یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

اینترنت ماهواره‏ای چطور کار می‏کند


اینترنت ماهواره‏ای چطور کار می‏کند
دسترسی به اینترنت از طریق ماهواره،چنان سرعتی به نقل‏و انتقالات شما می‏دهد كه باور كردنی نیست.
دسترسی به اینترنت از طریق ماهواره، یك دسترسی مافوق سریع است كه با استفاده از یك آنتن بشقابی می‏تواند سرعت نقل و انتقالاتِ شما را به ۴۰۰ كیلوبیت در ثانیه برساند. این عدد را با ۴ یا ۵ كیلو‏بیت در ثانیه‏ای كه از طریق دسترسی تلفنی با آن می سوزید و می‏سازید، مقایسه كنید تا متوجه شوید كه اینترنت ماهواره‏ای، چه موهبتی است!
اگر فكر می‏كنید دست‏تان به یك اینترنتِ پهن‏باند نمی‏رسد و یا شب‏ها خواب آن را می‏بینید، چون نمی‏توانید مشترك یك خط اینترنت دیجیتالی شوید، پس باید فكر یك اینترنتِ پهن‏باند را از سرتان بیرون كنید، سخت در اشتباه هستید. چرا كه اینترنت ماهواره‏ای می‏تواند همان راه‏حل نهایی باشد.
در واقع اگر بتوانید از بالای پشت‏بام منزل یا محل كار‏تان، جنوب آسمان را به خوبی و بدون هیچ مانعی مشاهده كنید، می‏توانید از یك دسترسی ماهواره‏‏ای برای انتقال دادن و پیاده كردن فایل‏های حجیم چند صد مگابایتی و یا دیدن فیلم‏های ویدیویی و یا سیر و سیاحت صِرف در اینترنت استفاده كنید. هرچند این راه حل از نظر سادگی و ارزان قیمتی به پای اینترنت دیجیتالی نمی‏رسد، اما برای بعضی‏ها بهترین و تنها راه‏حل محسوب می‏شود.
▪ اما قبل از ورود به بحث اصلی، باید بدانید كه:
می‏توانید با سرعت ۴۰۰ كیلو‏بیت در ثانیه به پیاده كردن و یا به اصطلاح دانلود فایل‏ها بپردازید. تنها برای ارسال یا انتقال دادن نیاز به یك مودم آنالوگ خواهید داشت كه سرعت خیلی پایینی دارد.
ازطرف دیگر ماهواره‏های دو طرفه‏ای نیز وجود دارند كه هم برای ارسال به كار می‏روند و هم برای دریافت. در نتیجه نیاز به مودم آنالوگ از بین می‏رود و امكان انتقال‏دادن اطلاعات شما را تا سرعت ۲۰۰ كیلو بیت در ثانیه فراهم می‏آورد.
اینترنت ماهواره‏ای دقیقاً مثل تلویزیون‏های ماهواره‏ای است: ماهواره‏ای مدام به دور مدار زمین می‏گردد و در همین حال امواج داده‏ای را به سمت یك آنتن بشقابی كه بالای پشتِ‏بام‏تان قرار دارد، ارسال می‏كند. آنتن بشقابی هم داده‏ها را با سرعت ۴۰۰ كیلو‏بیت در ثانیه یا بیش‏‏تر به یك مودم مخصوص ماهواره‏ای كه به كامپیوترتان وصل است، مخابره می‏نماید.
حتماً دقت كرده‏اید كه حرفی در مورد سرعت ارسال به میان نیاوردیم. درحال حاضر، سرویس‏های ماهواره‏‏ای برای دریافت داده از سمتِ شما به یك مودم آنالوگ احتیاج دارند. وقتی تقاضای بازدید از یك سایت را می‏دهید، سرعت انتقال این درخواست به سرعت مودمِ فعلی شما بستگی خواهد داشت.
طراحی این سرویس به خاطرآن بوده كه هزینه‏هایش سر به فلك نزنند!
وقتی همه‏ی این‏ها تكه‏ها را كنار هم بگذارید، طرز كارش به این ترتیب خواهد بود: با استفاده از مودم، شماره تلفن كارگزار اینترنت خود را می‏گیرید و به او وصل می‏شوید. برای بازدید از یك سایت، روی یك لینك كلیك می‏كنید تا یك سایت دیگر را ببینید. نرم‏افزاری كه در كامپیوترتان دارید، یك كپه‏ی داده‏ای را به تقاضای‏تان ضمیمه می‏كند. در عوض درخواست كردن مستقیم فایل از میزبانِ وِب، درخواست‏تان به مركز عملیاتِ شبكه‏ی سرویس ماهواره‏ای می‏رود كه در روی زمین قرار دارد.
