شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


رادیو شنونده خود را دارد


رادیو شنونده خود را دارد
● گفت وگو با رئیس اتحادیه رادیو و تلویزیون های آسیا و اقیانوسیه (ABU)
رئیس اتحادیه رادیو و تلویزیون های آسیا و اقیانوسیه (ABU) در انحصار دولت قرار داشتن شبكه های رادیویی و تلویزیونی در ایران را یكی از عواملی دانست كه باعث جدا شدن این كشور از سایر كشورهای آسیایی شده است. دیوید استلی كمیت برگزاری جشنواره های مختص به برنامه های رادیویی را پایین خواند و افزود: جشنواره های فیلم و تلویزیون بسیاری در سطح دنیا برگزار می شود و از آن جا كه این جشنواره ها بر تصویر استوار هستند، تماشاگران بسیاری را به سمت خود جلب می كنند. با این حال رادیو نقش مهمی را در دنیا برای انتقال اطلاعات ایفا می كند. وی با اشاره به تفاوت دو رسانه رادیو و تلویزیون خاطرنشان كرد: تلویزیون بیشتر برای سرگرم كردن مخاطبان استفاده می شود، ولی رادیو نقش اطلاع رسانی دارد.
برای همین برگزاری جشنواره برنامه های تلویزیونی و جشنواره فیلم بسیار راحت تر از جشنواره های رادیویی صورت می گیرد. دیوید استلی، با ابراز خرسندی خود نسبت به برگزاری جشنواره رادیو در ایران اظهار كرد: نقش «ABU» این است كه به صدای جمهوری اسلامی ایران كمك كند كه كشورهای مختلف در این جشنواره شركت كنند. وی همچنین به جشنواره برنامه های رادیویی و تلویزیونی ABU اشاره كرد و گفت: در این جشنواره گاه بیش از ۵۵ كشور آسیایی شركت می كنند و گرفتن جایزه ABUكار آسانی نیست. اما برای این كه سطح كیفی برنامه های رادیویی در آسیا و اقیانوسیه بالا برود بهتر است، علاوه بر جشنواره ABU، جشنواره هایی مانند جشنواره رادیو در ایران در سراسر كشورهای آسیایی برگزار شود. به اعتقاد دیوید استلی، سطح كیفی جشنواره برنامه های رادیویی تهران به مرور زمان رو به بهتر شدن است و این جشنواره هر سال قوی تر از سال قبل برگزار می شود. سعی ما بر این است تا كشورهایی چون استرالیا، چین، كره و ژاپن را نیز به برگزاری چنین جشنواره ای تشویق كنیم. چرا كه در حال حاضر جشنواره برنامه های رادیویی در این كشورها به برگزاری مسابقه میان تولیدات داخلی محدود می شود.
دیوید استلی، درباره ثبت رسمی جشنواره برنامه های رادیویی ایران در ABU متذكر شد: صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران عضوی از ABU است و نه جشنواره برنامه های رادیویی این كشور.ABU حاضر است جشنواره های برنامه های رادیویی را در سطح جهان تبلیغ كند تا در دوره های بعدی كشورهای آسیایی بیشتر در این عرصه حاضر شوند. وی در پاسخ به این پرسش ایسنا كه سطح كیفی برنامه های رادیویی در ایران را نسبت به آسیا چگونه ارزیابی می كند، گفت: ایران به لحاظ تولید برنامه های رادیویی و سایر برنامه ها كشوری پیشرفته محسوب می شود. چرا كه گستره وسیعی از اطلاعات از طریق شبكه های رادیویی و تلویزیونی این كشور به مخاطبان منتقل می شود. در شبكه های رادیویی ایران علاوه بر توجه به مبحث سرگرمی، به موضوعات دینی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی نیز توجه می شود. در بسیاری از كشورها مبنای برنامه های رادیویی بر سیاست داخلی استوار است. اما در ایران شاهد تولید برنامه های رادیویی در ژانرهای مختلف هستیم. رئیس اتحادیه برنامه های رادیو و تلویزیونی آسیا و اقیانوسیه(ABU)، درباره برنامه های رادیویی آسیا و مقایسه آن با برنامه های اروپایی و آمریكایی گفت: مردم آسیا دوست دارند درباره فرهنگ و آموزش برنامه ببینند. اما در اروپا و آمریكا بیشتر درباره مسائل سیاسی روز و موسیقی برنامه ساخته می شود.
رادیو رسانه ای مهم برای كشورهای در حال توسعه محسوب می شود، چرا كه در این كشورها دسترسی به تلویزیون هنوز در سطح گسترده ای وجود ندارد. بنابراین رادیو جایگزین خوبی برای تلویزیون است. در كشورهای در حال توسعه ای مانند هند، لائوس و كامبوج، حتی مردم قادر نیستند روزنامه بخرند در نتیجه رادیو همچنان رسانه ای مهم محسوب می شود.
دیوید استلی، درباره در انحصار دولت قرار داشتن شبكه های رادیویی و تلویزیونی در ایران تصریح كرد: این مسئله باعث شده كه ایران از سایر كشورهای آسیایی جدا شود؛ چرا كه در اغلب كشورهای آسیا در كنار چند شبكه دولتی، چندین شبكه رادیویی و تلویزیونی خصوصی فعالیت می كند. حتی در كشورهای همسایه ایران، افغانستان و پاكستان نیز تعداد زیادی شبكه خصوصی وجود دارد. وی همچنین به این پرسش كه آیا راه اندازی شبكه های رادیویی و تلویزیونی خصوصی در ایران، جایگاه این كشور را در ABU بالا می برد، پاسخ منفی داد و افزود: برای عضویت در ABU باید یك شبكه ملی داشت و اغلب كشورهای آسیایی دارای یك شبكه رادیویی و یك شبكه تلویزیونی ملی هستند. بر این اساس از آن جا كه شبكه های رادیویی و تلویزیونی در ایران به (IRIB) محدود می شوند، این سازمان تنها عضو ایران در ABU است و از این پس اگر رادیوهای دیگری در ایران به وجود بیایند در سطح پایین تری از (IRIB) قرار می گیرند. استلی، با بیان این كه در سال های اخیر برنامه های رادیویی به سمت موسیقی پیش رفته اند گفت: برنامه های رادیو همواره تركیبی از كلام و موسیقی خواهند بود. چرا كه از رادیو بیشتر برای دریافت اطلاعات و اخبار استفاده می شود.
در كل جهان اغلب جوانان از رادیو برای شنیدن موسیقی استفاده می كنند و برنامه های مبتنی بر كلام در بین افراد مسن تر شنونده دارد. جوانان اطلاعات مورد نیاز خود را از طریق و رسانه های جمعی پیشرفته تر مانند اینترنت دریافت می كنند. با این حال رسانه رادیو همچنان شنونده خود را دارد. زمانی كه تلویزیون وارد شد، همه فكر كردند كه زمان شكست رادیو فرا رسیده است. اما این اتفاق نیفتاد. همان طور كه تلویزیون به مرگ سینما منجر نشد. رئیس اتحادیه رادیو و تلویزیون آسیا و اقیانوسیه در پایان با اشاره به استفاده از تكنولوژی دیجیتال در رسانه رادیو گفت: با ورود این تكنولوژی به عرصه رادیو شاهد بهتر شدن وضعیت این رسانه خواهیم بود. رادیوهای دیجیتال بسیار كوچك هستند. در این سیستم مونیتوری وجود دارد كه برای مثال وقتی موسیقی اش پخش می شود، تصویر و مشخصات آن، همانند ویدئو كلیپ بر روی صفحه ظاهر می شود.
منبع : روزنامه شرق