چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
نگاهی به مهاجرت و تأثیرات آن بر خانوادهها و زنان ایرانی
سست شدن شدید ساختار و نهاد خانواده یکی از تبعات مهاجرت به شمار میرود به نحوی که خانوادههای ایرانی در محیط مهاجرت ، به شدت در معرض فروپاشی قرار دارند . طبق تحقیقات ، میزان طلاق در بین ایرانیان ساکن امریکا و اروپا ، ده برابر میزان طلاق در ایران است . به گزارش "ایونا" ، این رقم در بین مهاجران ایران در کشورهای اسکاندیناوی (سوئد، نروژ، فنلاند و...) به رقم تکاندهنده سه طلاق از هر چهار ازدواج میرسد . در سفرنگارنده به کشور سوئد ، رئیس مرکز اسلامی این کشور در استکهلم ابراز داشت که در هر پانزده دقیقه در عصر روزهای تعطیل ، یک فقره طلاق اتباع ایرانی توسط ما به ثبت میرسد .
در بررسی دلایل این آمار تکاندهنده در بین مهاجرین ایرانی میتوان به چند نکته اشاره کرد :
الف) تغییر ساختار سنتی خانواده و تضعیف جایگاه پدر
به دلیل مشکلات اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی ، جایگاه پدر به شدت متزلزل شده و عملاً عنوان سرپرست خانواده در بین بسیاری از خانوادههای مهاجر ایرانی معنا و مفهوم ندارد . به دلیل اشتغال بسیاری از زنان مهاجر ایرانی که در سالهای قبل از مهاجرت به شغل رسمی خاصی اشتغال نداشتهاند و به دنبال آن «افزایش قدرت اقتصادی زن در خانواده» ، آتش اختلافات فزونتر گشته و احساس «تنشهای شدید روانی» در خانواده ، سبب فروپاشی آن میگردد. زن مهاجر در نقش جدید خود دلیلی برای حفظ پایگاه سنتی خانواده نمیبینند و به دلیل تمکن نسبی مالی خود چارچوبهای گذشته را مراعات نمینمایند . طبق آمار یکی از کارشناسان ، حدود ۷۵درصد از زنان ایرانی مهاجربه کاراشتغال دارند .
ب) شرایط جدید فرزندان
فرزندان در محیط جدید علاوه بر عامل بحران هویت ، به چند دلیل کمتر قادر به حفظ ساختار خانواده میباشند که در آن میان میتوان به عوامل ذیل اشاره کرد :
۱) اول اینکه فرزندان به زبان انگلیسی و یا زبانهای خارجی دیگر تسلط دارند و به دلیل سپری کردن سنین رشد در غرب بسیار کمتر با زبان فارسی آشنا هستند و همین امر موجب میشود ارتباط کلامی والدین و فرزندان کمتر گردد .
۲) دوم، فرزندان خانواده، به ویژه فرزندان دختر که در دوران حضور در ایران به نحوبیشتری تحت کنترل بودند ، در محیط جدید و به دلیل شرایط ارزشی و قوانین کشورهای محل مهاجرت به سادگی قادر به جدایی از والدین و خانواده بوده و نیازی به حفظ زندگی خود به نحو سنتی ندارند .
در بررسیهای مربوط به زنان و حوزه زن ، از معقولترین بحثها ، نگاه دقیق و جامع به زن و خانواده مهاجر ایرانی در خارج از کشور است . در این راستا مقاله حاضر با تأکید بر نقش زن ، به نگارش در آمده است .
● خلاصهای در زمینه ایرانیان مهاجر
ایرانیان در حال حاضر در بیش از پنجاه کشور جهان حضور دارند که از میان اینکشورها حضور ایرانیان مهاجر به ترتیب در کشورهای امریکا ، فرانسه ، انگلستان ، آلمان ، ترکیه و استرالیا بیش از دیگر نقاط جهان است . در حال حاضر تعداد مهاجرین ایرانی در خارج از کشور طبق آمار غیررسمی تا سه میلیون نفر برآورد میشود که حدود یک میلیون نفر در امریکا ، یک میلیون نفر در اروپای غربی و اسکاندیناوی و مابقی در دیگر کشورهای جهان سکونت دارند . از نظر ویژگی جمعیتی در حال حاضر سن متوسط ایرانیان مقیم و مهاجر بین ۲۵ - ۳۲ سال بوده و اکثر آنان را جوانان و نوجوانان تشکیل میدهند . تقریباً جمعیت زنان با مردان مساوی است .به طور کلی پیشرفت تحصیلی و علمی ایرانیان مقیم در کشورهای دیگر از موضوعات قابل توجه به شمار رفته و تاکنون چندین پایاننامه و رساله دکتری در این زمینه نگارش یافته است .
در زمینه ثروت و دارایی نیز ایرانیان به طور کلی ثروتمندترین اقلیت مهاجر به شمار میروند و برخی از ایرانیان مقیم اروپا و امریکا از ثروتمندترین افراد جهان به شمار میروند . طبق آمار ایرانیان مقیم خارج از کشور تاکنون حدود چهارصد میلیارد دلار در جهان سرمایهگذاری نمودهاند . با وجود این ، مهاجرت برای تمامی خانوادههای ایرانی و در رأس آنها زنان مهاجر ایرانی سبب معضلات بسیاری گردیده است که در ادامه به بررسی تأثیر مهاجرت در خانوادههای ایرانی مقیم و مهاجر میپردازیم .
