چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


طرح آبرسانی کرمانشاه


طرح آبرسانی کرمانشاه
در سالهای قبل تامین آب شرب شهر کرمانشاه از طریق چشمه های سطح شهر و چاههای حفر شده حاشیه رودخانه قره سو انجام گرفته است و پیش از دهه اخیر به علت آلودگی آب رودخانه مذکور برداشت از آن ممنوع و در سال ۱۳۷۰ تعداد ۲۲ حلقه چاه در دشت ده پهن حفر و تجهیز گردید و حدود یک متر مکعب آب به ظرفیت تامین آب شرب شهر اضافه گردید.
لذا جهت تامین آب مستمرو مطمئن نیاز به مطالعات آبیای و انتقال و توزیع آن ضروری و اجتناب ناپذیر بود. مطالعات بدین منظور مطالعات آبیابی توسط شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس آغاز و فاز اول در سال ۱۳۶۹ و مطالعات فاز دوم آن نیز در سال ۱۳۷۸ به پایان رسیده است. براساس مطالعات انجام شده در افق طرح سال ۱۴۰۰ برای جمعیت ۱۲۰۰۰۰۰ نفر ۱۱۰ میلیون مترمکعب آب در سال نیاز آبی شهر کرمانشاه پیش بینی گردیده که با توجه به محدود بودن منابع استحصالی در سطح شهر، تامین آب در میان مدت از دشت میان دربند و در دراز مدت از سد گاوشان مد نظر قرار گرفته است.
لازم به یادآوری است که در سال ۱۳۷۱ در راستای اهداف تامین آب شهر تعداد ۶۰ حلقه چاه حفر و ۳۵ کیلومتر جاده دسترسی در دشت میان دربند احداث گردیده است.
موقعیت پروژه طرح آبرسانی کرمانشاه واقع در محدوده دشت میان دربند در فاصله ۲۰ کیلومتری شهر کرمانشاه و در شمال جاده ارتباطی کرمانشاه – روانسر واقع شده است و به علت گستردگی این طرح به دو فاز تقسیم شده است
در سالهای قبل تامین آب شرب شهر کرمانشاه از طریق چشمه های سطح شهر و چاههای حفر شده حاشیه رودخانه قره سو انجام گرفته است و پیش از دهه اخیر به علت آلودگی آب رودخانه مذکور برداشت از آن ممنوع و در سال ۱۳۷۰ تعداد ۲۲ حلقه چاه در دشت ده پهن حفر و تجهیز گردید و حدود یک متر مکعب آب به ظرفیت تامین آب شرب شهر اضافه گردید لذا جهت تامین آب مستمرو مطمئن نیاز به مطالعات آبیاری و انتقال و توزیع آن ضروری و اجتناب ناپذیر بود.
بدین منظور مطالعات آبیابی توسط شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس آغاز و فاز اول در سال ۱۳۶۹ و مطالعات فاز دوم آن نیز در سال ۱۳۷۸ به پایان رسیده است. براساس مطالعات انجام شده در افق طرح سال ۱۴۰۰ برای جمعیت ۱۲۰۰۰۰۰ نفر ۱۱۰ میلیون مترمکعب آب در سال نیاز آبی شهر کرمانشاه پیش بینی گردیده که با توجه به محدود بودن منابع استحصالی در سطح شهر، تامین آب در میان مدت از دشت میان دربند و در دراز مدت از سد گاوشان مد نظر قرار گرفته است. لازم به یادآوری است که در سال ۱۳۷۱ در راستای اهداف تامین آب شهر تعداد ۶۰ حلقه چاه حفر و ۳۵ کیلومتر جاده دسترسی در دشت میان دربند احداث گردیده است.
موقعیت پروژه طرح آبرسانی کرمانشاه واقع در محدوده دشت میان دربند در فاصله ۲۰ کیلومتری شهر کرمانشاه و در شمال جاده ارتباطی کرمانشاه – روانسر واقع شده است و به علت گستردگی این طرح به دو فاز تقسیم شده است. فاز اول تجهیز ۱۹ حلقه چاه با آبدهی ۷۰۰ لیتر در ثانیه و انتقال آن به مخازن ذخیره جنوب شهر و فاز دوم تجهیز ۴۰ حلقه چاه با آبدهی ۱۳۰۰ لیتر در ثانیه و انتقال آن به مخازن ذخیره سرخه لیژه در شمال و مخازن تپه توکلی در جنوب شهر می باشد. اجرای پروژه هایی که در فاز اول طرح از سال ۱۳۷۵ شروع گردیده و به ترتیب ذیل می باشد:
۱) احداث ۳ واحد مخزن ده هزار متر مکعبی بتنی در جنوب شهر کرمانشاه که این پروژه به اتمام رسیده است.
