پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

پروژکتورها دیجیتالی می شود


پروژکتورها دیجیتالی می شود

امروزه در بسیاری از کلاس های درس و سالن های کنفرانس می توان یک ویدئوپروژکتور کوچک یا بزرگ را دید طی این سال ها ویدئوپروژکتورهای زیادی به بازار عرضه شده که در همه آنها لامپ هایی که تصویر را می سازد حرف اول را می زند, اما معادلات در چند سال اخیر در حال تغییر بوده است و طی تحقیقات زیادی برای تغییر این فناوری قدیمی, شرکت کاسیو سرانجام موفق به ارائه فناوری جدیدی در این عرصه شد فناوری ای که لامپ ها را کنار می گذارد و به جای آن از لیزر و ال ای دی استفاده می کند

امروزه در بسیاری از کلاس‌های درس و سالن‌های کنفرانس می‌توان یک ویدئوپروژکتور کوچک یا بزرگ را دید. طی این سال‌ها ویدئوپروژکتورهای زیادی به بازار عرضه شده که در همه آنها لامپ‌هایی که تصویر را می‌سازد حرف اول را می‌زند، اما معادلات در چند سال اخیر در حال تغییر بوده است و طی تحقیقات زیادی برای تغییر این فناوری قدیمی، شرکت کاسیو سرانجام موفق به ارائه فناوری جدیدی در این عرصه شد. فناوری‌ای که لامپ‌ها را کنار می‌گذارد و به جای آن از لیزر و ال ای دی استفاده می‌کند.

‌شاید در نگاه اول تصور کنید کار این دستگاه منعکس کردن تصاویر و اسلایدهای موجود در فلش مموری یا صفحه‌نمایش رایانه روی پرده نمایشگر است، اما بگذارید ابتدا نگاهی به این سیستم جدید بیندازیم تا با طرز کار و نکات ضعف و قوت آن آشنا شویم.

بازی با سایه‌هایی را که با حرکت انگشتانتان روی دیوار ایجاد می‌شود به یاد بیاورید تا با انعکاس تصاویر و طرز کار این سیستم بیشتر آشنا شوید. با روشن شدن ویدئوپروژکتورهایی که با سیستم Laser & LED Hybrid کار می‌کند، ابتدا لیزری آبی رنگ به سمت حلقه‌ای که با فسفر سبز رنگ پوشیده شده، پرتاب می‌شود. پس از برخورد نور آبی لیزر با این حلقه، نور دوم وارد چرخه می‌شود؛ به این معنا که علاوه بر نور آبی، نور سبز هم خودنمایی می‌کند. اما برای نمایش تصویر با رنگ‌های مناسب، نور قرمز رنگ ال‌ای‌دی، به کمک دستگاه می‌آید. سپس این سه رنگ به وسیله انعکاس آینه‌ها در کنار هم قرار می‌گیرد و به‌سمت قطعه‌ای الکترونیک به‌نام دی. ال. پی بازتاب می‌شود. این قطعه یک چیپ الکترونیکی متشکل از هشت‌میلیون آینه است که با جا‌به‌جا شدن در چهار محور بالا، پایین، چپ و راست توسط ویدئوپروژکتور تصویری کوچک از اطلاعات ارسالی مورد نظر ما را می‌سازد و در نهایت تصویر به وسیله عدسی‌های تعبیه شده در داخل دستگاه، روی پرده نمایش نمایان می‌شود.

هرچه فضای مورد نیاز برای نمایش بزرگ‌تر باشد، قطعا باید دستگاه از توانایی نوردهی بالایی برخوردار باشد. واحد اندازه‌گیری روشنایی انسی لومنز نام دارد و از نکات مهمی که خریدار باید هنگام خرید به آن توجه کند میزان انسی لومنز دستگاه است. نوری که هر انسی لومنز فراهم می‌کند معادل نور یک شمع در اندازه متوسط است. طبیعتا هر اندازه دستگاهی انسی لومنز بالاتر داشته باشد، برای استفاده در مکان‌های بزرگ‌تر و روشن‌تر انتخاب مناسب‌تری خواهد بود؛ زیرا از روشنایی کافی هنگام نمایش بهره می‌برد.

