شنبه, ۱ مهر, ۱۴۰۲ / 23 September, 2023
طرز تهیه کباب بریان سنتی اصفهان
اینکه بریان تنها غذای مخصوص اصفهان است که مکان تهیه و فروش آن جدا و منحصر است و معمولاً با غذاهای دیگر طبخ نمیشود، اهمیت آن را نزد اصفهانیها میرساند. البته فقط اصفهانیهای اصیل میدانند که نام این غذا، بریان است و بقیه، آن را به اشتباه بریانی میگویند. کباب بریان که امروزه اصفهانیها و گردشگران اصفهان میشناسند غذایی است پرچرب و مخصوص نهار که از گوشت گوسفند و جگرسفید تهیه میشود. امروزه ابتدا گوشت آبپز را چرخ میکنند و سپس در حجمهای اندک همراه با دارچین و نعنا خشک، در کفگیرهای مسی، پهن روی آتش کاملاً سرخ میکنند و سپس همراه مغز گردو و یا خلال بادام لای نانی چرب و خیس خورده از آب همان گوشت و با مقداری جگر سفید چرخ کرده سرخ نشده، مصرف میکنند. نان نیز اگر سنگک یا خنگی باشد به دلیل حجم آن، مطبوعتر است و به هر رو، غذای چرب و سنگینی محسوب میشود، به ویژه که برخی تلیت آبگوشت کشک را نیز در کنار آن با دوغ و ریحان و پیاز اضافه میکنند. همه اینها در اصفهان، بسیار خواهان دارد.
دستور تهیه برای 4 نفر است.
مواد لازم برای پخت کباب بریان
گوشت سر دست 250 گرم دنبه 50 گرم جگر سفید گوسفند 100 گرم پیاز 1 عدد پودر دارچین 1 قاشق غذاخوری زعفران دم کرده 1 قاشق چایخوری گردو و خلال بادام به میزان اندک نعنا خشک 1 قاشق غذاخوری ادویه (فلفل سیاه) به میزان اندک قارچ دو عدد گوجه فرنگی متوسط 1 عدد متوسط نان سنگک 2 عدد کشک به میزان کافی نمک به میزان کافی
دستور پخت کباب بریان
- ابتدا گوشت را به مدت 24 ساعت در آب در یخچال نگهداری کنید سپس بگذارید با پیاز سالم خوب بپزد.
- سپس گوشت را در چرخ گوشت بریزید و چرخ کنید.
- جگر سفید را هم به صورت جداگانه بپزید و چرخ کنید.
- پیاز سالمی را از درون آب گوشت خارج کنید و در آن قارچ خرد شده، گوجه خرد شده، نعناع، زعفران و ادویه نمک را اضافه کنید و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه بجوشد (با شعله کم).
- به گوشت پخته شده نمک بزنید، کف کفگیر مخصوص روغن و دارچین (به میزان کم) بریزد و روی شعله بگذارید.
- نان سنگک را داخل ظرف سرو خود بگذارید و کمی از آب گوشت را بر روی آن بریزید.
- کفگیر گوشت را کمی تکان دهید تا خوب جدا شود و زمانی که برشته شد بر روی نان برگردانید.
- جگر سفید گوسفند چرخ شده را نیز کنار بریان بریزید و با مغز بادام و پسته تزیین کنید.
- بریان در کنار کاسه ای از آب گوشت سرو میگردد.
- کشک و سبزی نیز کنار بریان سرو میشود. بنا به سلیقه کشک را داخل آب گوشت بریزید و نان در آن تلیت کنید.

- چربی گوشت باید زیاد باشد تا به کفگیر نچسبد (ولی نه خیلی زیاد که بوی چربی دهد).
- دارچینی که داخل کفگیر ریخته میشود نباید زیاد باشد.
- میزان ماندگاری کفگیر بر روی شعله بسته به سلیقه است.
- سبزی ریحان با بریان خیلی دلچسب است.
- بهتر است گوشت بعد از پخته شدن را دوبار چرخ کنید تا به خوبی یکنواخت شود.
- زدن کشک به آب گوشت سلیقهای است.
- بادام و گردو و پسته بر روی بریان نیز سلیقهای میباشد.
- این نکته را هم ذکر کنیم که حضور جگر سفید گوسفند نیز ممکن است هر کسی دوست نداشته باشد و حضور آن هم اجباری نیست.