پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

تاج کجور


تاج کجور

ایران روستاهای بسیاری دارد. پر از جاذبه‌های گردشگری و تنوع زیستی، فرهنگی و مردم‌شناسی. اما چند سالی است که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به همت اداره گردشگری روستایی‌اش هزار …

ایران روستاهای بسیاری دارد. پر از جاذبه‌های گردشگری و تنوع زیستی، فرهنگی و مردم‌شناسی. اما چند سالی است که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به همت اداره گردشگری روستایی‌اش هزار روستا را به عنوان روستاهای نمونه گردشگری معرفی کرده است. بنابراین از این پس سعی خواهد شد در این صفحه هر بار یکی از این روستاها به اختصار معرفی شود تا خوانندگان علاقه‌مند گردشگری از رهگذر این آشنایی بتوانند علایق گردشگری خود را با آگاهی بیشتر از جاذبه طبیعی، فرهنگی و گردشگری ایران پی بگیرند. کندلوس یکی از همین روستاهای نمونه گردشگری است.

هفت کیلومتر دورتر از مرزن‌آباد در جاده چالوس- تهران، دهکده سرسبز و زیبای کندلوس قرار دارد که از جمله روستاهای «میخ ساز» بخش کجور شهرستان نوشهر است. کندلوس از روستاهای نمونه و گردشگر‌پذیر در استان مازندران است.

برای رسیدن به کندلوس از محور کرج- چالوس که به سمت چالوس حرکت کنید هفت کیلومتر بعد از مرزن‌آباد به دوراهی کجور می‌رسید. در این راه فرعی پس از طی ۴۲ کیلومتر مسیر کوهستانی به روستای کندلوس می‌رسید؛ روستایی که برخی منابع آن را گذرگاه رستم، قهرمان اسطوره‌ای ایران، ذکر کردند و گفته می‌شود ناصرالدین‌شاه قاجار نیز در سال ۱۲۹۲ هجری چند روز در تنگه میخ ساز اطراق کرده است. کندلوس فقط به خاطر طبیعت زیبا و سرسبزش شهره عام و خاص نیست، بلکه مجموعه فرهنگی کندلوس چنان وجاهتی به این روستای تاریخی بخشیده که هم‌اکنون روستای کندلوس به یکی از قطب‌های گردشگری استان مازندران تبدیل شده است. این مجموعه تفریحی و تاریخی در سال ۱۳۶۷ به منظور ارج نهادن به فرهنگ و هنر و سنت مردم کجور، پس از سال‌ها تلاش توسط مهندس «علی‌اصغر جهانگیری» ساخته شد. دهکده توریستی کندلوس اثری ماندگار است. حاج میرزایدالله نظرپاک، شیخ علی مقیمی‌کندلوسی و علی‌اصغر جهانگیری از جمله مشاهیر این دهکده گردشگر‌پذیر هستند.

کندلوس که بخشی از میخ ساز محسوب می‌شود، در دامنه‌های سرسبز و کوهستانی البرز در منطقه کجور مازندران قرار گرفته است و شاهد تمدن‌های گوناگونی در ادوار مختلف تاریخ بوده و نشانه‌هایی از تمدن قبل از میلاد، تمدن ایران قبل از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام را در خود جای داده است. امروزه میخ‌ساز شامل چهار دهکده به نام‌های پیده، گیل کلا، میرکلا و کندلوس است. دهکده کندلوس یکی از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های انسانی منطقه کجور به شمار می‌رود و در دامنه‌های سلسله‌جبال البرز منتهی به دره زانوس واقع شده است.

کندلوس شامل محله‌هایی به نام‌های درزی کلا، ملاکلا، جورسری، جیرسری، بنیم سری و سری دله است. خانه‌های مردم کندلوس گلی است و هنوز بانگ خروس و پرندگان رنگ‌دهنده روزشان و زوزه شغال و صدای رودخانه زمزمه خواب شبانگاه‌شان است. کار و پیشه اهالی این دهکده از قدیم‌الایام تهیه و تولید چوب و زغال در زمستان و کشاورزی در تابستان بوده است و اکنون به دلیل قانون مراقبت از جنگل، اهالی علاوه بر کشاورزی به خیاطی و نجاری روی آورده‌اند. از صنایع دستی این دهکده می‌توان به بافتن جاجیم، ایزار (پارچه پشمی چارخانه دستباف) جوراب، دستکش و بلوز پشمی گلدار و نمدمالی اشاره کرد. از جمله فعالیت‌هایی که به کندلوس در کنار زیبایی‌های طبیعی جلوه‌ای خاص بخشیده و موجب شده است این دهکده از شهرت بسزایی برخوردار شود، برپایی دو موزه مردم‌شناسی و موزه گیاهان دارویی است. موزه مجموعه فرهنگی کندلوس یکی از موزه‌های منحصر به فرد استان مازندران است که در آن آثاری از سفال، آبگینه، سکه، ظروف چینی و وسایل روشنایی از هزاره دوم قبل از میلاد تا دوره قاجاریه و بخش اسناد و کتب خطی، نسخ خطی کلام‌الله مجید، دیوان اشعار، عقدنامه و فرامین جمع‌آوری شده است.

خانه‌های روستای کندلوس همچون بسیاری از روستاهای تاریخی مثل ابیانه کاشان به قدری زیباست که طبیعتاً زمان رسیدن شما را به موزه طولانی‌تر می‌کند. آثار این موزه همگی کلکسیون شخصی علی‌اصغر جهانگیری است. بازدید از کندلوس برای عموم گردشگران مملو از زیبایی و جاذبه خواهد بود.

نیما رایگان



همچنین مشاهده کنید