شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

امکان ردیابی مسیر ویروس‏های اینترنتی


امکان ردیابی مسیر ویروس‏های اینترنتی
سه محقق از دانشگاه كالیفرنیا واقع در بركلی و موسسه تكنولوژی جورجیا واقع در آتلانتا روش تازه‏ای را برای ردیابی مسیر ویروس‏های اینترنتی ابداع كرده‏اند كه می‏تواند منشاء اوّلیه‏ی رها‏شدن ویروس در شبكه را مشخص كند. روز ۲۰ مارس سال ۲۰۰۴ كرمی به نام Witty Worm ( كرم بذله‏گو ) موفق شد تنها در مدت ۱۰ ثانیه پس از رها‏شدن در شبكه‏ی اینترنت ، ۱۱۰ كامپیوتر‏ مربوط به یك پایگاه نظامی آمریكا در اروپا را مورد حمله قرار داده، و از طریق این كامپیوتر‏ها در مدت ۷۵ دقیقه، ۱۲ هزار كامپیوتر مختلف را در سراسر جهان آلوده كند .
این سه نفر، روشی را برای ارزیابی نحوه‏ی توزیع و گسترش ویروس اینترنتی ابداع كرده‏اند كه «تحلیل تلسكوپی» نام دارد. در این روش به بخش‏هایی از شبكه‏ی اینترنت توجه می‏شود كه معمو‏لاً ترافیك زیادی درآن برقرار نیست ، اما براثر عبور ویروس ، برای یك لحظه به صورت جرقه‏وار روشن می‏شود.
آزادشدن ویروس در شبكه، نظیر درخشیدن یك جرقه در تاریكی یا ظهور یك اَبر نواَختر در پهنه‏ی كیهان و در فاصله‏ای بی‏نهایت دور از آسمان بی‏كران است .
درست همان‏گونه كه اخترشناسان با گرداندن تلسكوپ خود در جهاتِ مختلف كیهان با این اختران نوظهور كه برای مدت كوتاهی پرتوافشانی می‏كنند وسپس ناپدید می‏شوند ، برخورد می‏كنند ، افرادی نیز كه وظیفه‏ی مقابله با تبهكارانِ اینترنتی را دارند، با بررسی بخش‏های مختلف شبكه به دنبال این جرقه‏های ناگهانی می‏گردند. به گفته‏ی محقق ارشد مؤسسه‏ی «سیمانتك» كه در زمینه‏ی تولید نرم‏افزارهای ضد ویروس فعالیت دارد ، روش اخیر شیوه‏ی مفیدی برای ردیابی ویروس‏هاست، به ویژه زمانی كه سایتِ خودِ محققان، هدف حمله‏ی این‏گونه ویروس‏ها قرارگیرد.
● اخطار پلیس در مورد سوء استفاده از اینترنت
پلیس شهر وینی‏پگِ كانادا برای چندمین بار به والدین كودكان هشدار داد تا به هنگام استفاده‏ی كودكان‏شان از اینترنت مراقب اعمال آنان باشند و براین مسأله نظارت كافی داشته‏ باشند. به گزارش دفتر اطلاع رسانی تحقیقات و توسعه‏ی ناجا ، این هشدار‏ها پس از چند مورد سوء‏استفاده‏ی اینترنتی از كودكان صورت می‏گیرد.
پلیس محلی به والدین توصیه كرده كه برای جلوگیری از وقوع هر مشكلی برای فرزندان‏شان در حین استفاده از كامپیوتر و اینترنت اقدامات زیر را انجام دهند :
▪ آشنایی با كامپیوتر وگذراندن دوره‏های آموزشی در این زمینه و در صورت لزوم یادگیری برخی نكات از كودكان.
▪ صحبت با كودكان در مورد نحوه‏ی استفاده از كامپیوتر از سوی آنان و خطراتی كه در هنگام ورود به اینترنت ممكن است آنان را تهدید كند.
▪ قراردادن كامپیوتر در محلی از منزل كه فعالیت‏های كودك را به آسانی بتوان تحت نظر قرارداد .
▪ محدود كردن زمان استفاده‏ی كودكان از كامپیوتر در صورتی كه وی از تماس‏های اجتماعی خود كاسته باشد.
▪ استفاده‏ی بیش از حد از كامپیوتر معمولاً نشانگر وجود یك مشكل است
▪ همراهی با كودكان در هنگام حضور آنان در گپ خانه‏های اینترنتی و بررسی نامه‏های الكترونی كودكان وحذف پیام‏های نامناسب.
▪ استفاده از نرم افزارهای فیلتر‏كننده برای جلوگیری از مشاهده‏ی محتویات نامناسب. چنین نرم‏افزارهایی هم‏چنین می‏توانند نشانی تمامی سایت‏هایی را كه كودك به آن‏ها سرزده، ثبت كنند. البته هیچ یك از این نرم‏افزارها نمی‏توانند جایگزین همراهی والدین با كودكان شوند.
▪ جست‏وجوی گاه‏به‏گاه كلیه‏ی فایل‏هایی كه از پسوندهای گرافیكی برخوردارند . مشاهده‏ی این فایل‏ها نشان می‏دهد كه كودك در حین استفاده از اینترنت چه اقداماتی را انجام داده و چه چیزهایی را ذخیره كرده است.
● اخلال شركت‏های شبكه‏ای در نظام اقتصادی كشور
با وجود سابقه‏ی فعالیت شركت‏های شبكه‏ای خارجی مانند «پنتا‏گونا» و استمرار این فعالیت در قالب شعب داخلی ، این شركت‏ها علی‏رغم ممنوعیت‏های شرعی و قانونی موجود برای فعالیت‏شان كه موجب اخلال در نظام اقتصادی كشور می‏شود، هنوز به اشكال مختلف به حیات‏شان ادامه می‏دهند.
در این رابطه و طی چند سال اخیر، شركتهای شبكهای خارجی مانند «گلدكوئیست» ، «ای بی ال»، و ... با سوء استفاده از ناآگاهی مردم‏، و به كارگیری روش‏های مبتنی بر روانشناسی و جامعه‏شناسی و اطلاع از وضعیت اقتصادی كشورمان ، سودهای كلانی را به جیب زده‏اند.
این قبیل شركت‏ها و اعضای آن‏ها فعالیت‏های خود را در پناه بازاریابی شبكه‏ای توجیه نموده و معتقدند كسب سود بیشتر در سایه‏ی فعالیت و پشتكار اعضا مقدور خواهد بود و سعی دارند ضرر و زیان بیش از ۹۰ درصد از اعضای خود را ناشی از تنبلی و سُستی آن‏ها در انجام معاملاتِ محولّه‏ بدانند.
این در حالی است كه در جلسات عضوگیری این شركت‏ها كسب سود بیشتر به اعضاء القاء شده و از احتمال ضرر و زیان متقاضیان صحبتی به میان نمی‏آید. هرچند برخی از دست‏‏اندركاران این شركت‏ها ، این‏گونه فعالیت‏ها را برای توجیه اقدامات خود، مصداق تجارت الكترونیكی می‏دانند، اما به نظر اكثر كارشناسان اقتصادی داخلی و خارجی این‏گونه فعالیت‏ها نه تنها در راستای تجارت الكترونیكی نیست، كه اخلال در این سیستم است.
آن‏چه كه فعالیت شركت‏های مذكور را غیر شرعی ، ناموجه و مصداق كلاه‏برداری ساخته ، سوء استفاده از ناآگاهی مردم و به كارگیری شیوه‏هایی است كه در راستای تجارت الكترونیك نبوده و شركت‏های مذكور با روش‏های خاص خود از این فرصت سوء‏ استفاده كرده‏اند.
این روند موجب تصویب فوریت طرح ممنوعیت فعالیت شركت‏های مذكور توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی شده و ضرورت اطلاع رسانی به مردم را گوشزد می‏نماید.
● سود و زیان خرید از اینترنت
خرید اینترنتی اگر با اعمال نظارت مرجعی رسمی انجام شود، می‏تواند باعث صرفه‏جویی در وقت و هزینه شود. البته این نوع خرید و فروش به دلیل تازگی در ایران مثل هر فعالیت ناشناخته‏ی دیگری دچار معضل كلاه‏برداری شده است. عده‏ای از كلاه‏برداران سودجو، اخیراً با ایجاد ففروشگاه مجازی در اینترنت به نام یك فروشنده‏ی اینترنتی اقدام به دریافت شماره‏حساب كاربرانِ خود، و در پی آن، دریافت وجه از حساب آن‏ها كرده‏اند.
این اقدام تا جایی پیش رفته است كه بانك صادرات ایران نسبت به فعالیت شبكه‏های اینترنتی و غیر قانونی ارایه‏ی خدمات نوین بانكی هشدار داده است. این بانك طی اطلاعیه‏ای در سایت خبری خود اعلام كرده است:"از آن‏جا كه برخی افراد سودجو با راه‏اندازی شبكه‏های اینترنتی غیر‏قانونی در قالب ارایه‏ی خدمات نوین بانكی اقدام به اخذ شماره‏ی حساب و رمز مشتریان كرده و از این طریق از حساب مشتریان، وجه برداشت می‏كنند، از اعلام‏كردنِ اطلاعات مربوط به حساب سپرده‏ی خود از جمله شماره‏ی حساب، شماره‏ی مشتری، شماره‏ی كارت و رمز عبور خودداری كنند."
این بانك، سایتی چونwww.aber-bank.com را غیر‏قانونی می‏داند، و فعالیت‏های آن را خارج از تأیید بانك مركزی و بانكِ صادرات ایران خوانده است.
● لوله‏كشی دیجیتال
خانه‏ی هوشمند، خانه‏ای است كه در آن می‏توان با فشار دادن یك دكمه به كنترل‏كردن سیستم روشنایی، امنیتی، صوتی و تصویری منزل پرداخت. هدف اصلی از طراحی خانه‏ی هوشمند، استفاده از فن‏آوری مدرن در سیستم گرمایشی، روشنایی و امنیتی منازل است، به طوری كه در آینده‏ی نزدیك می‏توان به سادگی تلفن را در دست گرفت و با گرفتن شماره‏‏ی یكی از شركت‏های دیجیتالی از آن‏ها درخواست نمود تا لوله‏كشی دیجیتالی منزل‏تان را انجام دهند.
به این ترتیب می‏توانید دستگاه‏های مختلف منزل خود را به یك‏دیگر متصل كرده و صاحبِ یك خانه‏ی هوشمند شوید.
در حال حاضر بزرگ‏ترین مانع بر سر راه هوشمند‏كردن خانه‏ها، هزینه‏ی گزاف آن است. هم‏اكنون قیمت پایه‏ی یك لوله‏كشی دیجیتالی در انگلیس حدود ۲۷ هزار پوند است كه شهروندان عادی فعلاً از عهده‏ی پرداخت آن برنمی‏آیند.
منبع : ماهنامه کامپیوتر


همچنین مشاهده کنید