پنجشنبه, ۱۸ خرداد, ۱۴۰۲ / 8 June, 2023
مجله ویستا
طرز تهیه جغور بغور، واویشکا یا هگیس
یکی از خوراک های سنتی ایران زمین که در بسیاری از شهرهای ایران از جمله کرمانشاه، زنجان، ساری، رشت و اردبیل رایج است، خوراک جغور بغور است. این نوع خوراک را می توان با جگر، دل، قلوه حتی شش گوسفند تهیه دید که انتخاب مواد به سلیقه افراد برمیگردد، البته پخت با جگر و دل و قلوه از رایجترین آنها است. در اینجا به طرز تهیه این نوع خوراک میپردازیم و در پایان خواص جگر مختصرا بیان میشود. امیدوارم لذت کافی را ببرید:
طرز تهیه جغور بغور
مواد لازم:
جگر گوسفند | 1 عدد |
دل گوسفند | 1 عدد |
قلوه گوسفند | 1 عدد |
پیاز | 5 تا 6 عدد پیاز متوسط |
قارچ | 6 عدد متوسط |
ادویه | به میزان کافی |
طرز پخت خوراک جغور بغور
- پیاز را به صورت خلال خورد کرده و درون ماهی تابه ریخته و سرخ میکنیم.
- جیگر، دل و قلوه را شسته خرد کرده (ابعاد خرد کردن به سلیقه افراد وابسته است ولی بهتر از برای پخته شدن ریز خرد شوند).
- قارچ ها را خرد کرده و پس از سرخ شدن پیازها در حالی که شعله زیر ماهی تابه زیاد است قارچها را درون ماهی تابه ریخته و سرخ مینماییم.
- در اینجا جگر، دل و قلوه خرد شده را به پیاز و قارچ اضافه و شعله را کم نموده تا مواد در زمان بیشتری سرخ شوند.
- در انتها رب و ادویه (زردچوبه، ادویه کاری، نمک، فلفل سیاه) را اضافه کرده و ..
نکات لازم برای طبخ
- میتوان از رب یا گوجه نیز استفاده کرد که هر دو به میزان کم افزوده میشوند. اگر رب استفاده کردین در مرحله آخر طبخ آن را اضافه نمایید به همراه ادویه و اگر از گوچه استفاده شد در هنگام افزوده شدن قارچها گوجهها را اضافه نمایید.
- از سیب زمینی نیز میتوان استفاده کرد، به هر دو صورت آبپز و سرخ کردنی، در حالت آبپز سیب زمینی ها را به ابعادی که جگر را خرد کردهاید درآورید و در ظرف جداگانه قرار داده تا آبپز شود، سپس در حالتی که کمی دیگر تا پخت کامل جا داد، آنها را برداشته وو بعد از سرخ شدن جگرها به ماهیتابه اضافه مینمایید. سیب سرخ شده نیز در کنار غذا سرو میگردد.
- از فلفل دلمه نیز برای طعم و عطر آن نیز میتوان اضافه کرد (سلیقه ای است).
- میتوان قارچ را جداگانه سرخ کرد تا فرصت خروج آب درون قارچ بهش داده شود سپس به مواد اصلی اضافه کرد.

آماده میل کردن است، از طعم آن لذت ببرید... .
یکی از موارد اصلی در تهیه این نوع خوراک، جگر است که به لحاظ غذایی بسیار مغذی است و سرشار از آهن و ... در ادامه به طور مختصر به جگر و فواید آن میپردازیم:
مواد غدایی جگر سیاه
منابع بسیار غنی از ویتامین A (از ویتامین های محلول در چربی) که برای رشد، پوست، سلامت بینایی و مقاومت بدن در مقابل عفونت ها، بسیار مفید است. همچنین ویتامین A به حفظ سلامتي مخاط دستگاه تنفسي فوقاني و گوش داخلي نیز کمک میکند.
یک وعده جگر به وزن 120 گرم چه مواد غدایی دارد؟
- بیش از 10 برابر RDA (مقدار خوراکی پیشنهاد شده روزانه)
- ويتامين A
- 25 تا 50 برابر اين مقدار ويتامين B12 (بسته به شيوه آماده سازي آن)
- 100 درصد يا بيشتر از مقادير مجاز توصيه شده فولات و نياسين
- پروتئين (20 تا 22 درصد)، آهن، روي، مس، منگنز، سلنيوم، فسفر، ويتامين هاي گروه ب (B6 ، pp, B2, B1 و B12) و ويتامين هاي D,C,Aو E

معایب مصرف زیاد جگر
افزايش تدريجي ويتامين A به آسيب ديدگي کبد، خستگي و ناراحتي هاي ديگر شود )به عنوان مثال، پژوهش هاي به عمل آمده نمايانگر آن هستند که مصرف 5 تا 10 برابر مقدار مجاز خوراکي توصيه شده (RDA) ويتامين A پيش و طي دوران اوليه بارداري قادر است خطر نقايص مادرزادي را افزايش دهد، بنابراين لازم به ذکر است که در دوران بارداري در مورد مصرف جگر (و همين طور آب هويج) که داراي مقدار زيادي ويتامين A هستند، حتما با متخصص تغذيه مشورت کنيد، زيرا دريافت اضافي ويتامين A (بيش از 1000 واحد بين المللي در روز) ممکن است با ناهنجاري هاي جنيني در ارتباط باشد).
همچنین فراواني ميزان کلسترول، به طوري که هر وعده جگر پخته گاو به وزن ياد شده، 400 ميلي گرم و همين مقدار جگر سرخ کرده 500 ميلي گرم کلسترول دارد. انجمن قلب آمريکا توصيه مي کند کلسترول غذايي نبايد به طور متوسط از روزانه 300 ميلي گرم تجاوز کند.امیدواریم دستور پخت جغور بغور و مطالب مختصر در ارتباط با جگر سیاه مورد توجه شما قرار گرفته باشد...
گردآوری: مجله اینترنتی وب
همچنین مشاهده کنید