یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

لطفاً سیگاری ها جدی بگیرند


لطفاً سیگاری ها جدی بگیرند
یک واقعیت کاملا شناخته شده در مورد سیگار این است که هر نخ سیگار به تنهایی حاوی بیش از ۴۰۰۰ ماده شیمیایی است. البته بسیاری از این مواد شیمیایی سمی‌و حتی سرطان‌زا هستند.
دود سیگار حاوی سه ماده اصلی است
▪ نیکوتین:
یکی از اجزای اعتیادآور سیگار است. این ماده به داخل خون جذب و در مدت ۱۰ ثانیه روی مغز تاثیر می‌گذارد. نیکوتین باعث می‌شود که سیگاری‌ها به علت آزاد شدن نوروترانسمیترها (مواد شیمیایی موجود در مغز) احساس خوبی داشته باشند. نیکوتین همچنین باعث ایجاد یک جهش در میزان ضربان قلب و فشار خون و آدرنالین می‌شود. متاسفانه به علت ماهیت اعتیادی نیکوتین هنگامی‌که اثرات آن روی مغز و بدن از بین می‌رود فرد سیگاری احساس بدتری نسبت به قبل از کشیدن سیگار خواهد داشت. این باعث تقویت اشتیاق برای کشیدن سیگار بعدی می‌شود.
▪ تار:
تار خود حاوی مواد سمی بسیار زیادی برای بدن است. تار یک ماده چسبنده و سخت است و هنگامی‌که دود سیگار فروبرده می‌شود این مواد به موهای داخل راه‌های هوایی موجود در ریه‌ها که به‌طور طبیعی مسوول حفاظت از ریه‌ها در برابر عفونت‌ها و دیگر مواد از جمله گرد و غبار هستند می‌چسبند و مانع از انجام عمل طبیعی آنها می‌شوند. تار همچنین سطح دیواره کل سیستم تنفسی را نیز می‌پوشاند و موجب تنگ شدن مجاری انتقال هوا و کاهش خاصیت ارتجاعی آنها می‌شوند.
▪ منوکسید کربن:
منوکسید کربن یک ماده شیمیایی سمی‌موجود در دود خروجی از اگزوز ماشین‌ها است. منوکسید کربن مقدار اکسیژن موجود در خون را کاهش می‌دهد که همه ارگان‌ها و اندام‌ها را از داشتن اکسیژن به مقدار کافی محروم می‌کند و به علت کمبود اکسیژن در خون، به قلب برای پمپاژ بیشتر خون فشار وارد می‌شود.
● دیگر مواد موجود در دود سیگار
▪ بنزن: حلال مورد استفاده در سوخت‌ها و ساخت مواد شیمیایی
▪ فرمالدئید: یک مایع بسیار سمی‌که برای حفظ اجساد مرده بکار برده می‌شود.
▪ بخار آمونیاک: یک ماده شیمایی که در مواد پاک کننده یافت می‌شود.
▪ سیانید هیدروژن: سمی‌که برای از بین بردن مورچه‌ها استفاده می‌شود. این ماده همچنین در ساخت پلاستیک و سموم آفت کش نیز بکار برده می‌شود.
▪ کادمیوم: یک فلز بسیار سمی‌و رادیواکتیو که در باطری‌ها یافت می‌شود.
▪ استون: یک مایع حلال که در پاک کننده‌های لاک ناخن‌ها یافت می‌شود.
▪ آرسنیک: یک ماده سمی‌که در سم موش‌ها وجود دارد.
● زیان های سیگار برای سلامتی
شواهد پزشکی نشان داده اند تمامی محدوده‌هایی که در نواحی از بدن که در معرض دود سیگار قرار دارند (مانند لب، دهان، گلو، حنجره، مری، ریه و ) در خطر ابتلا به سرطان هستند.
اما تنها سرطان ریه یا بیماری‌های قلبی پیامدهای استعمال دخانیات نیست بلکه مجموعه‌ای از مسائل و مشکلات بهداشتی در ارتباط با مصرف مواد دخانی وجود دارد که می‌تواند به لحاظ شرایط جسمانی و مقاومت ایمنی در افراد سیگاری بروز کند برخی از آنها عبارتند از:
‌١) از دست دادن موها
با تضعیف سیستم ایمنی افراد سیگاری در اثر مصرف مواد دخانی، بدن این افراد مستعد ابتلا به انواع بیماری‌ها از جمله «لوپوس اریتماتوز» می‌شود که این بیماری می‌تواند عامل از دست دادن موها، ایجاد زخم‌ در دهان، جوش‌های پوست روی صورت، سر و دست‌ها شود.
‌٢) آب مروارید (کاتاراکت)
افراد سیگاری ‌٤٠ درصد بیش از افراد دیگر در معرض ابتلا به آب مروارید، کدر شدن عدسی چشم و ممانعت از عبور نور و در نهایت نابینایی هستند.
‌٣) افزایش چین و چروک پوست
استعمال دخانیات باعث از بین بردن پروتئین‌های انعطاف دهنده پوست و تحلیل بردن ویتامین A و محدود کردن جریان خون در عروق پوست می‌شود. پوست افراد سیگاری خشک و دارای خطوط و چین خوردگی‌های ریزی در اطراف لب‌ها و چشم‌هاست.
‌٤) ضایعات شنوایی
افراد سیگاری ‌٣ برابر بیش از افراد غیر سیگاری به عفونت گوش میانی دچار می‌شوند.
‌٥) سرطان پوست
افراد سیگاری ‌٢ برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست (پوسته‌پوسته شدن، برجستگی روی پوست) قرار دارند.
‌٦) فساد دندان‌ها
افراد سیگاری ‌٥/١ مرتبه بیشتر از افراد غیرسیگاری در معرض خطر از دست دادن زودرس دندان‌ها هستند.
۷ ) بیماری‌های قلبی
استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتا ایجاد حمله قلبی و سکته می‌شود.
۸) زخم معده
دخانیات مقاومت معده را در برابر باکتری‌ها پایین می‌آورد؛ باعث تضعیف معده در خنثی‌سازی اسید معده و مقاومت در برابر آن بعد از غذا خوردن و بر جای ماندن باقیمانده اسید در معده و در نتیجه تخریب دیواره آن می‌شود.
زخم معده افراد سیگاری به سختی درمان می‌شود و احتمال بهبودی آن تا زمانی که فرد سیگاری باشد اکثرا اندک است.
۹) تغییر رنگ انگشتان
قطران موجود در دود سیگار در اثر استعمال مستمر دخانیات روی انگشتان و ناخن‌ها جمع شده و باعث تغییر رنگ آنها به قهوه‌ای مایل به زرد می‌شود.
منبع : روزنامه تهران امروز