پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
آنچه یک زن باردار باید بداند
بدون شك پدیده بارداری و زایمان از پدیدههای شگرف طبیعت و از مظاهر قدرت الهی است كه طبیعت آن را در اختیار زنان قرار داده است. بنابراین آگاهی زنان از مسائل مرتبط با بارداری و مسائل تاثیرگذار بر آن از اهمیت بسزایی برخوردار است.
موضوعاتی از قبیل سن مناسب برای بارداری، بهداشت جسمانی و روانی، قبل و حین بارداری، آگاهی از نیازهای جنین (اعم از جسمی و روانی) و ارتباط برقرار كردن با او از مسائلی هستند كه در این زمینه قابل بررسیاند.
در این سلسله مطالب سعی شده است به موضوعات گفته شده در بالا با زبانی علمی و ساده پرداخته و در كنار آن راهكارهایی كه میتواند به مادران باردار كمككننده باشد ارائه شود.
● سن مناسب برای بارداری :
بهترین سن برای بارداری ۲۳ تا ۲۹ سالگی است و سن قابل قبول ۲۰ تا ۳۵ سالگی است . لازم به ذکر است که بارداری در سنین زیر ۲۰ سالگی و بالای ۳۵ سالگی هم برای مادران و هم برای نوزادان می تواند خطر آفرین باشد .
اگر سن بالای مادر بدین معنا باشد که مادر از لحاظ احساسی بالغ تر است و همچنین خانواده در وضعیت مالی مناسب قرار دارد احتمالا" حاملگی در آن زمان به سود مادر و کودک خواهد بود .
اما به یاد داشته باشید ، بارداری ممکن است در این سن مشکلتر شود و زنان با سن بالا بیشتر در معرض خطراتی چون سقط جنین ، سندرم داون ( مونگولیسم ) و سایر بیماریها و نواقص مادرزادی برای جنین و بروز مشکلاتی چون فشار خون بالا ، بیماریهای قلبی ، تومورهای فیبروئید ، رحم منقبض شونده و عمل سزارین برای مادر قرار خواهند داشت . بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و احتمال وجود چنین خطراتی را بررسی کنید اما اجازه ندهید این خطرات شما را بترساند .معمولا" مراقبتهای خوب قبل از زایمان بروز این خطرات را کم کرده و یا آنها را رفع می نماید .
● اگر هنوز باردار نیستید :
اگر هنوز باردار نیستید و اکنون قصد بارداری دارید ، اقدامات زیر را انجام دهید :
۱) یک معاینه کامل پزشکی انجام دهید.
چرا قبل از باردار شدن نزد یک متخصص زنان و زایمان می روید ؟ زیرا می تواند یکی از مهمترین معاینات مربوط به دوران بارداری شما باشد . پزشک سلامتی شما را تایید می کند و یا در تشخیص و برطرف کردن هر مشکلی که مانع باروری یا سلامتی دوران بارداری باشد به شما کمک می کند . به طور مثال اگر تاکنون به سرخجه مبتلا نشده اید باید حداقل سه تا شش ماه قبل از حاملگی واکسن آن را تزریق کنید تا از ابتلای شما به این بیماری که باعث بسیاری از نقصهای مادرزادی می شود ، جلوگیری کند . اگر قبل از حاملگی میزان قند خون کنترل شود خطر سقط ناشی از دیابتها به طور موثری کاهش می یابد .
همچنین در مورد کنار گذاشتن وسایل ضد بارداری ، ثبت دوران قاعدگی ، زمان مناسب مقاربت برای حاملگی ، مراقبتهای قبل از بارداری مانند خوردن قرصهای ویتامین ، به شما توصیه های لازم داده می شود . اینکار بسیار حیاتی است . توجه داشته باشید اگر اولین ملاقات شما با پزشکتان ۲ ماه یا بیشتر بعد از باردار شدنتان باشد ، در این زمان نقشه ژنتیکی کودک شما تقریبا" در حال باز شدن است .
اگر در خانواده شما ناهنجاریهای موروثی رایج باشد بعضی از آزمایشات ویژه و مشاوره می تواند به شما کمک کند . با صراحت هر چه در مورد شیوه زندگی و سابقه پزشکی و خانوادگی خود می دانید به پزشک بگویید . این معاینه به شما این فرصت را نیز می دهد که پزشکتان را ارزیابی کنید : آیا او دقیق است و اطلاعات مفیدی در هر زمینه دارد ؟ آیا خودتان روش زایمانتان را انتخاب می کنید ؟ اگر شک داشتید با پزشکان و ماماهای دیگر نیز مشورت کنید .
۲) مراقب کارهای مربوط به دندانپزشکی ، ماموگرافی و نظایر آن باشید.
مثلا" در دوران بارداری نباید در معرض اشعه X قرار گیرید .
۳) عادات مضر را کنار بگذارید.
احتمالا" شما می دانید که سیگار کشیدن ، نوشیدن مشروبات الکلی و مصرف داروهای غیر مجاز با مادر بودن جور نیست . اگر چه ترک این عادات مشکل است ولی وجود این عادات آن هم وقتی باردار هستید ، بسیار بد است . بنابراین از همین حالا شروع کنید تا بدرستی بتوانید آنها را کنار بگذارید .
۴) از مواد خطرناک دوری کنید.
بدیهی است قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران و حشره کشها برای خانم باردار خطرناک است. شاید تعجب کنید چیزهای مثل حمام کردن در وان آب داغ ، بعضی از ویتامینها و مدفوع گربه نیز بسیار خطرناکند . مثلا" مواد گیاهی و غذایی که ید فراوان دارند باعث غیر عادی شدن و ناهنجاری غدهٔ تیروئید جنین می شود . داروهای ضد آکنه ( جوش صورت ) خوراکی خطر سقط جنین و نقصهای مادرزادی را افزایش می دهد و بایستی حداقل ۲ ماه قبل از حامله شدن قطع شوند . کارهایی را که به طور معمول انجام می دهید و وسایل و موادی را که در خانه استفاده می کنید مرور کنید و هر دارویی را که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید . توجه داشته باشید بعضی از این مواد روی اسپرم پدر نیز اثر می گذاردند .
۵) مواد مغذی مخصوصا" اسید فولیک ذخیره کنید.
یک رژیم غذایی متعادل به پیشرفت سلامتی عمومی و باروری شما کمک می کند . مصرف بسیاری از مواد غذایی مخصوص که حاوی اسید فولیک می باشند باید از همین حالا شروع شود . کمبود اسید فولیک باعث نقصهایی مانند نقص در ستون مهره ها در کودکانی می شود که مادران آنها قبل از بارداری و طی هفته های اول حاملگی آن را مصرف نکرده اند . خانمهایی که قصد باردارشدن دارند باید روزانه ۸۰۰ میکروگرم اسید فولیک مصرف کنند . اگر شما قرصهای ضد بارداری مصرف کرده اید ، گیاهخوار هستید ، یا مشکل خاصی دارید که ذخیره اسید فولیک بدن شما کاهش یافته است ، پزشک قرص آن را برایتان تجویز می کند . گیاهخواران بایستی رژیم غذایی شان را با کمک یک متخصص تغذیه مورد بررسی مجدد قرار دهند .
۶) سعی کنید به وزن مناسب برسید.
تا آنجایی که می توانید خود را به وزن مطلوب نزدیک کنید . مادرانی که اضافه وزن دارند مشکلات بیشتری در دوران بارداری ( مانند دیابت حاملگی ) دارند . چون کودکان آنها چاقترند در نتیجه زایمان مشکلتری هم خواهند داشت . دیگر به اشکالات ظاهری که بعدا" دچار آن می شوند اشاره نمی کنیم . مادرانی که کمبود وزن دارند با مشکل باروری یا مشکل تغذیه جنین مواجه می شوند . علاوه بر آن اگر زمان قبل از بارداری عادت به ورزش منظم داشته اید در زمان بارداری احساس بهتری خواهید داشت و از کسی که اندام و وزن متناسب ندارد فشارهای دوران بارداری را بهتر پشت سر خواهید گذاشت . گرفتن رژیم غذایی و شروع تمرینات ورزشی جدید برای کم کردن وزن در دوران بارداری خطرناک است . پس از همین حالا اقدام کنید .
● شروع بارداری :
با علایمی نظیر کسالت ، تنوع صبحگاهی ، تکرار ادرار ، قطع قاعدگی ( در اکثر خانمها ) شروع می شود . برای اطمینان از وقوع بارداری در صورتیکه نمی خواهید به مطب پزشک مراجعه نمایید ، می توانید به داروخانه بروید و یک تست خانگی ( baby chek ) خریداری نماید که مانند آزمایشگاهها مشخص می کند که آیا ادرار شما حاوی HCG یا همان هورمون حاملگی است یا خیر . البته بهتر است برای اطمینان آزمایش خون ( سرم ) نیز انجام شود ، که صحت بیشتری نسبت به آزمایش ادرار دارد . اندازه گیری HCG نیز دارای اهمیت است زیرا بیش از حد زیاد یا کم بودن آن نشان دهندهٔ یک مشکل احتمالی از قبیل سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم ( لوله فالوپ ) است .
● بهداشت روانی دوران بارداری:
اهمیت بهداشت روانی در دوران بارداری به اندازهای است كه محققین معتقدند بسیاری از مسائل دوران بزرگسالی از شرایط نامناسب دوران جنینی و كودكی منشا میگیرد. بنابراین توجه خاص به بهداشت مادر در دوران بارداری میتواند ابزاری در جهت پیشگیری از مسائل دوران بزرگسالی باشد.
اگرچه حاملگی برای اكثر زنان لذتبخش است و احساس سالم بودن و كامل بودن را بوجود میآورد، اما از آنجائیكه در حاملگی تغییرات قابل ملاحظهای از نظر جسمی، روانی و اجتماعی در زن بوجود میآید تطابق و سازگاری با این همه تغییرات مشكل است.
بنابراین حاملگی یك مرحله بحرانی در زندگی زن به حساب میآید كه با استرس همراه میگردد و لازم است زنان حامله مورد حمایت، راهنمایی و مشاوره قرار گیرند و به آنها آموزشهای لازم داده شود (با هدف از بین بردن اضطرابها و نگرانیهای بیمورد و غیرمنطقی ناشی از حاملگی و زایمان و قابل فهم، آسان و لذتبخش كردن آن).
تحقیقات نشان داده است كه از ابتدای بارداری اضطراب و هیجانات زن حامله تاثیر مستقیمی بر روی جنین حواهد داشت عدم اطلاع یا اطلاعات غلط و ناقص زنان در خصوص بارداری و تغییرات آن نیز میتواند موجب بروز هیجانات و آشفتگیهای روانی شده، تغییر خلق (اخلاق)، تغییر اشتها، استفراغهای گاه و بیگاه، تغییر علایق و سلیقهها و بالاخره دهها اشكال دیگر از این قبیل كه هر یك میتواند به تنهایی ایجاد اختلاف و گرفتاریهای فراوان نماید را ایجاد نماید.
آرامش روانی برای زن باردار به خصوص نزدیك وضع حمل، از اهمیت زیادی برخوردار است در صورتیكه زن باردار شاغل باشد باید تقریبا یك ماه قبل از وضع حمل استراحت داشته باشد این موضوع هم برای زنان و هم برای مردان باید روشن گردد.
عوامل مهمی كه میتواند زن باردار را نسبت به سرنوشت خود و نوزادش مضطرب و مظنون سازد و لازم است راهكارهایی در خصوص كاهش فشارهای روانی ناشی از آنها اندیشیده شود عبارتند از :
▪ خشنود نبودن شوهر و یا خود مادر نسبت به داشتن طفل جدید، كه میتواند مربوط به مسائل و مشكلات مالی و یا ناخواسته بودن طفل باشد.
▪ عدم علاقهای كه اطرافیان زن باردار نسبت به بارداری او از خود نشان دهند.
▪ داشتن اطلاعات نادرست یا ناقص درباره حاملگی.
▪ نگرانی از میزان پذیرش جنسیت نوزاد توسط اطرافیان.
▪ نگرانی از اینكه آیا میتواند وظایف مادری از جمله شیردادن به نوزاد را به خوبی انجام دهد.
▪ نگرانی از سقط جنین در دورههای مختلف بارداری بخصوص اگر خود او یا اطرافیان نزدیك سابقه سقط داشته باشند.
در هر حال آنچه در تامین بهداشت روانی مادر در دوران بارداری نقش مهم و اساسی دارد و متخصصین معاصر نیز به آن معترفند این است كه انطباق روانی زن با بارداری به اندازه رعایت بهداشت فیزیولوژیك، او را در تعیین عاقبت و نتیجه خوب و مثبت بارداری یاری میدهد.
● مسائلی كه در تطابق با حاملگی مهم هستند عبارتند از:
▪ پذیرش حاملگی :
پذیرش حاملگی هم توسط خود مادر و هم اطرافیان مادر خصوصا شوهر او مهم است. عدم حمایت از حاملگی توسط اطرافیان مورد علاقه زن موجب تطابق دیررس با حاملگی میگردد. در مواردی كه زن مایل به بارداری نباشد یا زمان آن مناسب نباشد احساس دوگانهای نسبت به بارداری و جنین بوجود میآید و مادر نمیتواند با جنین ارتباط برقرار كند این خطر بزرگی برای جنین و مادر است و از لحاظ روانشناختی باید از آن پیشگیری كرد. در چنین مواردی لازم است كه زن واقعیت را بپذیرد و بتواند با جنین ارتباط برقرار كند.
▪ تثبیت رابطه مادر با جنین:
رابطه مادر با جنین در ابتدا به صورت یكی شدن با جنین است یعنی آن را قسمتی از وجود خود دانستن كه باعث میشود زن خود را با جنین هماهنگ كرده و با او رابطه برقرار كند. در مرحله بعد كه از سه ماهه دوم شروع میشود مادر به جنین به عنوان یك موجود مجزا هویت میبخشد كه این همراه است با افزایش اندازه رحم و احساس حركت جنین. در هفتههای آخر ناراحتیهای جسمانی و احساس خسته شدن از حاملگی نشانهای از علاقه به جدا شدن فیزیكی مادر از جنین است.
▪ تطابق با تغییرات جسمانی:
زن حامله باید بتواند تغییرات جسمی خود را كه چند بعدی است پذیرفته و تا حدودی كنترل كند مثل تغییرات در اندازه، حركت و كاركرد بدن و تغییرات در چهره و صورت و همچنین خود را با آنها سازگار كند. در مورد علائم جسمانی مانند تهوع و استفراغ باید گفت كه گرچه تهوع ممكن است در نتیجه برخی تغییرات ارگانیك در بدن ایجاد شود ولی عوامل عاطفی نیز در بروز آن موثرند زنانی كه در دوران حاملگی خود بیش از اندازه استفراغ و تهوع دارند اغلب به شدت درگیر مشكلات اجتماعی و روانی هستند. اگر قدرت تطابق و حمایتهای اجتماعی زن محدود و مختصر باشد تهوع و استفراغ به عنوان یك رفتار تطابقی ناسازگار برای تخفیف استرسهای محیطی یا جلب توجه بروز میكند.
▪ تطابق با تغییرات هیجانی و روانی:
به طور كلی از نظر روانی تغییرات خلق و خو در این دوران شایع میباشد. نوسانات خلقی شدید و سریع ممكن است به علت تغییرات هورمونی یا انعكاسی از میزان ترس و اضطراب افزایش یافته زن باردار باشد. افسردگیهای گذرا و كوتاهمدت، حالتهای گریه و زاری، عصبانیت و بیحوصلگی به طور شایع دیده میشود. آگاه كردن زنان و شوهران از نوساناتت خلق و هیجان كه در ابتدای بارداری شروع میشود موجب پذیرش این حالت به عنوان قسمتی از بارداری میگردد.
نویسندگان :زهرا زین الدینی / فاطمه طالبی
منبع : خانه روانشناسان امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست