شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

۱۷ آبان ـ ۸ نوامبر ـ دو رویداد نظامی در یک روز : عبور چینیان از رود "یالو "و آغاز جنگ جت ها


تاریخ نظامی دو رویداد مهم را در هشتم نوامبر سال ۱۹۵۰ ثبت كرده است كه هردو در جریان جنگ كره اتفاق افتاد : عبور شگفت انگیز و غیر قابل پیش بینی بیش از سیصد هزار داوطلب مسلح چینی از رود «یالو» و نخستین جنگ جتها در آسمان .
جنگ كره در ژوئن ۱۹۵۰ باحمله گسترده كره شمالی به كره جنوبی آغاز و جز منطقه كوچكی ، سایر نقاط كره جنوبی به تصرف شمالی ها درآمدهٔ بود كه دولت آمریكا وارد عمل شد ، و سپس شورای امنیت سازمان ملل كه نماینده شوروی از شركت در جلسه مربوط خودداری كرده بود رای به عقب راندن شمالی ها از جنوب با توسل به زور داد. سالها بعد دلیل غیبت نماینده شوروی از جلسه شورای امنیت كه اگر حضور داشت مجبور بود قعطنامه را «وتو» كند معلوم شد و آن این بود كه شوروی می خواست آمریكا درگیر جنگی شود كه طرف دیگر آن ، نیروی انسانی فراوان داشته واز تلفات سنگین نهراسد.
شمالی ها در برابر نیروهای اعزامی شورای امنیت و عمدتا آمریكایی دست به عقب نشینی زدند و مك آرتور سر فرمانده آنان خرسند از این بابت بود ، كه سحرگاه هشتم نوامبر او را از خواب بیدار و خبر دادند كه امواج نظامیان چینی از رود« یالو » كه مرز چین و كره را تشكیل می دهد گذشته و نیروهای آمریكایی را مورد حمله قرار داده و مجبور به عقب نشینی كرده اند.
این رویداد سبب تعویض مك آرتور فاتح ژاپن و ناكامی نیروهای امریكا و چند كشور دیگر شد. مك آرتور به امریكاییان اندرز داد كه در آسیا وارد جنگ زمینی نشوند. جنگ ویتنام نشان داد كه به اندرز او توجه نشد.
عبور از « یالو » نخستین قدرت نمایی نظامی چین پس از برقراری نظام توده ای در این كشور بود كه جهان را شگفت زده ساخت .قدرت نمایی نظامی بعدی چین در سال۱۹۶۲ اتفاق افتاد كه در یك اقدام برق آسا و با یك تاكتیك باورنكردنی در ارتفاعات هیمالیا سپاهیان هند را درهم كوبید و لاداخ رامتصرف شد.
رویداد نظامی دیگر هشتم نوامبر، نخستین جنگ جتها در آسمان بود. در این روز یك جت جنگده میگ ــ ۱۵ ساخت شوروی كه در اختیار كره شمالی قرار گرفته بود با یك جت اف ــ ۸۶ آمریكا در آسمان كره در گیر شدند و به سوی هم شلیك كردند و جهان را وارد عصر جنگ جتها ساختند. لوفت وافه ( نیروی هوایی آلمان ) برای نخستین بار در دوران جنگ جهانی دوم جنگنده جت بكار برده بود ، ولی این عمل یك طرفه بود و چون كشورهای دیگر فاقد جت بودند ، برخورد برابر و متقابل صورت نگرفته بود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید