چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
اینجا هم از هجوم تبلیغات در امان نیستی
پشت فرمان نشسته یی و در فکر پیدا کردن یک راه میانبر برای فرار از ترافیک چند کیلومتری هستی که نورهای خیره کننده یک نمایشگر بزرگ توجهت را به خودش جلب می کند.خودروها کمی جلوتر می روند و چشم تان به جمال تابلوهای تبلیغاتی کنار بزرگراه روشن می شود. همین که می خواهید با خودتان تصمیم بگیرید که هیچ وقت فکر خرید این محصولات مختلف هم به سرتان نزند، سروکله یک تابلوی بزرگ با یک پیام مناسبتی پیدا می شود...به هر صورت بعد از تمام درگیری های روزمره به خانه رسیده یی و تصمیم می گیری کمی هم وبگردی کرده و ببینی در دنیای مجازی چه خبر است که می بینی اینجا هم از هجوم تبلیغات مختلف در امان نیستی...مساله عجیب و دور از ذهنی هم نیست.
این روزها دیگر به خوبی یاد گرفته ایم در کنار تمام تبلیغات محیطی یا مجازی به شکل مسالمت آمیزی زندگی کنیم، شاید هم عادت کرده ایم.با این همه اما پشت تمام این سردرگمی های بصری، توماری از مناقصه های مختلف و قراردادهای تجاری قرار دارند که این جریان را به یک صنعت بزرگ یعنی صنعت تبلیغات تبدیل کرده اند.
● تجاری یا فرهنگی
اشتباه نکنید، تبلیغات همیشه برای معرفی یک محصول یا خدمات جدید نیستند. در واقع این روزها دیگر بسیاری از پیام های آموزشی، مناسبتی و سرگرمی (به صورت شعر، آیه ها و احادیث) به شکل تبلیغات محیطی، رسانه یی یا حتی مجازی برای عموم به نمایش گذاشته می شوند.در بخش تبلیغات محیطی این مسوولیت طبق مصوبه شورای شهر به عهده سازمان زیباسازی گذاشته شده است.
این سازمان هم کار نظارت و اجرای پروژه های تبلیغات شهری و محیطی را با کمک بخش خصوصی انجام می دهد. به طور کلی اما تبلیغات به دو بخش کلی تجاری و فرهنگی تقسیم می شوند که بخش فرهنگی آن در تبلیغات محیطی حدود ۴۰درصد بیلبوردها و نمایشگرها را به خودشان اختصاص داده اند و این رقم برای تبلیغات تجاری به حدود ۶۰درصد می رسد. اجرای پروژه های تبلیغات فرهنگی محیطی به عهده سازمان زیباسازی است، در حالی که این مسوولیت برای تبلیغات تجاری هر سال به شکل مناقصه به شرکت های خصوصی واگذار می شود.اما همین تبلیغات وقتی قرار باشد به دنیای مجازی وارد شوند شرایط دیگری پیدا می کنند.ب
رای افراد مختلف راه گریزی از محیط و فضای شهری نیست و هر کدام از ما در روز زمانی را هر چند اندک در محیط خارج از خانه و محل کار می گذرانیم، این موضوع شکل عمومی تری به تبلیغات محیطی بخشیده است.در دنیای مجازی اما تبلیغات تجاری سهم غالب را نسبت به تبلیغات فرهنگی در اختیار دارند.به همین دلیل هم هست که بیلبوردها و نمایشگرهای سطح شهر گزینه مناسب تری برای تبلیغات و پیام های فرهنگی هستند.
● بیلبورد یا نمایشگر
ممکن است ظاهراً برای شما به عنوان یک بیننده تفاوتی میان تبلیغات در بیلبوردها و تابلوهای تبلیغاتی با نمایشگرهای بزرگ وجود نداشته باشد، اما موضوع به همین سادگی ها هم نیست.تفاوت میان این دو بستر تبلیغاتی صرف نظر از مبالغ قراردادها و مسائل مالی، به میزان تاثیر آنها بر مخاطبان و در نهایت موفقیت محصول یا خدمات تبلیغ شده برمی گردد.کار سختی نیست، تقریباً همه ما می دانیم و تجربه کرده ایم که فیلم ها ماندگاری بیشتری از عکس ها و تصاویر ثابت دارند.
درست به همین دلیل هم بود که نمایشگرهای بزرگ تبلیغاتی وارد این عرصه شدند.در این میان تحقیقات و آمارها هم به کمک نمایشگرها می آیند.طبق آخرین تحقیقات میدانی در این زمینه، نمایشگرهای بزرگ تبلیغاتی توانسته اند درصد بسیار بیشتری از مخاطبان را نسبت به تابلوهای تبلیغاتی دیگر به خودشان جذب کنند.تا جایی که به گفته فعالان صنعت تبلیغات، حتی بسیاری از افراد تمایل دارند هر روز صبح برای گرفتن انرژی و یک شروع خوب صحنه هایی از طبیعت را از طریق این نمایشگرها ببینند.
