دوشنبه, ۲۰ آذر, ۱۴۰۲ / 11 December, 2023
مجله ویستا
طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه
ترخینه غذایی است آبکی که
از دوغ یا شیر تخمیر شده به دست می آید. این غذا از خیس دادن بلغور گندم یا جو در
دوغ ترش به مدت ۱۰ روز تهیه میشود. در روش دیگر بلغور را به مدت چند ساعت در دوغ
می پزند. پس از این مدت قطعاتی از این مخلوط خمیر مانند را گلوله کرده و گاهی با
افزودن اندکی گیاه خشک پونه آنرا زیر نور آفتاب خشک مینمایند. تکههای خشک ترخینه
را با افزودن حبوبات و سبزی خشک بهعنوان آش آماده میکنند .
شاید ترخینه را بتوان
بهعنوان اولین غذای نیمه آماده شناخت. این غذا در مناطق غرب ایران مانند كرمانشاه
و بویژه ایلام و ملکشاهی جایگاهی خاص و ویژهای دارد و خوردن آن طی مراسمی
خاص انجام می پذیرد. حال آنکه آش ترخینه یکی از غذاهای سنتی ایرانی است. این آش با
مایع ترخینه (ترکیب بلغور، دوغ و سبزی پخته- تیغ دوراب کوهی)، حبوبات نظیر نخود و
لوبیا، سبزی آش پخته میشود که در برخی مناطق بادمجان و پیاز سرخ شده نیز به آن
افزوده میشود. این آش در میان مردم لر و کرد و برخی شهرها مانند همدان و اراک پخته میشود. در متن تا حدودی از آش ترخینه آشنایی حاصل شد، جهت آشنایی بیشتر با طعم آن، به دستور پخت گردآوری شده توسط گروه آشپزی مجله اینترنتی وب توجه فرمایید.
مواد لازم جهت تهیه آش ترخینه
ترخینه دوغ | 4 پیمانه |
پیاز بزرگ | 2 عدد |
روغن | به میزان کافی جهت سرخ کردن پیاز و نعناع |
سبزی آش | نیم کیلو |
عدس | 2 پیمانه |
نمک و ادویه | به میزان کافی |
کشک | به میزان کافی در صورت تمایل |
نعنا و سیر داغ | به میزان کافی در صورت تمایل |
قرقروت | به میزان کم |
طرز تهیه آش ترخینه- عدس را جداگانه در ظرفی بریزید و بگذارید بپزد
- ترخینه را در ظرفی جداگانه ریخته و روی آن آب سرد بریزید تا دانه های بهم چسبیده از هم جدا شوند (در قابلمه ایی که برای طبخ آش در نظر گرفتیم).
- پیاز را خرد کرده و با روغن تفت دهید تا طلایی شود. کمی زرد چوبه به آن اضافه کنید.
- ترخینه را همراه با آب و سبزی آش و نمک و فلفک به پیاز داغ اضافه کنید و شعله را ملایم می کنیم تا سبزی آش جا بییفتد.
- سپس عدس پخته شده و قرقروت را اضافه بفرمایید و بگذارید تا آش جا بییفتد.
- در انتها کمی کشک را در آش بریزید.
- در هنگام سرو کردن میتواند روی آش را با پیاز داغ ,نعنا داغ, سیر داغ و کشک تزیین کنید.
نکات
- عدس را جداگانه در ظرفی بریزید و بگذارید بپزد
- ترخینه را در ظرفی جداگانه ریخته و روی آن آب سرد بریزید تا دانه های بهم چسبیده از هم جدا شوند (در قابلمه ایی که برای طبخ آش در نظر گرفتیم).
- پیاز را خرد کرده و با روغن تفت دهید تا طلایی شود. کمی زرد چوبه به آن اضافه کنید.
- ترخینه را همراه با آب و سبزی آش و نمک و فلفک به پیاز داغ اضافه کنید و شعله را ملایم می کنیم تا سبزی آش جا بییفتد.
- سپس عدس پخته شده و قرقروت را اضافه بفرمایید و بگذارید تا آش جا بییفتد.
- در انتها کمی کشک را در آش بریزید.
- در هنگام سرو کردن میتواند روی آش را با پیاز داغ ,نعنا داغ, سیر داغ و کشک تزیین کنید.
نکات
- برای داشتن طعم ترش آش قرقروت بیشتری اضافه نمایید.
- سیر را بعد از سرخ شدن پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید.
- کشک را میتوانید فقط جهت سرو روی میز قرار دهید و داخل آش از قبل نریزید (ممکن است کسانی طعم کشک را در آش دوست نداشته باشند).
- هر چه آش شما پر سبزی تر باشد طعم آن چند برابر بهتر خواهد شد.

آش ترخینه
دستور تهیه ترخینه
- برای تهیهی ترخینه باید گندم و دوغ را با نسبت یک به چهار (یعنی هر مقدار گندم در نظر دارید معادل چهار برابر آن دوغ بریزید) مورد استفاده قرار دهید. اگر دوغ رقیق است مقدار بیشتری از این نسبت اضافه کنید.
- گندم را به مدت 24 ساعت بخیسانید و پس از آن دوغ را به آن اضافه کرده و روی حرارت قرار دهید در حدی که گندم به طور کامل بپزد. توجه داشته باشید که مدام هم زده شود تا ته نگیرد (حتی اگر شعله پخش کن استفاده کنید از هم نیاز به همزدن دارد).
- پس از بخار شدن کامل دوغ اگر مایل بودید به آن زردچوبه اضافه کنید. ترخینه شما آماده است.
1- ترخینه را بسته بندی کرده و در فریزر نگهداری
کنید. (روش پیشنهادی ما).
2- آن را در یک سینی پهن کنید و روی آن را با یک توری بپوشانید و بگذارید در هوا خشک شود.
عصرانه خود را با آش ترخینه زیباتر کنید و در کنار خانواده و دوستان لذت از لحظات ببرید.
گردآوری: گروه آشپزی مجله اینترنتی وب
همچنین مشاهده کنید