پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا
آداب و رسوم قدیم یا علم جدید؟
بیشتر جوامع در طول سالها، عقاید سنتی یا آداب و رسومی در ارتباط با خوراک و استفاده نمادین از غذا پیدا کردهاند.
این اطلاعات سینه به سینه از نسلی به نسل بعد منتقل شده و به عنوان فرهنگ غذایی شناخته میشود. اغلب فرهنگهای خوراکی براساس شواهد و ملاحظه علت و معلول به وجود آمدهاند و بیشتر این عقاید پایه علمی ندارند ولی برخی مردم آشکارا به عقاید و خرافات غذایی خود عمل میکنند. برخی دیگر در نهان یا وقتی که نگران سلامتی، پیرشدن، بیماری و یا مرگ هستند، به عقاید خوراکی خود عمل مینمایند! بسیاری از افراد حتی بدون اینکه علت را بدانند، نسبت به فرهنگ خوراکی خود حساس هستند. این باورهای تقریباً نیمه علمی در مورد خوراک و رابطه آن با سلامت و بیماری در سراسر دنیا گسترده است و فقط مربوط به کشور ما و شهرهای مختلف ایران نمیشود.
در بعضی از فرهنگها در مورد اثر خوب غذاها بر بارداری، خواص ویژهای به بعضی مواد غذایی نسبت میدهند و مثلا معتقدند خوردن ترشیجات در هنگام حاملگی باعث پسر شدن جنین و یا مصرف شیرینیجات باعث دختر شدن آن میشود! و یا از طرفی اعتقاد دارند خوردن سیبسرخ به زیبا شدن فرزند میانجامد. حال آنکه در حین حاملگی مواد غذایی دیگر هیچ تاثیری بر جنسیت ندارند. اما همانطور که مشخص است برخی از این باورها به بهبود سلامت و بهداشت کمک میکند هر چند نتیجه متصوره متفاوت بوده باشد. مثلاً همان خوردن سیب در هنگام حاملگی، چون سرشار از ویتامین و املاح مناسب است به سلامتی جنین کمک میکند.برخی گروههای قومی معتقدند که مصرف برخی غذاها باید با مواد غذایی دیگر متعادل باشد. مثلاً مواد غذایی بهخصوصی را «سرد» میدانند و معتقدند که باید با غذاهای «گرم» در حال تعادل باشند تا سلامت حفظ و یا بیماری درمان گردد.
در اینجا نقش متخصصان علم تغذیه مهم است و آنها باید نسبت به فرهنگ غذایی هوشیار باشند و هم به عقاید علمی خودشان و هم به عقاید مراجعان توجه کنند.
فائق آمدن بر فرهنگ غذایی به دلیل اینکه در تجربیات دوران کودکی ریشه دارد و در سراسر زندگی تقویت میشود، تقریباً غیرممکن است. به علاوه وقتی فرهنگ غذایی وارد عمل میشود و اوج میگیرد که پزشکی جدید نمیتواند موثر باشد.
در اینجا مساله این نیست که به شکل مطلق از علم جدید که گاهی در حد نظریههای باقیمانده و اثبات نشده پیروی کنیم و یا برعکس فقط بر زندگی روزمره و قدیمی خود اصرار ورزیم. بلکه مساله مهمتر رسیدن به سلامتی و کمال مطلوب است، حال از هر راهی که به نتیجه درست برسد.
اگر فناوری جدید علمی در صنعت آنچنان پیشرفت نموده که بشر امروزی وقتی برای گذران زندگی عادی خود ندارد و در کشاکش کار و تلاش و روزمرگی خود حتی فرصت پخت و پز عادی غذا را نداشته و به ناچار به غذاهای سریع و آماده و امثالهم رو آورده، نمیتوان کلاً این امر صنعتی شدن و ماشینی شدن زندگی را نفی کرد و مثلاً به گوشهنشینی و پخت و پز رو آورد و یا از آن طرف، همان قورمهسبزیهای پر چرب با سبزیهایی که آنقدر با روغن جامد تفتداده شدهاند که به سیاهی میزنند را مصرف کرد و از غذاهای سالم کمچرب چه سنتی و چه امروزی غافل شد.
علم تغذیه بر این باور است که مضمون غذا و تغذیه میانهروی، تعادل، تنوع، تناسب و بهرهور شدن به شکل صحیح است. اصول تغذیه برای برنامهریزی روزانه وعدههای غذایی، صورت غذایی و انتخاب غذا به کار میرود. حال ممکن است منجر به یک خورشت قیمه کم چرب با گوشت قرمز کم و یا یک تهچین با مرغ آب پز شود و یا به یک پیتزای سبزیجات و یا گوشت و قارچ البته با پنیر کم بینجامد.
منبع : روزنامه تهران امروز
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
دولت مجلس شورای اسلامی تعطیلی شنبه ها ایران مجلس دولت سیزدهم قوه قضائیه شورای نگهبان رئیس جمهور رهبر انقلاب حسن روحانی مجلس یازدهم
مشهد سیل سیل مشهد قوه قضاییه تهران هواشناسی قتل پلیس شهرداری تهران فضای مجازی بارش باران سازمان هواشناسی
خودرو دلار مالیات قیمت دلار قیمت خودرو قیمت طلا بانک مرکزی بازار خودرو مسکن سایپا بورس ایران خودرو
نمایشگاه کتاب کتاب نمایشگاه کتاب تهران تلویزیون فردوسی سحر دولتشاهی شاهنامه سینمای ایران سریال مهران مدیری
وزارت علوم دانشگاه تهران شورای عالی انقلاب فرهنگی فضا تحقیقات و فناوری
رژیم صهیونیستی روسیه جنگ غزه فلسطین غزه ترکیه چین اوکراین نوار غزه طوفان الاقصی افغانستان یمن
فوتبال استقلال پرسپولیس لیگ برتر جواد نکونام بازی لیگ برتر ایران باشگاه استقلال رئال مادرید فولاد خوزستان مهدی طارمی فولاد
هوش مصنوعی گوگل عیسی زارع پور سرعت اینترنت تبلیغات تلفن همراه موبایل دوربین ناسا
دیابت خواب کاهش وزن چاقی زوال عقل کودک بارداری نمک