پنجشنبه, ۱۸ خرداد, ۱۴۰۲ / 8 June, 2023
مجله ویستا
طرز تهیه کوفته قلقلی با گوشت شترمرغ + خواص گوشت شترمرغ
گوشت شترمرغگوشت شترمرغ منبع غنی ویتامینهای گروه B بهخصوص ویتامین B6 و B12 است. میزان ویتامین B6 در گوشت شترمرغ حدود 10 بار بیشتر از گوشتهای دیگر مانند گوشت مرغ است. همچنین گوشت شترمرغ غلیظ است و به همین دلیل افرادی که دارای معده ضعیف هستند باید از مصرف بیش از حد آن خودداری کنند.در گوشت شترمرغ یکی از مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی مانند ویتامین E به وفور یافت میشود. نکته دیگر که باید به آن اشاره کرد این است که گوشت شترمرغ برای گرممزاجان مضر است.گوشت شترمرغ در گروه گوشتهای قرمز طبقهبندی میشود؛ البته با خواصی بسیار بیشتر و ضررهای بسیار کمتر. گوشت شترمرغ از ارزشغذایی بسیار بالایی برخورداراست، به طوریکه میتوان گفت یکی از کمچربترین و سالمترین انواع گوشت قرمز است. نکته جالبتوجه در مورد گوشت شترمرغ این است که کالری، کلسترول و چربی آن حتی از گوشت مرغ و بوقلمون هم پایینتر است.

ترکیبات گوشت شترمرغ
- میزان چربی، کالری و کلسترول آن کم و غنی از ویتامینهای B1، B2 ،A ،C، منیزیم و روی است. ران و سینه بخشهای اصلی گوشت شترمرغ را تشکیل میدهند.
- مهمترین مزیت بهداشتی گوشت شترمرغ آن است که در مقایسه با گوشت گاو هیچگونه بیماری انگلی را به انسان منتقل نمیکند.
- گوشت شترمرغ مزاجی گرم و خشک دارد و مصلح آن سرکه است.
خواص گوشت شترمرغ
- گوشت شترمرغ و کاهش وزن
کمبودن چربی بین ماهیچهای گوشت شترمرغ یکی از خواص مهم آن به شمار میرود، لذا مصرف متعادل آن برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند یا از بیماریهای قلبی عروقی رنج میبرند بسیار مفید است.- رفع افسردگی و لختهشدن خون
این گوشت به دلیل دارابودن اسیدچرب و غیراشباع امگا 3، تاثیر مفیدی در جلوگیری از لختهشدن خون و افسردگی دارد.- درمان کمخونی با گوشت شترمرغ
گوشت شترمرغ، مقدار مناسبی آهن را برای افراد کمخون و زنان باردار فراهم میکند. میزان آهن این گوشت تقریبا به اندازه گوشت گاو و بسیار بیشتر از گوشت مرغ است. گوشت شترمرغ با عالیترین نوع گوشت گوساله یعنی فیله قابل مقایسه است و اغلب به صورت کبابی و استیک استفاده میشود. در این روش طبخ، باید گوشت را در درجه حرارت ملایم قهوهای کرد.
- سرشار از ویتامینها و مواد معدنی
این گوشت دارای موادمعدنی ضروری مانند روی، منیزیم و ویتامینهای B1، B2 و نیاسین است. به دلیل خواص رژیمی و ترکیبات شیمیایی مناسب گوشت شترمرغ، این گوشت به ورزشکاران بهخصوص افرادی که دارای فعالیت طولانی مدت هستند و افرادی که تازه بیماریشان بهبود یافته و همچنین جوانان توصیه میشود.
- رفع خوابرفتگی
مصرف گوشت شترمرغ به افرادی که دچار اضافه وزن هستند، برای فلج، سستی و خوابرفتن اعضا، دردمفاصل، سیاتیک، نقرس و بیماریهای سردرحمی مفید است.
- گوشت شترمرغ کاهش دهنده استرس
گوشت شترمرغ به طور طبیعی در برابر باکتریهای مضر مثل E.coli و Salmonella مقاوم است. در واقع یک PH خاص در این گوشت مانع آلودگی آن به این باکتریها میشود. برای دستیابی به این حد PH تولیدکنندههای شترمرغ باید در طول فرآیند حملونقل و در حین کشتار، استرس این پرندگان را کم کنند.
نکاتی درباره طبخ گوشت شترمرغ
- گوشت شترمرغ یک گوشت طعمدار است و مزه آن شبیه گوشت مرغ نیست و اگر بهطور صحیح پخته شود, طعم آن مثل استیک میشود.
- این گوشت بافت ضعیفی دارد و به تعبیری لطیف است، بنابراین نباید زیاد پخته شود چون زود خشک میشود.