تعداد نمایشگر های سطح شهر و دفعات تکرار هر تبلیغ نقاط قوت دیگری است که این تلویزیون های بزرگ را به محبوبیت قابل توجهی در میان افراد رسانده است.با این همه، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند بیلبوردها برای تبلیغات شهری موثرترند.این افراد همان هایی هستند که اعتقاد دارند برای تماشای فیلم ها و تیزر های تبلیغاتی در نمایشگر های بزرگ نسبت به تماشای یک تصویر ثابت، زمان بیشتری لازم است.
این زمان هرچند هم که کم باشد برای بسیاری از ساکنان شهرهای شلوغ و صنعتی، بیشتر به نظر می رسد. از طرفی روان شناسان بسیاری اعلام کرده اند که رنگ های تند، نور زیاد و تصاویر این نمایشگرها که معمولاً با سرعت زیادی هم عوض می شوند، باعث بروز حالت های روانی مانند اضطراب، پرخاشگری و افسردگی می شوند.
با تمام اینها همچنان وقتی به سطح شهر می رویم تبلیغات را روی بیلبورد ها و نمایشگرها می بینیم که این نشان دهنده جریان داشتن روند تبلیغاتی در این بخش ها است.به طور کلی اما تبلیغات تجاری برای آنکه حداقل ۳ماه روی بیلبورد ها قرار بگیرند، هزینه یی از حدود ۵/۵ تا ۷۳میلیون تومان را دربر می گیرند. این رقم اما برای نمایشگر ها مسلماً سیر صعودی تری را در پیش می گیرد.
● تبلیغات سرگردان در دنیای مجازی
وقتی تبلیغات قرار است در سایت ها و وبلاگ ها به نمایش گذاشته شوند، تمام قوانین و شرایط تغییر می کند.این موضوع در حقیقت تا حد چشمگیری به میزان نفوذ اینترنت در یک کشور و زیرساخت های آن برای افزایش سرعت و پهنای باند بستگی دارد.برای کشور ما که ضریب نفوذ اینترنت در آن تنها به حدود ۱۶درصد می رسد، بحث تبلیغات آنلاین به موضوع مهجور و دورافتاده یی تبدیل شده است.
به این دلیل است که همین تبلیغات اندکی هم که در وب سایت های مختلف وجود دارند هنوز نتوانسته اند به نظم مشخصی رسیده و قانونمند شوند.به این ترتیب است که تعرفه معینی برای تبلیغات آنلاین وجود نداشته و قیمت ها را صاحبان وب سایت ها و فضاهای مجازی تعیین می کنند.اما به طور کلی هزینه تبلیغات در وب سایت های معمولی با حدود ۲ هزار بازدید کننده در روز بین ۵۰ تا ۲۰۰هزار تومان برای یک ماه است.این قیمت اما برای وب سایت هایی با تعداد بازدید کننده ۸ هزار نفر به بالا در روز به حدود ۲۰۰تا ۶۰۰هزار تومان در یک ماه می رسد.
در این میان گاهی تعداد کلیک ها تعیین کننده قیمت تبلیغات هستند. این شیوه یک برتری بزرگ در مقایسه با تبلیغات محیطی دارد که نشان می دهد کالا یا خدمات تبلیغ شده توانسته است نظر چند نفر بازدید کننده را به خودش جلب کند.به این ترتیب نمی توانیم تبلیغات آنلاین را در کشورمان به یک صنعت تشبیه کنیم.
هر چه باشد کاربران ایرانی معمولاً به فضای مجازی اطمینان چندانی نداشته و ترجیح می دهند از همان شیوه های قدیمی با محصولات و خدمات جدید آشنا بشوند.این در حالی است که اینترنت سال ها است که به صورت یک رسانه بزرگ درآمده و مخاطبان زیادی را از هر دسته و قشری به خودش جذب کرده است.
همین است که هر روز آمار جدیدی از میزان رشد درآمد حاصل از تبلیغات آنلاین منتشر شده و آن را به یک صنعت بزرگ تبدیل کرده اند.آخرین آمار در این زمینه نشان می دهد درآمد جهانی حاصل از تبلیغات آنلاین در فصل اول سال ۲۰۰۷ با ۲۶درصد رشد نسبت به همین زمان در سال گذشته به ۹/۴میلیارد دلار رسیده است.این رقم درآمد برای کل سال ۲۰۰۶ با ۳۵درصد رشد نسبت به سال ۲۰۰۴ تا ۹/۱۶میلیارد دلار افزایش پیدا کرده است.
ندا لهردی
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست