چشم بخصوص سوختگی ناشی از مواد قلیایی نیست . اصل اساسی در درمان ، ازبین بردن ویا رقیق كردن سریع ماده شیمیایی وتلف نكردن عامل زمان است . به محض بروز حادثه باید فوراً‌ چشمها را با آب فراوان شستشو داد اهمیت ندارد كه آب استریل باشد ، بلكه با هر آبی كه در دسترس باشد باید شتشو را آغاز كرد . شستشو به میزان فراوان ومدت طولانی باید ادامه یابد. توصیه می شود ، شستشوی چشم حتی هنگام انتقال بیمار به بیمارستان هم ادامه یابد .

در صنایع ویا در آزمایشگاههایی كه مواد شیمیایی بالقوه زیان آور مصرف می شود ، باید حتماً‌یك مكان شتشوی اورژانس چشم پیش بینی شده باشد . انجام این اقدامات ساده روی نتیجه نهایی تاثیر زیادی دارد ، ولی متاسفانه این مواد در محیط كار یا خانه بدرستی مراعات نمی شود .ارسنیك و مشتقات آن در صنایع وكشاورزی بصورت گسترده استفاده می شود . علائم چشمی مسمومیت با ارسنیك شامل خارش ، سوزش ، آبریزش از چشمها همراه با پر خونی والتهاب وعدم تحمل نور می باشد . مواد دیگری كه سبب آسیب های چشمی می شود عبارتند از : دی سولفید كربن ، سرب ، جیوه اسمیوم كه در صنایع الكترونیك بكار می رود . متیل الكل ونقره .

اشعه ها نیز ممكن است باعث ایجاد مشكلاتی در چشم وبینایی شود .

كشاورزان وماهیگیران ، افراد شاغل در ارتفاعات وبطور كلی كارگرانی كه به اقتضای شغلشان در فضاهای باز و درتماس با نورخورشید كار می كنند بیشتر در معرض خطرند . بیشترین طیف آسیب رسان نورمرئی مربوط به نور آبی با طول موج ۴۰۰ تا ۵۰۰ نانومتر است ، كه ممكن است سبب كوری ناشی از كسوف شود . در مورد صدمات مكانیكی در اثر تماس با انرژی برخی از انواع لیزرها شبكیه چشم تجزیه می شود . یكی از علل دیگر ایجاد صدمات چشمی تماس طولانی با نور خورشید است . شایع ترین این نوع صدمات خیره شدن به نور خورشید است ؛ در كارگران جوشكار كه بادستگاه قوس الكتریكی بمدت طولانی وبدون محافظ جوشكاری می كنند ، ممكن است آسیب شبكیه چشم ایجاد شود كه به مرور باعث كاهش دائمی شدت بینایی می شود . نور ناكافی یا نور درخشنده وبراق نیز باعث خستگی وتحریك چشم وسردرد می شود كه بیشتر در سنین بالای ۴۰ سال رخ می دهد . این علائم موقتی است وتماس مكرر سبب آسیب چشم می شود .اشعه ماوراء بنفش ، مادون قرمز، میكروویو، اشعه X وذرات آلفا ،بتا ونوترونها هر كدام در شرایطی ممكن است سبب آسیب چشمی شوند .



همچنین مشاهده کنید