- میزان زمانی که برای پخت یک برش از گوشت شترمرغ صرف میشود کمتر از زمان پخت برای همان میزان گوشت گاو است.
- پیش از طبخ گوشت شترمرغ میتوان آن را بهوسیله سس سویا طعمدار کرد و یا در مخلوطی از آبلیموترش، روغن زیتون، سیر لهشده، فلفلقرمز خردشده، پودر زیرهسبز، پودر تخمگشنیز، نمک و فلفل سیاه قرار داد. (بهدلیل اینکه این گوشت خیلی سریع طعم را به خود جذب میکند بهتر است در مدت زمان کوتاهی در این طعمدهندهها قرار داده شود) سپس آن را به سیخ کشیده و روی آتش در زمان کوتاهی کباب کرد.
- استفاده از مایکروویو یا مایکروفر برای طبخ این گوشت توصیه نمیشود، چرا که بهشدت آن را خشک میکند.
تمام غذاهایی که با انواع گوشت قرمز یا سفید طبخ میشوند را میتوان با گوشت شترمرغ نیز طبخ کرد منتها زمان پخت و مزهدار کردن گوشت شترمرغ با دیگر انواع گوشت کمی متفاوت است. یکی از خوشمزهترین غذاهایی که با گوشت شترمرغ طبخ میشود، کوفته ریزه یا کوفته قلقلی با سس گوجهفرنگی و ریحان خانگی است. برای آشنایی با طرز تهیه کوفته قلقلی با گوشت شترمرغ و سس گوجهفرنگی دنباله متن را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه سس گوجه فرنگی:
روغن زیتون به میزان لازم گوجهفرنگی خردشده 2 لیوان پیاز متوسط 1 عدد سیر لهشده ۲ حبه پودر چیلی نصف ق چایخوری اوریگانو تازه 1 ق غذاخوری ریحان تازه 4 ق غذاخوری شکر 1 ق چایخوری نمک نصف ق چایخوری

طرز تهیه سس گوجهفرنگی:
- برای تهیه سس گوجهفرنگی ابتدا پیاز خردشده را با کمی روغن زیتون تفت دهید تا سبک شود.
- سیر لهشده را به پیاز اضافه کرده و تفت دهید.
- گوجهفرنگی خردشده (کنسرو گوجهفرنگی)، اوریگانوی خردشده و پودر چیلی و ریحان تازه را به پیازها اضافه کرده و کمی تفت داده و مخلوط کنید.
- حرارت را ابتدا زیاد کنید تا سس به جوش بیاید. سپس شعله را کم کرده و اجازه دهید مدتی بجوشد.
- در آخر نمک و شکر را به سس گوجهفرنگی اضافه کنید.
مواد لازم برای تهیه کوفته قلقلی با گوشت شترمرغ:
روغن سرخکردنی به میزان لازم گوشت شترمرغ چرخشده 500 گرم پیاز متوسط، خردشده 1 عدد سیر لهشده 1 حبه نمک نصف ق.چ جعفری تازه 2 ق.غ مریمگلی خردشده 3 برگ ادویهجات مخلوط 1 ق.چ پودر سوخاری 50 گرم تخممرغ 1 عدد

طرز تهیه کوفته قلقلی با گوشت شترمرغ:
- برای تهیه کوفته قلقلیها ابتدا؛ پیازها و سپس سیر لهشده را به روش قبلی در مقداری روغن تفت دهید سپس آنها را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید.
- در یک کاسه بزرگ، گوشت شترمرغ چرخشده را با پیاز و سیر پختهشده مخلوط کنید.
- به مواد بالا، نمک، جعفری خردشده و برگ مریمگلی اضافه کنید.
- مواد را کمی ورز داده و در نهایت ادویهجات مخلوط (7 ادویه)، پودر سوخاری و تخممرغ را به مواد اضافه کنید.
- مواد را با دست خوب ورز دهید.
- با دست از مواد برداشته و 24 عدد کوفته قلقلی کوچک درست کنید.
- کوفته قلقلیها را به مدت 30 دقیقه داخل یخچال قرار دهید.
- فر را روی حرارت 180 درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
- در این فاصله، کوفته قلقلیها را از یخچال بیرون آورده و با مقداری روغن زیتون سرخ کنید، در حدیکه روی آنها قهوهای - طلایی شود و نه بیشتر.
- کوفته قلقلیها را داخل ظرف مناسبی قرار داده و روی آنها از سس گوجهفرنگی که آماده کردهاید بریزید. سس باید روی تمام کوفتهها را بپوشاند.
- ظرف را به مدت 30 دقیقه داخل فر قرار دهید.
- بعد از این مدت، کوفته قلقلی با گوشت شترمرغ در سس گوجهفرنگی آماده سرو است.
