سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

آشنایی با ارزش غذایی و خواص اسفناج


اسفناج جزو گیاهان بومی ایران است و بعد از قرن اول میلادی به نقاط دیگر جهان گسترش پیدا کرد. گیاه اسفناج گیاهی یک ساله دارای ساقهای راست به ارتفاع نیم متر است که دارای برگهای پهن و نرم مثلثی شکل به رنگ سبز میباشد و نسبت به سرمای زمستان مقاومت زیادی دارد. از برگ و ساقه این گیاه در کشور ما در تهیه انواع غذاها استفاه میگردد و بذر آن نیز در طب سنتی برای درمان برخی بیماریها مانند درمان التهاب کبد و زردی کاربرد دارد.

ارزش غذایی و خواص اسفناج

یک فنجان اسفناج بیش از تمامی نیاز روزانه بدن انسان به ویتامین K و تقریبا تمامی ویتامین A بدن را تامین میکند. همچنین این سبزی منبع بسیار خوبی برای اسید فولیک (فولات)، ویتامین C، چربی امگا 3 و امگا 6 است. همچنین اسفناج سرشار از کلسیم، آهن و فیبر غذایی است.

جدول ارزش غذایی و خواص اسفناج

 مواد و محتویات مقدار در 100 گرم
 انرژی11 کیلو کالری 
 چربی0/3 گرم 
 کلسترول
 پروتئین1/6 گرم 
 کربوهیدرات3 گرم 
 قند0/3 گرم 
 فیبر1/3 گرم 
 نمک815 میلی گرم 
 پتاسیم470 میلی گرم 
 کلسیم88 میلی گرم 
 آهن1/3 میلی گرم 
 منیزیم59 میلی گرم 
 ویتامین آ271 میلی گرم 
 ویتامین دی و ب
 ویتامین کا350 میلی گرم 

خواص اسفناج (طبیعت و خواص درمانی)

برگ اسفـناج از نظر طب قدیم ایران کمی سرد است و برخی عقیده دارند که متعادل است یعنی نه سرد و نه گرم است. خواص اسفناج بسیار گسترده بوده که به برخی از مهمترین آنها در ادامه اشاره میکنیم.

  • پیشگیری از سرطان به ویژه سرطان پروستات

گیاه اسفناج به دلیل دارا بودن مواد آنتی اکسیدان و انواع ویتامینها در پیشگیری از بروز سرطان مفید بوده به ویژه در پیشگیری از سرطان های روده بزرگ، معده، پروستات، حنجره و رحم موثر می باشد.

  • استحکام و سلامت استخوانها

اسفناج سرشار کلسیم است. همچنین به دلیل بالا بودن میزان ویتامین K در این سبزی باعث افزایش جذب مضاعف کلسیم و پروتئین از طریق سلولهای بدن میگردد که این امر در سلامت و استحکام استخوانها بسیار موثر است.

  • کمک به درمان بیماری پلاگر

اسفـناج به دلیل داشتن مقدار قابل توجهی ویتامین۳ Bداروی مهمی برای برطرف کردن بیماری پلاگر است . بیماری پلاگر یک نوع بیماری است که به دلیل کمبود این ویتامین در بدن ایجاد می شود و علائم آن ضعف بدن، تشنج، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است.

  • درمان بیماری تحلیل شبکیه چشم

یکی دیگر از خواص اسفناج کمک به درمان بیماری تحلیل شبکیه چشم است. این سبزی ارزشمند داراری مقدار زیادی ویتامین A است که برای سلامت چشم بسیار مفید است.

  • پایین آوردنده فشار خون بالا و کاهش چربی خون

از جمله خواص اسفناج کاهش کلسترول خون است. همچنین به دلیل وجود مقدار زیاد پتاسیم در اسفناج مصرف این گیاه به افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه می گردد تا اثرات سدیم در بدن که باعث بالا رفتن فشار خون میگردد را خنثی کند. مصرف اسفناج برای بیمارن مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی توصیه میشود.

  • درمان یبوست و رفع نفخ

اسفناج حاوی مقادیر زیادی آب و فیبر می باشدکه هر دو در پیشگیری از یبوست موثر می باشند و باعث حفظ سلامت دستگاه گوارش و رفع نفخ معده می گردد.

  • درمان خونریزی لثه

یکی از خواص شگفت انگیز اسفناج درمان بیماری های لثه است. اسفناج دارایویتامینC بالایی است و مصرف منظم آن می تواند به درمان مشکل خونریزی لثه کمک کند.

  • کمک به لاغری و کاهش وزن

به دلیل پایین بودن میزان کالری اسفناج و همچنین بالا بودن میزان فیبر این گیاه، مصرف آن برای افرادی که دارای رژیم لاغری هستند بسیار مفید است و باعث لاغر شدن و کاهش وزن میگردد .

  • درمان کم خونی

افزایش ذخایر آهن بدن و درمان کم خونی با مصرف اسفـناج ایده مناسبی است. به ویژه به این دلیل که در مقایسه با گوشت قرمز، اسفناج دارای منبع شناخته شده ای از آهن است. آب اسفناج مخلوط با با آب هویج می تواند به مشکلکم خونی در زنان کمک قابل توجهی کند.


	آشنایی با ارزش غذایی و خواص اسفناج | وب

مضرات اسفناج (توصیه های پزشکی و موارد احتیاطی)

  1. با وجود گسترده بودن خواص اسفناج، مصرف این سبزی به علت داشتن اگزالات، برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل، سنگهای کلیه و مثانه و بیماران دارای سابقه سنگ کیسه صفرا مناسب نیست.
  2. به دلیل بالا بودن میزان نیترات در اسفناج، از مصرف آن برای کودکان کم سن و سال بایستی خودداری نمود. به طور کلی مصرف اسفناج برای کودکان زیر یکسال ممنوع است.
  3. مقدار ماده پورین در اسفناج بالا بوده و توصیه میشود افراد با اسید اوریک خون بالا و یا مبتلا به نقرس از زیاده روی در مصرف اسفناج خودداری کنند.
  4. افراد سرد مزاج بهتر است اسفناج را همراه بازنجبیل وهل که ادویه های گرم می باشند مصرف کنند. مصرف اسفناج با ماست باعث از بین رفتن بخش زیادی از خواص ارزشمند این گیاه میشود.
  5. بیماران مبتلا به گواتر (بزگ شدن غده تیروئید)لازم است از مصرف زیاد اسفناج اجتناب کنند.

گردآوری: مجله اینترنتی وب



همچنین مشاهده کنید