جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

روش مقابله با دلزدگی و طلاق عاطفی در زندگی زناشویی


راههای ایمن شدن در برابر طلاق عاطفی
طلاق خاموش یا همان طلاق عاطفی واژه ای است که متاسفانه این روزها زیاد به گوش می رسد همسرانی که زیر یک سقف زندگی می کنند اما پیوندهای عاطفی شان متزلزل و ناپایدار است و به اجبار با هم زندگی می کنند.

طلاق عاطفی صدمات جبران ناپذیری را بر اعضای خانواده می گذارد و آنها را مستعد انواع مشکلات روحی و روانی می کند که البته عدم شناخت زوجین، شرایط نامساعد اقتصادی، روند رو به افزایش بیکاری، افزایش آمار طلاق و ... از جمله علل طلاق های عاطفی است.

زمانی یک ارتباط و پیوند از "ما" بودن به "من" می رسد که حس جدا شدن کامل عاطفی میان زوجین اتفاق بیفتد و این همان طلاق عاطفی است این موضوع زمانی اتفاق می افتد که زن و مرد در یک خانه زندگی می کنند از یک ظرف غذا می خورند، ولی هیچ تعهدی نسبت به یکدیگر ندارند از آنجا که بالاترین دلیل ازدواج انگیزه" است؛ اگر زن و مرد تمایلات خود را در نظر نگرفته و به ازدواج تن بدهند، سرانجام نتیجه ای جز سردی و بی تفاوتی نخواهند دید.

این افراد با فاصله ای که از لحاظ روحی و جسمی با یکدیگر دارند خط قرمزهایی را برای همدیگر مشخص کرده اند و هرکدام در خلوت خود دیگری را متهم می کند درک نکردن صحیح از رفتار و گفتار یکدیگر، نداشتن شناخت کافی از روحیات طرف مقابل و عاقبت بی علاقگی و سردی نسبت به شریک زندگی خود همه و همه دست به دست هم می دهد تا یک طلاق عاطفی را در زندگی زوج ها به وجود بیاورد هیچ آمار دقیقی از میزان وجود طلاق عاطفی در دست نیست.

طلاق عاطفی پدیده ای دقیقا اجتماعی است، از این رو هرگز نه با یک عامل پدید می آید و نه با یک عامل از بین می رود از سویی پدیده ای چند بعدی است به ظاهر پس از یک اختلاف ساده و یا بگو مگوی دو طرف روابط دچار انفجار شده و باعث از هم پاشیدگی پیوندهای عاطفی میان هر دو خواهد شد در صورتی که گرد آمدن مجموعه ای از عوامل نیاز به کبریتی برای احتراق داشته و همان اختلاف به ظاهر پیش پا افتاده باعث حریق می شود.


روش مقابله با دلزدگی و طلاق عاطفی در زندگی زناشویی

طلاق عاطفی صدمات جبران ناپذیری را بر اعضای خانواده می گذارد
بسیاری از زوجین با عشق و علاقه ای فراوان زندگی مشترک خود را آغاز می کنند ولی پس از گذشت چند سال از زندگی زناشویی شان به تدریج رابطه عاطفی بینشان کم رنگ می شود و با وجود اینکه زیر یک سقف زندگی می کنند، طلاق عاطفی بین آنان شکل می گیرد. به عبارتی دچار دل زدگی و سردی روابط زناشویی می شوند ولی با به کار بردن راهکارهایی ساده و موثر می توانند گرمی و حرارت رابطه عاشقانه شان را حفظ کنند.
علل زمینه ساز طلاق عاطفی
مهارت گوش دادن فعال را نادیده نگیرید
یک متخصص روانشناسی عمومی بیان کرد:بسیاری از زنان در زندگی مشترک از بی اعتنایی و توجه نکردن شوهرشان در هنگام صحبت کردن شکایت دارند. مردان به جای اینکه به سخنان همسرشان گوش کنند اغلب به دنبال جمع آوری شواهد برای اثبات نظر خودشان هستند. بنابراین گوش دادن مهم ترین مهارت در برقراری ارتباط موثر بین زوجین است که موجب ارتقا صمیمیت بین زن و شوهر می شود.
 
وی اظهار داشت:زمانی که به صحبت های همسرمان با دقت گوش می کنیم در واقع برایش ارزش و احترام قائل می شویم. همچنین با گوش کردن به صحبت های همسرمان از نیاز و خواسته هایش آگاهی پیدا می کنیم.
 
این دکتر روانشناسی عمومی در خصوص نحوه صحبت کردن زوجین با یکدیگر عنوان کرد:زن و شوهر باید مودبانه و محترمانه درخواست خود را از یکدیگر مطرح کنند. همچنین پیش از مطرح کردن خواسته هایشان باید از منطقی و معقول بودن درخواستشان اطمینان حاصل کنند. در مواردی که هر یک از زوجین نمی توانند نیازهای طرف مقابل خود را برآورده کنند ابتدا باید نسبت به درخواست، بازخورد مثبت ارائه دهند سپس مخالفت خود را ابراز کنند.
 
استقلال مرد و دوست داشتن زن دو بال یک پروانه اند
در ارتباطات با همسر باید از تحقیر و توهین (چه کلامی و چه رفتاری) اجتناب کرد. همچنین در برخورد با همسر صداقت نقش مهمی دارد. راستگویی سبب ایجاد اعتماد، صمیمیت و نزدیکی بین زوجین می شود. زن و شوهر باید از نیازهای یکدیگر به خوبی شناخت داشته باشند. از نیازهای اصلی زن این است که همسرش او را دوست داشته باشد و در مقابل، مرد تمایل دارد که در محیط خانه استقلال و قدرت داشته باشد.
 
وی در خصوص نحوه ابراز احساسات بیان کرد:در بیان احساسات خود ضمیر من را به کار ببرید. استفاده از ضمیر تو سبب سرزنش طرف مقابل می شود. همچنین باید لحن صدا و زبان بدنتان با گفته هایتان هماهنگی و همخوانی داشته باشد.

روش مقابله با دلزدگی و طلاق عاطفی در زندگی زناشویی
مقایسه کردن سبب از بین رفتن ارتباط سالم و عاطفی بین زوجین می شود
وقتی هویت همسرتان را نشانه می گیرید
این متخصص تصریح کرد:زوجین باید از برچسب زدن به یکدیگر اجتناب کنند و در صورت رفتار اشتباه همسرشان از محکوم کردن هویت و شخصیتشان خودداری کنند زیرا موجب از بین رفتن اعتماد و صمیمیت بین آن ها می شود. همچنین آن ها باید از بیان سوابق منفی گذشته پرهیز کنند.
 
وی با بیان اینکه مقایسه کردن سبب از بین رفتن ارتباط سالم و عاطفی بین زوجین می شود؛ اظهار داشت:مقایسه حس طرد شدن را به طرف مقابل القا می کند. همچنین باید از تهدید کردن یکدیگر خودداری شود.
 
این دکتر روانشناس عمومی عنوان کرد:در مواردی که صحبت کردن با همسرتان به جر و بحث و جدل سوق پیدا می کند بهترین راهکار استفاده از تکنیک وقفه است. با به کار بردن این روش از خشم، عصبانیت و پرخاشگری های کلامی و فیزیکی جلوگیری می شود.
 
دل زدگی زناشویی
یک مشاور خانواده بیان کرد:عشق اصلی و واقعی بین زوجین هیچ وقت از بین نمی رود. البته این امکان وجود دارد که پس از چند سال زندگی مشترک به تدریج این رابطه عاطفی بین زن و شوهر کمرنگ شود.
 
این دکتری روانشناسی عمومی با اشاره به اینکه همه روابط بین زوجین ممکن است به تدریج یکنواخت و کسل کننده به نظر آید؛ عنوان کرد:هر یک از زوجین می توانند با انجام رفتار های خوشایند جزیی که مورد پسند طرف مقابل است به روابط آشفته و سردرگمشان روحی تازه ببخشند.
 
وی در خصوص رابطه عاطفی عمیق و با نفوذ بین زوجین اظهار داشت:زن و شوهر تصور می کنند که پس از ازدواج باید تمام تلاش و همتشان را به کار گیرند که شریک زندگی مشترکشان تا ابد نسبت به آنان وفادار بمانند. این در حالی است که اگر رابطه سالم مبتنی بر عشق، مهربانی و احترام متقابل بین زوجین شکل گیرد به صورت خودکار فرد در زندگی مشترک نسبت به همسرش متعهد و وفادار باقی می ماند.
 
بنابراین زوجین می توانند با کشف ابعاد ناشناخته و توجه به ویژگی ها و علایق یکدیگر از سردی روابط زناشویی خود جلوگیری کنند و با یادگیری مهارت های ارتباط موثر، رابطه عاشقانه شان را گرمی و حرارت بخشند. تقسیم وظایف در خانواده از احساس خستگی یک فرد به تنهایی جلوگیری می کند و باعث می شود فرزندان نیز مسئولیت‎پذیر بار بیایند.
روش مقابله با دلزدگی و طلاق عاطفی در زندگی زناشویی


همچنین مشاهده کنید