نکته: میتوانید کوفته قلقلیها را در کنار اسپاگتی، پوره سیبزمینی و یا با نان سرو کنید. برای تزیین این غذا میتوانید از مقداری پنیر پارمزان رندهشده و چند برگ ریحان تازه استفاده کنید.
گردآوری و ترجمه: گروه آشپزی وب
گوشت شترمرغ منبع غنی ویتامینهای گروه B بهخصوص ویتامین B6 و B12 است. میزان ویتامین B6 در گوشت شترمرغ حدود 10 بار بیشتر از گوشتهای دیگر مانند گوشت مرغ است. همچنین گوشت شترمرغ غلیظ است و به همین دلیل افرادی که دارای معده ضعیف هستند باید از مصرف بیش از حد آن خودداری کنند.
در گوشت شترمرغ یکی از مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی مانند ویتامین E به وفور یافت میشود. نکته دیگر که باید به آن اشاره کرد این است که گوشت شترمرغ برای گرممزاجان مضر است.
گوشت شترمرغ در گروه گوشتهای قرمز طبقهبندی میشود؛ البته با خواصی بسیار بیشتر و ضررهای بسیار کمتر. گوشت شترمرغ از ارزشغذایی بسیار بالایی برخورداراست، به طوریکه میتوان گفت یکی از کمچربترین و سالمترین انواع گوشت قرمز است. نکته جالبتوجه در مورد گوشت شترمرغ این است که کالری، کلسترول و چربی آن حتی از گوشت مرغ و بوقلمون هم پایینتر است.

ترکیبات گوشت شترمرغ
- میزان چربی، کالری و کلسترول آن کم و غنی از ویتامینهای B1، B2 ،A ،C، منیزیم و روی است. ران و سینه بخشهای اصلی گوشت شترمرغ را تشکیل میدهند.
- مهمترین مزیت بهداشتی گوشت شترمرغ آن است که در مقایسه با گوشت گاو هیچگونه بیماری انگلی را به انسان منتقل نمیکند.
- گوشت شترمرغ مزاجی گرم و خشک دارد و مصلح آن سرکه است.
خواص گوشت شترمرغ
- گوشت شترمرغ و کاهش وزن
کمبودن چربی بین ماهیچهای گوشت شترمرغ یکی از خواص مهم آن به شمار میرود، لذا مصرف متعادل آن برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند یا از بیماریهای قلبی عروقی رنج میبرند بسیار مفید است.
- رفع افسردگی و لختهشدن خون
این گوشت به دلیل دارابودن اسیدچرب و غیراشباع امگا 3، تاثیر مفیدی در جلوگیری از لختهشدن خون و افسردگی دارد.
- درمان کمخونی با گوشت شترمرغ
گوشت شترمرغ، مقدار مناسبی آهن را برای افراد کمخون و زنان باردار فراهم میکند. میزان آهن این گوشت تقریبا به اندازه گوشت گاو و بسیار بیشتر از گوشت مرغ است. گوشت شترمرغ با عالیترین نوع گوشت گوساله یعنی فیله قابل مقایسه است و اغلب به صورت کبابی و استیک استفاده میشود. در این روش طبخ، باید گوشت را در درجه حرارت ملایم قهوهای کرد.
- سرشار از ویتامینها و مواد معدنی
این گوشت دارای موادمعدنی ضروری مانند روی، منیزیم و ویتامینهای B1، B2 و نیاسین است. به دلیل خواص رژیمی و ترکیبات شیمیایی مناسب گوشت شترمرغ، این گوشت به ورزشکاران بهخصوص افرادی که دارای فعالیت طولانی مدت هستند و افرادی که تازه بیماریشان بهبود یافته و همچنین جوانان توصیه میشود.
- رفع خوابرفتگی
مصرف گوشت شترمرغ به افرادی که دچار اضافه وزن هستند، برای فلج، سستی و خوابرفتن اعضا، دردمفاصل، سیاتیک، نقرس و بیماریهای سردرحمی مفید است.
- گوشت شترمرغ کاهش دهنده استرس
گوشت شترمرغ به طور طبیعی در برابر باکتریهای مضر مثل E.coli و Salmonella مقاوم است. در واقع یک PH خاص در این گوشت مانع آلودگی آن به این باکتریها میشود. برای دستیابی به این حد PH تولیدکنندههای شترمرغ باید در طول فرآیند حملونقل و در حین کشتار، استرس این پرندگان را کم کنند.
نکاتی درباره طبخ گوشت شترمرغ
- گوشت شترمرغ یک گوشت طعمدار است و مزه آن شبیه گوشت مرغ نیست و اگر بهطور صحیح پخته شود, طعم آن مثل استیک میشود.