معمولا برای اتاق‌های کوچک و کلاس‌های درس، انسی لومنز ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰،برای سالن‌های کنفرانس متوسط و اتاق‌های بزرگ انسی لومنز ۳۰۰۰ تا ۴۵۰۰ و برای سالن‌های نمایش بسیار بزرگ انسی لومنز بالای ۶۰۰۰ در نظر گرفته می‌شود.

شاید بتوان یکی از ایرادهای این فناوری جدید را میزان متوسط نوردهی دستگاه‌ها تا سقف ۴۵۰۰ انسی لومنز محسوب کرد. حداکثر سقف نوردهی مربوط به گران‌ترین ویدئوپروژکتور شرکت کاسیو است که از این سیستم استفاده می‌کند.

اما از نکات مثبتی که در نسل جدید ویدئوپروژکتورها به‌چشم می‌خورد، از دست ندادن کیفیت رنگ‌ها و درخشندگی آنهاست؛ زیرا در ویدئوپروژکتورهای لامپی بعد از مدتی و بر اثر استهلاک لامپ، کیفیت رنگ‌ها و درخشندگی تصویر از بین می‌رود؛ موضوعی که در فناوری لیزر و ال‌ای‌دی حل شده است.

به این طریق علاوه بر بالا بردن کارایی دستگاه، لامپ‌های جیوه‌ای که برای سلامت کاربر و محیط‌زیست خطرآفرین است و دمای دستگاه را بسیار بالا می‌برد، کنار گذاشته شده، زیرا دیگر نیازی به تعویض این لامپ‌ها که حاوی مواد مضری برای سلامت پوست و تنفس است، نخواهد بود.

به طور کلی هر وسیله برقی میزانی از انرژی را برای فعالیت به خود اختصاص می‌دهد. با توجه به کارکرد دائم ویدئو پروژکتور برای زمانی بین سه تا چهار ساعت، قطعا مصرف بهینه از موارد مهم محسوب می‌شود. از دیگر مشکلات ویدئوپروژکتورهای لامپی میزان مصرف بالای انرژی آنهاست. با توجه به استفاده از لیزر و ال‌ای‌دی مصرف برق کاهش پیدا می‌کند.

طول عمر هر ویدئوپروژکتور با توجه به سخت‌افزارش متفاوت است. برخورداری از فناوری لامپ، کاربر را گاهی مجبور به تعویض آنها می‌کند و هزینه‌ای را روی دست او می‌گذارد. اما فناوری لیزر و ال‌ای‌دی تا حدودی این مشکل را برطرف می‌کند به طوری که عمر دستگاه ده برابر افزایش پیدا کرده و به ۲۰ هزار ساعت می‌رسد.

در بیشتر مدل‌هایی که از فناوری لامپ‌های جیوه‌ای در آنها استفاده شده، خاموش و روشن شدن دستگاه دقایقی را به خود اختصاص می‌دهد؛ ولی در مدل‌های لیزری فقط پنج تا هشت ثانیه از زمان صرف روشن یا خاموش کردن دستگاه خواهد شد که زمانی بسیار کوتاه محسوب می‌شود.

● جمع‌بندی

به نظر می‌رسد فناوری جدید می‌تواند برای سالن‌های کوچک و متوسط کنفرانس گزینه‌ای خوب باشد؛ اما متاسفانه نمی‌توان از این سیستم در سالن‌های بزرگ استفاده کرد. البته نباید این موضوع را هم از قلم انداخت که گرچه فناوری لیزر و ال‌ای‌دی نسبت به لامپ‌های جیوه‌ای برتری دارد، اما قیمت‌ آنها کمی گران‌تر از نسل لامپی ویدئوپروژکتور‌هاست.

علی آزاد



همچنین مشاهده کنید