جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

ارتباط بین تغذیه و خستگی


ارتباط بین تغذیه و خستگی
داشتن استرس به همراه برنامه غذایی نامناسب باعث ایجاد خستگی می‌شود. خستگی مزمن به سختی قابل تشخیص است.
این حالت تا ۵۰ درصد میزان فعالیت فرد را كاهش می‌دهد كه تا ۶ ماه ادامه دارد. مهم‌ترین عامل ایجاد خستگی، كمبود انرژی در بدن است.
● مواد غذایی كه در ایجاد خستگی مؤثرند عبارتند از:
۱) نان سفید بدون سبوس، (مثل باگت و لواش و فانتزی)
۲) گوشت قرمز،
۳) روغن‌های نباتی جامد،
۴) شكر و مواد غذایی فرآیندشده مثل كنسرو، نوشابه و....
● مواد غذایی كه احساس خستگی را كاهش می‌دهند یا آن را از بین می‌برند شامل موارد زیر است:
۱) كربوهیدرات‌های پیچیده مثل نان و غلات سبوس‌دار،
۲) میوه‌ها و سبزی‌ها، غذاهای غنی از پتاسیم و منیزیم .
۳) مواد غذایی غنی از آهن،
۴) مواد غذایی غنی از ویتامین‌های گروه B ،
▪ منابع ویتامین‌های گروه B شامل:
الف) مخمر (ماءالشعیر)
ب) جوانه گندم و جو
ج) غلات و نان سبوس‌دار
د) جگر و انواع گوشت
۵) مواد غذایی غنی از ویتامین C،
▪ منابع ویتامین C عبارتند از:
سبزیجات، میوه‌های تازه، مركبات، (پرتقال، گریپ‌فروت، انواع لیمو و نارنگی، كیوی) انواع توت، گوجه‌فرنگی، فلفل دلمه‌ای، هندوانه، طالبی، توت‌فرنگی، سیب‌زمینی و سبزیجات دارای برگ سبز
۶) مصرف مكمل در درمان خستگی موثر است.
مكمل كارنی‌تین، آهن، پتاسیم، منیزیم، ویتامین E، سلنیم و كوآنزیم‌های Q۱۰ باعث افزایش انرژی در بدن و بهبود خستگی می‌شوند.
● توصیه‌های تغذیه‌ای زیر برای جلوگیری از خستگی مفید است:
▪ اول از همه اینكه یك صبحانه كامل و سالم بخورشید.
▪ در طی روز وعده‌هایی غذای كوچك با فاصله زمانی كم مصرف كنید.
▪ مصرف شكر و كافئین را كاهش دهید.
▪ استفاده از اسیدهای آمینه برای حفظ و ترمیم هر كدام از اندام‌های بدن ما ضروری هستند.
▪ كمبود منیزیم باعث احساس خستگی می‌شود. مهم‌ترین مواد مغذی كه خستگی را از بین می‌برند عبارتند از:
جو، جوانه‌گندم برشته، ماهی، بادام زمینی، شیر، بادام، اسفناج، تخمه كدو، كاكائو، تخمه‌آفتابگردان، آجیل.
منبع : روزنامه تهران امروز


همچنین مشاهده کنید