شنبه, ۱۱ آذر, ۱۴۰۲ / 2 December, 2023
مجله ویستا
طرز تهیه آش شله قلمکار اصل
آش شله قلمکار یکی از معروفترین انواع آش ایرانی است. در طبخ آش شله قلمکار از سبزیجات معطر و مخصوص آش مانند تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و حبوباتی چون نخود، لوبیا، عدس، برنج، پیاز و همچنین گوشت سردست یا گردن بیاستخوان، زردچوبه و روغن استفاده میشود . این آش با نعناع داغ، سیرداغ و پیازداغ تزیین و سرو میشود.

آش شله قلمکار برای نخستین بار به دستور ناصرالدین شاه همراه با آداب و تشریفات ویژهای پخته و میان مردم و درباریان پخش شد. این آش، به دلیل داشتن مواد مقوی از لحاظ پروتئینی غذای بسیار مناسبی برای کودکان در حال رشد و افراد کم خون و ضعیف میباشد .
در ادامه مطلب، طرز تهیه آش شله قلمکار خانگی بسیار خوشمزهای را به شما آموزش میدهیم که یکی از بهترین گزینهها برای افطاری ماه رمضان و صبحانه روزهای سرد زمستان است و البته تهیه آن به صبر و حوصله نیاز دارد.
مواد لازم برای تهیه آش شله قلمکار:
نخود | نصف پیمانه |
لوبیا سفید | 1/4 پیمانه |
لوبیا چیتی | 1/4 پیمانه |
لوبیا چشم بلبلی | 1/3 پیمانه |
عدس | نصف پیمانه |
ماش | نصف پیمانه |
برنج | 1 پیمانه |
گندم | نصف پیمانه |
گوشت سردست یا گردن گوسفند | 500 گرم |
سبزی آش + مرزه و ترخون | نصف پیمانه |
پیاز داغ، نعناع داغ | برای تزیین |
نمک، فلفل، دارچین، زیره | به میزان لازم |

طرز تهیه آش شله قلمکار:
- برای تهیه آش شله قلمکار خانگی خوشمزه ابتدا نخود، لوبیا سفید، لوبیا چیتی و گندم را از شب قبل خیس دهید و آب آنها را چند بار عوض کنید.
- باقی حبوبات یعنی؛ لوبیا چشمبلبلی، عدس، ماش و برنج را صبح همان روزی که میخواهید آش شله قلمکار را بار بگذارید خیس کنید.
- هرکدام از حبوبات را به طور جداگانه بپزید زیرا زمان پخت این حبوبات با هم متفاوت است.
- گندم و برنج را هم بپزید و کنار بگذارید.
- پیاز داغ فراوان تهیه کنید و آن را نیز کنار بگذارید.
- گوشت را با یک عدد پیاز و 2-3 تکه چوب دارچین، نمک و فلفل روی حرارت قرار دهید تا خیلی خوب پخته و نرم شود.
- حبوبات پختهشده را با آب گوشت روی حرارت بگذارید.
- گندم و برنج را کوبیده و یا داخل غذاساز بریزید.
- گوشت ریششده را هم مثل برنج و گندم کوبیده یا داخل غذاساز له کنید. این کار، آش شما را کشدار می کند.
- وقتی حبوبات باهم به جوش آمدند، بیش از نصف آنها را از آب درآورده و بکوبید و دوباره داخل دیگ برگردانید.
- گندم و برنج کوبیده راهم داخل دیگ ریخته و پیاز داغ را به آن اضافه کرده و هم بزنید.
- سبزی آش خردشده را هم داخل دیگ ریخته و گوشت ریششده را به آن اضافه کنید.
- نمک، فلفل، زیره (دلخواه)، زعفران را هم به مواد اضافه کرده و همه مواد را خوب مخلوط کنید. فراموش نکنید که کیفیت این آش با همزدنهای مداوم خیلی خیلی بهتر خواهد شد و در نتیجه آش کشدار میشود. البته، مقدار گوشت در کشدار شدن آش تاثیر زیادی دارد.
- مرتب آش را هم بزنید تا ته نگیرد.
- شعله را ملایم کنید و اجازه دهید آش به خوبی جا بیفتد.
- کمی از نعناع داغ را هم برای طعم بهتر داخل آش بریزید.
- آش که آماده شد، آن را داخل کاسه ریخته و روی آن را با پیازداغ و نعناع داغ و کشک تزیین کنید.
- میتوانید از سیر داغ هم داخل آش استفاده کنید.
همانطور که گفته شد، آش شله قلمکار، آشی بسیار وقتگیر و پرزحمت است اما نتیجه کار ارزش صبر و زحمت را دارد. علاوه براین، این آش بسیار مقوی و خوشمزه است و مصرف آن شدیدا توصیه میشود. امیدواریم حتما آن را تهیه کرده و از خوردن این آش سنتی و اصیل لذت ببرید.
گروه آشپزی وب
همچنین مشاهده کنید