شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

برخورد تاریخی پس از ۸ سال


برخورد تاریخی پس از ۸ سال

بازی ایران و كرواسی یك محك جدی و واقعی برای برانكو است شاید نتوان قیاس دقیقی بین این بازی و بازی سال ۹۸ كرد اما می شود گفت كه تیم ایران در سال ۹۸ ساختار قوی و محكمی داشت و نظم و انضباط خاصی بر تیم حكمفرما بود ایران آنقدر خوب بازی كرد كه بلاژویچ حرف جالبی زد «اگر ایران به یوگسلاوی ببازد من یك توپ فوتبال را می خورم » اما این روزها نمودار دقیقی از تیم ملی ایران آشكار نشده است شاید برانكو در این بازی موجودیت ایران را به حریفان نشان دهد

● همه چیز درباره دیدار دوستانه ایران و كرواسی

یكشنبه هفته آینده برای فوتبال ایران روز مهمی تلقی می شود. بعد از مدت ها اعضای تیم ملی رودرروی یك حریف واقعی می ایستند و به سریال پیدا نشدن حریف تداركاتی قوی خاتمه می دهند. حریف ناآشنای ایران تیم ملی كرواسی است. كشوری كه در چند سال اخیر مراودات بی سابقه ای با فوتبال ایران داشته و می توان گفت كه سبك جدیدی از بازی در ایران با مربیان اهل كرواسی شكل گرفته است. ایران _ كرواسی یادآور بازی تداركاتی تیم ملی ایران پیش از آغاز جام جهانی ۱۹۹۸ نیز هست. دیداری كه با وجود شكست دو بر صفر ایران خاطره خوبی از بازی تیم ملی را در ذهن هواداران ایرانی بر جای گذاشت. حالا تاریخ در حال تكرار شدن است. به خصوص برای برانكو كه در سال ۹۸ روی نیمكت كرواسی بود و حالا در جبهه روبه رو یعنی ایران سكاندار اصلی است.

ایده بازی ایران و كرواسی از مدت ها قبل شكل گرفت. طبیعی بود كه رابطه دوستانه بین فوتبال دو كشور راه را برای انجام دیدار دوستانه فراهم كند اما در این بین رابطه اصلی ایجاد ارتباط شركت اسپرت فایو (sport۵) بود كه سال ها است در كار سازماندهی بازی های دوستانه برای ۳۶ كشور اروپایی فعالیت دارد. این شركت براساس اعلام نیاز فدراسیون های اروپایی برای انجام دیدارهای دوستانه و تداركاتی، با سایر كشورها ارتباط برقرار می كند و نهایتاً پیشنهاد بازی به سرانجام می رسد. درباره ایران و كرواسی هم علاوه بر ارتباط خوب برانكو و كرانیچار سرمربیان دو تیم و مسئولان فدراسیون سهم این شركت نیز بسیار قابل توجه است.

این شركت در ضمن به عنوان برگزاركننده مسابقه و برنامه ریز آن نیز محسوب می شود. بازی در شهر اوسییك انجام می گیرد و كلیه امور حقوقی مربوط به پخش تلویزیونی در اختیار موسسه اسپرت فایو خواهد بود. در واقع نه فدراسیون فوتبال كرواسی و نه تلویزیون ملی این كشور امتیاز پخش بازی را در اختیار ندارند و هر كسی كه می خواهد امواج تصاویر این بازی را دریافت كند باید با نمایندگان این موسسه وارد مذاكره شود. این طور كه پیداست مسئولان تلویزیون ایران هم هنوز قراردادی با اسپرت فایو نبسته اند اما مذاكرات اولیه در جریان است تا پخش تلویزیونی در ایران صورت بگیرد. علاوه بر مسئله پخش تلویزیونی حتی موضوع درآمد تبلیغاتی كنار زمین هم در اختیار موسسه اسپرت فایو است. بنابراین سرمایه گذاران تبلیغاتی ایرانی هم اگر تمایل به تملك بخشی از تبلیغات دور زمین را داشته باشند باید از كانال این موسسه عبور كنند.

روی سكوی هر دو تیم مربیانی از یك نژاد دیده می شوند، برانكو و كرانیچار. در مورد برانكو كه چیز تازه ای برای بازگو كردن وجود ندارد و كم و بیش همه اهالی علاقه مند به فوتبال در ایران او را می شناسند. اما كرانیچار چندان برای ایرانی ها شناخته شده نیست. او كه بعد از اتو باریچ سرمربیگری تیم كرواسی را بر عهده گرفته، زمانی بازیكن خوب و قابل اعتمادی بوده است. كرانیچار در تیم های اتریش و یوگسلاوی سابق بازی كرده است و با استریا وین و دینامو زاگرب قهرمان لیگ های اتریش و یوگسلاوی شده است. جالب است كه قسمتی از قهرمانی های كرانیچار هم با تیم زاگرب است، تیم كم طرفداری كه پیشترها یكی دوبار قهرمان شده است.

تیم ملی كرواسی در دوران مدیریت كرانیچار نتایج خوبی گرفته اما در كرواسی كرانیچار را به عنوان یك مربی باسواد و تكنوكرات نمی شناسند. او بیشتر به اصول و روش های خودش پایبند است و به واسطه اخلاق و روحیات خاص خودش تیم را جمع و جور می كند و آنها را با روحیه به میدان می فرستد. كرانیچار هم مثل بقیه مربیان كرواسی یك تیم بابرنامه و سازمان دهی شده درست نكرده و فقط هماهنگی لازم را بین بازیكنان تیم ملی كه بیشترشان در لیگ های معتبر اروپایی بازی می كنند ایجاد می كند. همان طور كه در مورد مربیان اهل كرواسی شاغل در ایران نیز چنین مسئله ای دیده می شود. تیم های ایرانی كه در اختیار مربیان كروات هستند اصولاً از نظر تیمی منظم و با برنامه نیستند و بیشتر اوقات خلاقیت های فردی آنها را به جایی می رساند. این جور تیم ها كارهای خوبی هم در طول بازی انجام می دهند اما معمولاً حساب شده و برنامه ریزی شده از قبل نیست. شاید در این بین فقط تومیسلاو ایویچ یك استثنا باشد. مربی طراز اولی كه در بازی دوستانه سال ۹۸ دیگر در سكوی ایران حضور نداشت.

بازی كرواسی و ایران شاید از یك نظر برای كروات ها مهم باشد. آنها با ژاپن هم گروه هستند و به هر حال بدشان نمی آید با یك تیم آسیایی دست و پنجه نرم كنند. جالب است كه ژاپنی ها از وقتی كه با كرواسی هم گروه شده اند سفرهای دامنه داری را به این كشور داشته اند و این روزها خبرنگاران ژاپنی مثل مور و ملخ در تمرینات كروات ها حضور دارند، حتی شنیده می شود كه كرانیچار یك بار به بازیكنانش گفته: «از دست این همه ژاپنی خسته شدیم.» به هر حال آنها باید با ژاپن بازی كنند و طبیعی است كه نیاز به اطلاعاتی از این تیم دارند. تصور عمومی بر این است كه اطلاعات مربوط به فوتبال ژاپن از كانال مربیان یوگسلاوتبار شاغل در ژاپن به كرانیچار برسد اما اطلاعات دقیق و مشخص از سوی سرمربی ایران به دست سرمربی كرواسی رسیده است. كرانیچار به كلی منكر صحبت كردن با ایویكا اوسیم سرمربی تیم باشگاهی جف یونایتد در ژاپن شده و می گوید هیچ شماره ای از او ندارد. هرچند اوسیم مربی پیشین تیم ملی یوگسلاوی می توانست منبع خوبی برای اطلاعات از فوتبال ژاپن باشد اما ظاهراً برانكو چنین نقشی را برای كرانیچار بازی كرده است. برانكو فیلم بازی های ایران و ژاپن را بر روی DVD برای همتای كرواتش فرستاده و كلی آمار و ارقام هم به او ارائه كرده است.

تیم ملی كرواسی با تركیب اصلی به مصاف ایران خواهد رفت. این طور كه پیداست آنها رقیب ایرانی را جدی گرفته اند و بدشان نمی آید كه هر چه دارند رو كنند.

درون دروازه هنوز شك و تردید برای انتخاب نفر اول وجود دارد. تا چند وقت پیش بوتینا دروازه بان اول و بی چون و چرای كرواسی بود اما بعد از آنكه به تیم شاختار دونتسك رفت خوب كار نكرد و از نظر روحی هم دچار افت شد. او مجدداً به كرواسی برگشته و كمی از حالت افت خارج شده است. دروازه بان دوم دیدو لیدسا است كه یكی از بهترین گلرهای لیگ اتریش بوده و در آستریا وین بازی می كند. پلتی كوزا هم دروازه بان دیگر تیم است كه از نظر بدنی شرایط بسیار خوبی دارد.

در خط دفاع شیمونیچ دفاع راست است و استپان توماس در سمت چپ بازی می كند. روبرت كواچ هم لیبروی قدرتمند این تیم است كه سابقه درخشانی در بوندس لیگا دارد. ماریا توكیچ و داریو شیمیچ هم ذخیره های خط دفاعی هستند. در خط هافبك نیكو كواچ از چهره های مطرح و طراز اول محسوب می شود اما نیكو كرانیچار بیشتر از بقیه مورد توجه بوده است. پسر جناب سرمربی كه خیلی خوش تیپ و شیك و پیك است شدیداً مورد توجه و حتی مورد اعتراض بوده است. عده ای به كلی مخالف حضور او در تیم ملی هستند و در عوض گروه دیگر او را در حد زیدان می دانند. به هر حال نیكو كرانیچار ۲۲ساله تكلیف مخالفان و موافقانش را در جام جهانی مشخص می كند چون پدرش برای استفاده از او اصرار دارد. در كنار نیكو، داریو سرنا بسیار خوب است و می گویند پدیده جام جهانی خواهد شد. سرنا فعلاً در شاختار دونتسك بازی می كند. دیگر بازیكن خط هافبك ایگور تودور ستاره پیشین تیم یوونتوس است كه فعلاً در سیه نا بازی می كند. ماركو بابیچ هم در لوركوزن بازی می كند و ایوان لكو هم در اف ث بروژ بازی می كند. یركو لكو هم بازیكن دیگری است كه البته هیچ نسبتی با ایوان ندارد. در كنار این گروه در خط هافبك یوریتسا ورانژ از وردربرمن بازی می كند و در كنار او لوكا مودریچ از دینامو زاگرب حضور دارد كه بازیكن خوش آتیه ای است. آنتونی شریچ هم بازیكن دیگری است كه اصلیت كروات دارد اما در استرالیا بزرگ شده و فعلاً در پاناتینایكوس بازی می كند.

فورواردها هم دادو پرشو و كلاسنیچ هستند كه اولی در گلاسكو و دومی در وردربرمن بازی می كنند. البته ایویتسا اولیچ و بوشكو بالابا و بوشنیاك هم در فهرست ذخیره ها قرار دارند.

تیم ملی كرواسی یك ستاره بیرون مانده دارد كه سروصدای زیادی به خاطر دعوت نشدنش برپا شد. یك بازیكن برزیلی تبار به نام داسیلوا كه به خاطر بازی های خوبش در دینامو زاگرب مورد توجه باشگاه و فدراسیون قرار گرفت و به او گفتند كه اگر تابعیت كرواسی را بپذیرد حتماً در تیم ملی حضور خواهد داشت. اما داسیلوا كه ۵ تا ۷ میلیون دلار می ارزد در فهرست كرانیچار قرار نگرفت تا دعوای مفصلی بین رئیس باشگاه و سرمربی درگیرد. رئیس باشگاه كرانیچار را متهم به نامردی كرد و سرمربی هم گفت كه در مورد انتخاب بازیكنان اختیار تام دارد و داسیلوا به كارش نمی آید. نكته دیگر در مورد تیم ملی كرواسی استفاده از فیزیوتراپ های آلمانی است. كروات ها فیزیوتراپ دو تیم هرتا و روزنبورگ را دعوت به كار كرده اند در حالی كه تیم ایران قصد دارد از ساشا یانكوویچ استفاده كند.

تیم ملی كرواسی در حال حاضر در اردوگاه چاتژ در اسلوونی تمرین می كند و ۱۰ صبح و ۵/۵ بعدازظهر به خط می شود. آنها فردا با اتریش دیداری دوستانه دارند و بعد به كرواسی برمی گردند تا یكشنبه در شهر اوسییك رودرروی ایران بایستند.

بازی ایران و كرواسی یك محك جدی و واقعی برای برانكو است. شاید نتوان قیاس دقیقی بین این بازی و بازی سال ۹۸ كرد اما می شود گفت كه تیم ایران در سال ۹۸ ساختار قوی و محكمی داشت و نظم و انضباط خاصی بر تیم حكمفرما بود. ایران آنقدر خوب بازی كرد كه بلاژویچ حرف جالبی زد: «اگر ایران به یوگسلاوی ببازد من یك توپ فوتبال را می خورم.» اما این روزها نمودار دقیقی از تیم ملی ایران آشكار نشده است. شاید برانكو در این بازی موجودیت ایران را به حریفان نشان دهد.

تركیب ایران تا حد زیادی مشخص است. میرزاپور درون دروازه می ایستد. در خط دفاع رحمان رضایی، یحیی گل محمدی، نصرتی و كعبی شانس بیشتری برای بازی دارند كه البته باید سهراب بختیاری زاده را هم در نظر گرفت. در خط هافبك مهدی مهدوی كیا، فریدون زندی، علی كریمی، جواد نكونام و شاید سهراب بختیاری زاده در نقش هافبك دفاعی بازی كنند و در خط حمله هم زوج هاشمیان و دایی حضور خواهند داشت. تیم ملی اگر بتواند یك گل به كرواسی بزند آن وقت می شود آن روی سكه حریف را هم دید. كروات ها از نظر بازی منطقه ای خوب هستند اما در ارائه بازی منظم و سازمان دهی شده قوی نیستند. بنابراین حتی شانس پیروزی هم وجود دارد.

اما ذكر یك نكته هم بسیار مهم است. امیدواریم در این بازی برانكو دست به تعویض های پشت سرهم كه بازی تیم ملی را می كشد نزند. قاعدتاً ۳ یا ۴ تعویض برای این بازی طلایی كافی است و بهتر است تركیب اصلی تیم در تمام ۹۰ دقیقه تحت فشار باشد.

آرش راهبر



همچنین مشاهده کنید