۲) تجهیز ۱۹ حلقه چاه شامل احداث اتاقک سرچاه نصب تجهیزات الکترومکانیکال و همچنین اجرای ۲/۱۱ کیلومتر خطوط لوله جمع آوری آب چاهها با لوله آزبست سیمان به اقطار ۲۰۰ تا ۷۰۰ میلیمتر که این پروژه به اتمام رسیده است.
۳) برقرسانی فاز اول چاهها به طول ۲/۱۱ کیلومتر که این پروژه به اتمام رسیده.
۴) مخزن بتنی جمع آوری ده هزار متر مکعبی میان دربند که مراحل ساخت آن خاتمه یافته و در دست بهره برداری است.
۵) به منظور تامین برق ایستگاه پمپاژ و چاهها، پست فیوزی ۲۰/۶۳ کیلو ولت در نظر گرفته شده که عملیات اجرایی این پروژه به اتمام رسیده است.
۶) احداث ایستگاه پمپاژ، ساختمان کلرزنی، ساختمان تانک ضربه گیر که در دو واحد مجزا بمنظور پمپاژ و انتقال آب به مخازن ذخیره در شمال و جنوب شهر طراحی گردیده است که این پروژه به اتمام رسیده است.
۷) تهیه و نصب تجهیزات الکتریکال و مکانیکال و کنترل ابزار دقیق ایستگاه پمپاژ میان دربند که با نصب ۲۴ واحد الکتروپمپ در ایستگاه که هر ۱۲ پمپ جهت انتقال یک متر مکعب در ثانیه آب به مخازن ذخیره در شمال و جنوب شهر در نظر گرفته شده اند. پیشرفت فیزیکی این پروژه ۹۷ درصد می باشد.
۸) عملیات اجرایی خط انتقال از ایستگاه پمپاژ تا مخزن ذخیره جنوب شهر کرمانشاه بطول ۲۰ کیلومتر می باشد. اجرای این پروژه با استفاده از لوله های فولادی با قطر ۹۰۰ میلیمتر انجام گرفته و جهت حفاظت لوله در مقابل خوردگی سطح خارجی و داخلی آن پوشش شده است. این پروژه به اتمام رسیده است.
۹) اجرای سیستم حفاظت کاتدی بمنظور حفاظت لوله در برابر خوردگی بهمراه ۳ ایستگاه تامین برق در طول مسیر خط انتقال طراحی گردیده که این پروژه نیز به پایان رسیده است.
۱۰) اجرای خطوط بین مخازن ذخیره تپه توکلی (مخازن جنوب شهر) که با اتمام این پروژه بخش مهمی از آب مورد نیاز از این طریق تامین می گردد.
۱۱) شایان ذکر است که خرید ۵/۶ مگاوات برق و خط انتقال ۶۳ کیلو ولتی نیز جهت تامین انرژی الکتریکی طرح انجام گرفته است. یادآوری: فاز اول طرح با انتقال ۷۰۰ لیتر آب در ثانیه به شبکه شهر کرمانشاه در تابستان سال ۱۳۸۱ به بهره برداری رسید. فازم دوم طرح پروژه های فاز دوم طرح که عملا“ از بهمن ماه سال ۱۳۸۱ آغاز گردیده اند به ترتیب ذیل می باشد:
۱) تجهیز و راه اندازی ۴۰ حلقه چاه با احداث اتاقک سرچاهی و تجهیزات مکانیکی و برقی داخل اتاقکها با پیش بینی ۲۹ کیلومتر خطوط جمع آوری بالوله آزبست سیمان در اقطار ۹۰۰-۲۵۰ میلیمتر در اسفند ماه سال ۱۳۸۱ پس از طی تشریفات قانونی و برگزاری مناقصه به شرکت مهندسی سهند آذر واگذار گردید که هم اینک بانصب ۱۵۴۹۵ متر طول لوله در اقطار مختلف و ساخت ۱۷ واحد اتاقک سرچاهی با پیشرفت فیزیکی ۵۸/۴۴ درصد در حال اجرا می باشد.
۲) عملیات اجرایی مسیر خط انتقال با استفاده از لوله های فولادی DN۹۰۰ از ایستگاه پمپاژ میان دربند تا مخازن ذخیره سرخه لیژه در شمال شهر کرمانشاه به طول ۴/۱۷ کیلومتر به همراه سیستم حفاظت کاتدیک نیز در بهمن ماه سال ۱۳۸۱ به شرکت مهندسی سهند آذر واگذار گردید که مراحل لوله گذاری به پایان رسیده و سیستم حفاظت کاتدیک در حال اجرا می باشد و هم اینک حدود ۹۴ درصد پیشرفت فیزیکی در عملیات اجرایی را شامل می گردد.
۳) احداث مخازن ذخیره در سطح شهر به میزان ۲۰۰۰۰ متر مکعب نیز از جمله اهداف فاز دوم را شامل می گردد که در این راستا یک واحد مخزن ده هزار متر مکعبی واقع در جوار سایر مخازن سرخه لیژه شروع و تاکنون ۹۷ درصد از پیشرفت فیزیکی را به خود اختصاص داده است. همچنین مخازن ۵۰۰۰ و ۲۰۰۰ مترمکعبی پردیس ۴۰۰۰ متر مکعبی فردوسی. ۱۰۰۰۰ مترمکعبی زینبیه در مراحل مختلف اجرایی می باشند.
۴) حصارکشی محدوده مخازن تپه توکلی با استفاده از دیوارهای پیش ساخته بتنی به اتمام رسیده است و این مورد برای مخزن سرخه لیژه نیز پیش بینی گردیده است.
۵) برقرسانی فاز دوم چاههای دشت مباندربند شامل ۲۹ کیلومتر خط انتقال طی انجام مناقصه در فروردین ماه سالجاری به شرکت مهندسی ایران ساد واگذار و هم اکنون باخرید تجهیزات و نصب ۲۸۰ اصله تیر سیمانی پیشرفت فیزیکی ۹۷/۱۶ درصد را دارا می باشد.
۶) خرید و نصب ترانسهای به تعداد ۴۰ دستگاه به شرکت روشن ساز غرب محول و هم اینک در مراحل خریدو تامین ترانسها می باشد.
۷) خطوط بین مخازن سرخه لیژه با مراحل ترک تشریفات به شرکت ایران سربندر واگذار و عملیات اجرایی در مرحله نصب شیرآلات قراردارد. طرح اضطراری در سال ۱۳۷۹ با توجه به خشکسالی چند ساله جهت تامین بخشی از کسری آبشرب کرمانشاه بصورت ضربتی با تجهیز ۹ حلقه از چاههای فاز اول و اجرای مخزن جمع آوری ۱۰۰۰۰ متر مکعبی میان دربند و با احداث ایستگاه پمپاژ اضطراری و اجرای ۱۷ کیلومتر از مسیر خط انتقال فاز اول را در اولویت قرارداده و خوشبختانه از اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۰، ۳۰۰ لیتر در ثانیه آب به شبکه توزیع شهر کرمانشاه اضافه گردید. هم اکنون و پس از راه اندازی گروه اول تلمبه خانه میان دربند و انتقال ۷۰۰ لیتر آب در ثانیه و تزریق به شبکه توزیع شهر این سیستم از مدار خارج و به عنوان Bypass در حالات اضطراری مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اعتبارات برای اجرای طرح آبرسانی کرمانشاه (انتقال از دشت میان دربند) تا پایان سال ۱۳۸۲ یکصد و نود و پنج هزار و دویست و هشتاد و سه میلیون ریال هزینه گردیده است و جهت اتمام پروژه در هر دو فاز تا پایان سال ۱۳۸۳ مبلغ پنجاه و یک هزار میلیون ریال اعتبار مورد نیاز می باشد. متاسفانه نحوه تخصیص اعتبارات، باعث سستی و کندی در تداوم عملیات و تطویل مدت اتمام طرح موجب گران شدن پروژه گردیده است.
منبع : شبکه خبری آب ایران