● خانواده مهاجران و بحران هویت
یکی از جامعهشناسان ایرانی مقیم سوئد ، در تحقیقی در زمینه تأثیر مهاجرت بر خانوادههای ایرانی ، از مهاجرت به عنوان زمین لرزهای که بنیان بسیاری از اعتقادات و ارزشهای اجتماعی خانوادهها را تکان داده است ، یاد میکند . در این زمینه نگاهی به خانوادههای ایرانی مهاجر روشن میسازد که عواملی چون تضاد فرهنگی نسل اول و دوم خانواده (پدر، مادر و فرزندان) سبب بحران هویت در بین خانوادههای ایرانی شده است ؛ زیرا محیط رشد فرزندان عملاً با محیط رشد فرهنگی پدر و مادر خود تناسبی ندارد و علاوه بر این ، فرزندان در فضای خانه با یک فرهنگ و در جامعه با فرهنگی کاملاً متفاوت درگیرند .
این بحران هویت حتی در بسیاری از موارد به زوجهای ایرانی نیز سرایت کرده و چگونگی برخورد زن و مرد مهاجر ایرانی را به شدت تحتالشعاع قرار داده است .
● اعتیاد و فساد و فحشا در بین خانوادههای ایرانیان مقیم
یکی دیگر از معضلات خانوادههای ایرانیان مقیم ، روی آوردن بسیاری از اعضای این خانوادهها به مسائلی چون فساد اخلاقی و اعتیاد است . متأسفانه بازیگران بسیاری از فیلمهای ضداخلاقی به خصوص در سطح اروپا را زنان ایرانی تشکیل میدهند و حضور ایرانیان از جمله دختران نوجوان در باندهای ضداخلاقی غربی ، بسیار شایع میباشد . علاوه بر این ، اعتیاد نیز از مسائل دامنگیر ایرانیان مهاجر است و با وجود عدم در دست بودن آمار علمی در این زمینه ، نگاهی به نشریات و رسانههای ایرانیان مهاجر در سطح اروپا و امریکا نشانگر فراگیر بودن این معضل میباشد .
● سوءاستفاده ازمهاجرین ایرانی بالاخص زنان
یکی دیگر از معضلات مطرح در جامعه ایرانی ، سوءاستفاده از ایرانیان مقیم در مسائل سیاسی توسط گروههای سیاسی و اپوزیسیون میباشد . گروههای سیاسی معارض با حاکمیت ایران ، به ویژه در دهه اول پس از پیروزی انقلاب و پس از مهاجرت ایرانیان ، اقدام به سوءاستفادههای بسیار زیادی از آنها نموده و هر از چندی با عَلَم کردن یک نفر و ساپورت تبلیغاتی آن فرد در زمینههایی چون شکنجه و... در ایران ، علاوه بر بهرهبرداری در جهت منافع خود ، بسیاری از ایرانیان را نیز از فعالیتهای مختلف سرخورده نمودند .
این اقدام که در مورد زنان مهاجر ایرانی ابعاد بیشتری پیدا میکند ، متأسفانه سبب سرخوردگی بسیاری از ایرانیان در سالهای بعد شده و میشود .
● برگزاری جنبشهای ملی و مذهبی
از دیگر نکات بسیار بارز در زندگی خانوادههای مهاجر ایرانی ، سعی در بازیابی فرهنگها و زنده نمودن همبستگی در درون گروههای خود میباشد . از بارزترین این روشها به خصوص در سالهای اخیر میتوان به برگزاری جشنهای سنتی و ملی چون عید نوروز ، عید مهرگان ، عزاداری امام حسین علیه السلام و... اشاره نمود که به صورت جمعی برگزار میشوند . با وجود مقاومت گروههای سیاسی ، در مناسبتهایی چونسیزده نوروز ، جشن نوروز و... حتی دولتمردان امریکا نیز کمکهایی در این زمینه مبذول داشتهاند .
برخی ایرانیان ، مانند ایرانیان مقیم نیوجرسی نیز در برخی مناسبتها مانند عید نوروز ، ضمن برپایی سفره بزرگ هفت سین به برگزاری جشن عید به صورت همگانی پرداختهاند .
در سالهای اخیر علاوه بر موارد ذکرشده میتوان به رویآوری ایرانیان مهاجر به فنآوری اینترنت و گشایش و افتتاح وبسایتهای مخصوص ایرانیان در آن اشاره کرد .
● نتیجهگیری
با توجه به وجود حدود۸۰۰ هزار خانواده ایرانی مهاجر و با توجه به مسائل ذکرشده ، ضرورت بررسی دقیق و جامع رویکردهای مربوط به مهاجرت و آسیبشناسی مسائل مربوط به آن از مهمترین وظایف متولیان و مسئولین مربوطه میباشد . حضور نزدیک به دو میلیون زن ایرانی مهاجر و مشکلات ناشی از آن ، سستی نهاد خانواده به دلیل مسائل ویژه مهاجرت و... در میان این گروه ، ضرورت فعالیتی جامع در این زمینه را آشکار میسازد .
منبع: دفتر مطالعات و تحقیقات زنان
منبع : روزنامه تفاهم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست