یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


فیلم سینمائی پارادیزو ساخته جوزپه تورناتوره


فیلم سینمائی پارادیزو ساخته جوزپه تورناتوره
جوزپه تورناتوره فیلم ساز خوش ذوق ایتالیاییست كه شاگرد بزرگی چون لوكینو ویسكونتی بوده . در فیلم های او به وضوح میتوان رد پای همان سینمای نئورئالیسم ایتالیا را یافت. كه بزرگانی چون دسیكا آنتونیونی ویسكونتی و دیگران آغاز گر آن بودند.
و اكنون پس از سالها سینمای ایتالیا با داشتن فیلم سازی چون جوزپه تورناتوره به نوعی می تواند ادامه همان سینمای نئورئالیسم را در سینمای مدرن ایتالیا شاهد باشد. فیلم سینما پارادیزو از زیباترین فیلم های تورناتوره است كه به روایت زندگی یك فیلمساز مشهور ایتالیایی(سالواتوره) از دوران كودكی و بلوغ تاجوانی و بزرگ سالی می پردازد ودر این میان چگونگی شكل گیری عشق به سینما در او را به نمایش می گذارد.
سه تم اصلی فیلم كه باعث زیبایی هرچه بیشتر آن می شود عشق نوستالژی و سینما است. فیلم با زندگی روزمره فیلمساز بزرگی شروع می شود كه اكنون به تمام آرزو های سینمایی اش رسیده و امروز دیگر تبدیل به یك فیلم ساز مشهور شده.
مادرش او با او تماس می گیرد وبه او میگوید كه او باید خودش را برای خاك سپاری یكی از اقوامشان به روستای محل زندگیش درگذشته برساند. از اینجاست كه سالواتوره تمامی خاطرات دوران كودكی و جوانیش را به یاد می آورد وما را هم در لذت بردن از این خاطرات زیبا سهیم می كند. اكنون سالواتوره كودكی كنجكاو وبازی گوش است ودوست دارد از همه چیز سردر بیاورد. دوران كودكی سالواتوره مواجه می شود با ورود سینما به روستا.
تنها سینمای روستا سینمایی است به نام ( سینما پارادیزو). كه هر شب در آن فیلم پخش می شود آپارات چی این سینما پیرمردی مهربان است كه سالواتوره به زودی و با پا فشاری با اودوست می شود. تنها كشیش روستا روزها فیلم هارا می بیند وبه آپارات چی دستور سانسور قسمت های غیر اخلاقی فیلم هارا می دهد.
سالواتوره كه اكنون با كشف كردن سینما احساس می كند پنجره جدیدی در زندگی روبه او باز شده هر شب به سینما می رود ودر آپارات خانه به فیلم ها و دستگاه آپارات با تعجب نگاه می كند. او دوست دارد خودش كار با این دستگاه را یاد بگیرد كه بااسرار موفق به راضی كردن مرد آپارات چی میشود.
دوستی آپاراتچی مهربان با سالواتوره در فیلم تبدیل به یكی از زیبا ترین وماندگارترین دوستی های تاریخ سینما می شود.
این دوستی كه به علت یتیم بودن سالواتوره ( پدرش را در جنگ از دست داده) تشدید می شود آرام آرام تبدیل به عشق پسر نسبت به او ونسبت به سینما می شود. سالواتوره نگاتیو های بریده شده ( سانسور شده) را از سینما می دزدد و در خانه با نور شمع به تماشای آنها می نشیند. اعمال سالواتوره مورد مخالفت شدید مادر او قرار می گیرد كه با وساطت پیر مرد حل می شود.
به هر حال دوران كودكی وبلوغ سالواتوره با تماشای فیلم های آن دوره(فیلم های نئو رئالیسم ) سپری می شود واو وارد دوران نوجوانیش می شود. اكنون او دیگر كاملا به كارهای آپارات خانه وارد شده وكارهای آن را به تنهایی انجام می دهد. در این دوران او عاشق دختری می شود كه این عشق باعث می شود مسیر زندگیش تغییر كند.
هنگامی كه او از سربازی باز می گردد دیگر سینما تعطیل شده . اما او با همكاری پیر مرد كه اكنون دیگر نابیناست( چشمانش را در آتش سوزی سینما از دست داده) سینما را راه اندازی می كند. این تمام خاطرات سالواتوره است اكنون او به فیلم ساز بزرگی مبدل شده كه به روستای خود باز می گردد و تمامی خاطراتش را مرور می كند. حتی با آن دختری كه در نوجوانی عاشقش بوده ملاقات می كند.و تمامی آن صحنه های سانسور شده را در ویرانه های سینما میابد وبا خود به روم می برد. سینما برای همیشه در پیش چشمان مردم روستا كه از آن خاطرات بسیاری دارند منهد م می شود.
این خلاصه ای هر چند ناقص از فیلم سینما پارادیزو بود. اما فیلم سرشار است از لحظه های دیدنی جذاب نوستالژیك وعاشقانه صحنه هایی كه فقط باید دید واز دیدن آن ها لذت برد. صحنه هایی مانند دعواهای مردم در سینما شیر دادن مادر به فرزندش در هنگام دیدن فیلم هجوم مردم به سالن برای دیدن فیلم ویا صحنه های سانسور فیلم توسط كشیش ویا آن مردی كه آنقدر فیلم راد یده كه دیالوگ هایش را حفظ است وپیشاپیش می گوید و حتی آن سكانس بسیار زیبا و ماندگار كه پیرمرد وسالواتوره فیلم را بر روی دیوارخانه مردم نمایش می دهند.سینما پارادیزو به وضوح فیلمیست در ستایش سینما.
فیلمی عاشقانه كه از زندگی در سینما وبرای سینما می گوید.در اواخر فیلم مادر سالواتوره به او می گوید:( وفاداری باعث میشود كه انسان همیشه در زندگی تنها بماند)این یكی از مهم ترین دیالوگ های فیلم است كه وفاداری سالواتوره به سینما را بار دیگر برای ما یاد آوری می كند. به هر حال همان طور كه گفتم سینما پارادیزو فیلمیست كه باید دید و در سخن نمیتوان از زیبایی هایش گفت. اما به تمام كسانی كه از دیدن این فیلم لذت برده اند پیشنهاد می كنم فیلم مالنا ساخته همین كارگردان ( جوزپه تورناتوره) را هم ببینند تا لذت شان تكمیل و حتی چندین برابر شود.
http://cinema-film.blogfa.com
منبع : وب سایت سینمائی هنر هفتم


همچنین مشاهده کنید