سپس این مركز، آن صفحه‏ی وب را درخواست می‏كند. میزبانِ وب نیز صفحه‏ی درخواستی را به مركز عملیات شبكه‏ی ماهواره‏ای ارسال می‏كند، و سپس آن صفحه را به ماهواره مخابره می‏نماید تا آن را به سمت آنتن بشقابی شما بفرستد. آنتن بشقابی، صفحه‏ی وب را از طریق مودم ماهواره‏ای به كامیوترتان می‏رساند، و همه‏ی این ماجرا در عرض كم‏تر از یك ثانیه.
● اشكالات بالقوه
تمام این مراحل به تعلّل ختم می‏شوند، یعنی یك تاخیر قابل توجه، بین زمانی كه كلیك می‏كنید تا زمانی كه داده را دریافت می‏نمایید.
این تاخیر ناشی از آن است كه تقاضای‏تان از جانب كامپیوترتان و از طریق مودم ابتدا به مركز شبكه‏ی ماهواره‏ای فرستاده می‏شود، و از آن‏جا به میزبان وب می‏رسد. سپس به مركز شبكه‏ی ماهواره‏ای باز می‏گردد، و آن‏وقت ۲۵۰۰۰ كیلومتر مسافت را تا ماهواره طی می‏كند و مجدداً به جانبِ آنتن بشقابی فرود می‏آید.
به همین جهت، نباید زیاد این تأخیرات را به دل بگیرید!اما اگر كاربران دیگری نیز مثل شما به همین سرویس ماهواره‏ای روی آورند، میزانِ تداخل‏تان كاهش خواهد یافت، زیرا پهنای باند ماهواره بین همه سَرشكن می‏شود.
ماهواره فقط یك مقدار مشخص پهنای باند دارد كه می‏تواند آن را بین متقاضیان تقسیم نماید. منتها، سیستم‏های ماهواره‏ای دوسَره، كه نیاز به مودم آنالوگ برای مخابره‏ی زمین به هوا ندارند، پهنای باند بسیار عریض‏تری دارند- پهنایی به وسعت ۵/۱مگابیت در ثانیه از هوا به زمین، و ۲۰۰ كیلوبیت در ثانیه از زمین به هوا.
● اینترنت از فضای بی‏كران
▪ اینترنتِ هوایی چقدر خرج دارد:
برای شروع احتیاج به یك كامپیوتر مبتنی برپنتیوم، ویندوز ایكس‏پی، حداقل یك مودم ۶/۵۶ كیلوبیت در ثانیه‏ای، و ۱۲۸ مگابایت حافظه خواهید داشت. آنتن بشقابی به یك كابل متصل شده و به مودم ماهواره‏ وصل می‏گردد، و سپس از طریق یك كابل یو‏اس‏بی یا یك كارت پی‏سی‏آی به كامپیوترتان متصل می‏گردد.
معمولاً برای آنتن بشقابی- كه مخصوص این كار است- و مودم یك مبلغ سالیانه باید پرداخت كنید. اما برطبق ساعات برخورداری‏تان از اینترنت، هرماه باید هزینه‏ی اشتراك خود را بپردازید، مثلاً فلان مبلغ به ازای ۲۵ ساعت در ماه.
بهتر است مثل تلویزیون‏های ماهواره‏ای، اجازه دهید كه خودِ فروشنده، تجهیزات آنتن و مودم را نصب و تنظیم نماید.
به محض نصب و تنظیم آنتن بشقابی، نرم‏افزار مربوطه را نصب می‏كنید و شركتی كه نمایندگی خدمات ماهواره‏ای را برعهده دارد، متعهد می‏گردد كه دسترسی شما به اینترنت را فراهم آورد، آن‏هم یا از طریق یك مودم ماهواره‏ای پی‏سی‏آی (كه داخل كامپیوترتان نصب می‏شود)، یا یك مودم ماهواره‏ای مبتنی بر یواس‏بی.
در مورد كامپیوتر‏های كتابی باید از شركت نماینده سؤال كنید كه آیا برای آن‏ها، مودم كارتی سراغ دارند یا نه، كه احتمالاً جواب‏شان نیز مثبت خواهد بود.
منبع : ماهنامه کامپیوتر


همچنین مشاهده کنید