- این گوشت بافت ضعیفی دارد و به تعبیری لطیف است، بنابراین نباید زیاد پخته شود چون زود خشک میشود.
- میزان زمانی که برای پخت یک برش از گوشت شترمرغ صرف میشود کمتر از زمان پخت برای همان میزان گوشت گاو است.
- پیش از طبخ گوشت شترمرغ میتوان آن را بهوسیله سس سویا طعمدار کرد و یا در مخلوطی از آبلیموترش، روغن زیتون، سیر لهشده، فلفلقرمز خردشده، پودر زیرهسبز، پودر تخمگشنیز، نمک و فلفل سیاه قرار داد. (بهدلیل اینکه این گوشت خیلی سریع طعم را به خود جذب میکند بهتر است در مدت زمان کوتاهی در این طعمدهندهها قرار داده شود) سپس آن را به سیخ کشیده و روی آتش در زمان کوتاهی کباب کرد.
- استفاده از مایکروویو یا مایکروفر برای طبخ این گوشت توصیه نمیشود، چرا که بهشدت آن را خشک میکند.
مواد لازم برای تهیه سس گوجه فرنگی:
روغن زیتون | به میزان لازم |
گوجهفرنگی خردشده | 2 لیوان |
پیاز متوسط | 1 عدد |
سیر لهشده | ۲ حبه |
پودر چیلی | نصف ق چایخوری |
اوریگانو تازه | 1 ق غذاخوری |
ریحان تازه | 4 ق غذاخوری |
شکر | 1 ق چایخوری |
نمک | نصف ق چایخوری |

طرز تهیه سس گوجهفرنگی:
- برای تهیه سس گوجهفرنگی ابتدا پیاز خردشده را با کمی روغن زیتون تفت دهید تا سبک شود.
- سیر لهشده را به پیاز اضافه کرده و تفت دهید.
- گوجهفرنگی خردشده (کنسرو گوجهفرنگی)، اوریگانوی خردشده و پودر چیلی و ریحان تازه را به پیازها اضافه کرده و کمی تفت داده و مخلوط کنید.
- حرارت را ابتدا زیاد کنید تا سس به جوش بیاید. سپس شعله را کم کرده و اجازه دهید مدتی بجوشد.
- در آخر نمک و شکر را به سس گوجهفرنگی اضافه کنید.
مواد لازم برای تهیه کوفته قلقلی با گوشت شترمرغ:
روغن سرخکردنی | به میزان لازم |
گوشت شترمرغ چرخشده | 500 گرم |
پیاز متوسط، خردشده | 1 عدد |
سیر لهشده | 1 حبه |
نمک | نصف ق.چ |
جعفری تازه | 2 ق.غ |
مریمگلی خردشده | 3 برگ |
ادویهجات مخلوط | 1 ق.چ |
پودر سوخاری | 50 گرم |
تخممرغ | 1 عدد |

طرز تهیه کوفته قلقلی با گوشت شترمرغ:
- برای تهیه کوفته قلقلیها ابتدا؛ پیازها و سپس سیر لهشده را به روش قبلی در مقداری روغن تفت دهید سپس آنها را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید.
- در یک کاسه بزرگ، گوشت شترمرغ چرخشده را با پیاز و سیر پختهشده مخلوط کنید.
- به مواد بالا، نمک، جعفری خردشده و برگ مریمگلی اضافه کنید.
- مواد را کمی ورز داده و در نهایت ادویهجات مخلوط (7 ادویه)، پودر سوخاری و تخممرغ را به مواد اضافه کنید.
- مواد را با دست خوب ورز دهید.
- با دست از مواد برداشته و 24 عدد کوفته قلقلی کوچک درست کنید.
- کوفته قلقلیها را به مدت 30 دقیقه داخل یخچال قرار دهید.
- فر را روی حرارت 180 درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
- در این فاصله، کوفته قلقلیها را از یخچال بیرون آورده و با مقداری روغن زیتون سرخ کنید، در حدیکه روی آنها قهوهای - طلایی شود و نه بیشتر.
- کوفته قلقلیها را داخل ظرف مناسبی قرار داده و روی آنها از سس گوجهفرنگی که آماده کردهاید بریزید. سس باید روی تمام کوفتهها را بپوشاند.
- ظرف را به مدت 30 دقیقه داخل فر قرار دهید.
- بعد از این مدت، کوفته قلقلی با گوشت شترمرغ در سس گوجهفرنگی آماده سرو است.
نکته: میتوانید کوفته قلقلیها را در کنار اسپاگتی، پوره سیبزمینی و یا با نان سرو کنید.
برای تزیین این غذا میتوانید از مقداری پنیر پارمزان رندهشده و چند برگ ریحان تازه استفاده کنید.
گردآوری و ترجمه: گروه آشپزی وب
همچنین مشاهده کنید