پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

نوجوانی


نوجوانی به دوره‌‌ی گذار از كودكی به جوانی اطلاق می‌شود . این دوره مرز سنی مشخص ندارد ،‌ اما تقریباً از ۱۲ سالگی آغاز می‌گردد و تا آخرین سال‌های دهه‌ی دوم زندگی كه رشد جسمانی …

نوجوانی به دوره‌‌ی گذار از كودكی به جوانی اطلاق می‌شود . این دوره مرز سنی مشخص ندارد ،‌ اما تقریباً از ۱۲ سالگی آغاز می‌گردد و تا آخرین سال‌های دهه‌ی دوم زندگی كه رشد جسمانی كم و بیش كامل می‌شود ( ۱۹ سالگی ) ادامه می‌یابد .

در این دوران در رفتار و كردار نوجوان نوعی عدم تعادل وجود دارد ،‌ زیرا او از یك‌سو خود را از قلمرو كودكی بیرون می‌بیند و از سوی دیگر به عنوان یك جوان در جامعه پذیرفته نمی‌شود . به همین جهت نوعی نوسان ( تغییرات پی‌درپی ) در رفتار ، حالات و برخوردهایش مشاهده می‌گرددكه این دوران را به عنوان دوران بحران نام برده‌اند . حال آن كه دوران نوجوانی یك فرصت طلایی برای ورود به دنیای بزرگسالان است و چنانچه نوجوانان عزیز و خانواده‌هایشان با این دوران آشنا شده و آگاهی لازم را به دست آورند ، دوران نوجوانی به ایامی فراموش نشدنی و شیرین تبدیل خواهد شد .

بلوغ به معنای رشد یافتن و به كمال رسیدن كودك است . بلوغ مرحله‌ای از زندگی است كه تغییرات جسمی و روانی را دربردارد و در دختران از حدود ۹ الی ۱۰ سالگی آغاز می گردد . دوران بلوغ حدوداً ۴ سال به طول می‌انجامد و در دخترها دو سال زودتر از پسرها شروع و زودتر هم به پایان می‌رسد . در این دوره از رشد تغییرات مهمی در فرد به وجود می‌آید .

تغییرات جسمی دوران بلوغ

در سال‌های ولیه بلوغ حوالی ۱۲ و ۱۳ سالگی ، تعادل جسمی نوجوان به هم می‌خورد و تغییرات عمیقی در بدنش به وجود می‌آید ، شكل و حجم بدن تغییر می‌كند و دستخوش دگرگونی می‌شود و طرح عمومی بدن نوجوان از حالت كودكی خارج شده و به قالب و اندازه بزرگسالان شبیه می‌شود ، میزان رشد نوجوان به تغذیه ، زمینه‌های ارثی ، شرایط جغرافیایی ، استخوان‌بندی و سلامت بدن وی بستگی دارد .

رشد جسمی شامل تغییرات ناگهانی در قد و زن ،‌ استخوان‌بندی ، بافت‌های عضلانی نرم ،‌ فرم دست و پا ،‌فرم شانه‌ها و باسن است .

در این دوران ، استخوان‌بندی از حالت غضروفی خارج شده و سفت و محكم می‌شود ، سرودست و پا به اندازه‌ی طبیعی و نهایی خود می‌رسد ، نیروی جسمی و عضلانی بیشتر شده ، پوست بدن زبر می‌شود ، استخوان‌های چهره كشیده‌تر و خطوط آن مشخص‌تر می‌شود ، جوش جوانی روی پوست ظاهر می‌شود ،‌ در ناحیه لگن دخترها تغییراتی صورت می‌گیرد و باسن از شانه‌ها پهن‌تر می‌شود ، چربی بدن دختران بیشتر از پسرها می‌شود و عادت ماهانه در آنان آغاز می‌گردد .

جوش غرور یا جوانی

گاهی فعالیت غده‌های داخلی بدن نوجوانان سبب بروز جوش‌هایی در صورت می‌شود كه این جوش‌ها عفونی می‌گردد ، ورم می كند و قرمز می‌شود . این حالت ، جوش غرور نامیده می‌شود . جوش‌ها را نباید با فشاردادن تركاند ، زیرا اگر قبل از فروكش كردن التهاب فشار داده شوند ، بهبودی آنها به تأخیر می‌افتد .

جوش‌های بزرگ و عمیقی كه روی بینی و اطراف لب بالا هستند ، خطرناك‌تر از جوش‌های بقیه نقاط صورت هستند ، زیرا این ناحیه ارتباط نزدیكی با مغر دارد . به این علت نباید جوش‌های این نواحی از صورت را فشار داد . رعایت نكات زیر در مورد جوش‌های غرور ( یاجوانی) بسیار مفید است :

۱) از دست‌كاری و فشاردادن جوش‌ها پرهیز كنید .

۲) هر روز جوش‌ها را با آب و صابون بشویید .

۳) پس از شست و شو برای ضد عفونی محل جوش‌ها از الكل استفاده كنید .

۴) برای خشك كردن صورت از حوله شخصی و تمیز استفاده نمایید .



همچنین مشاهده کنید