یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

کنفرانس پاییزی؛مهمانی شکست آمریکا


کنفرانس پاییزی؛مهمانی شکست آمریکا
قرار است کنفرانس پاییزی به اصطلاح صلح فلسطین در آناپلیس واقع در ایالت مریلند آمریکا برگزار شود.هرچند مقامات آمریکایی و صهیونیستی و مهره های آنها در خاورمیانه سعی دارند این کنفرانس را مهم و جدی جلوه دهند،اما اکثر کارشناسان خبره مسائل بین المللی نسبت به شکست آن اذعان دارند.شکستی که ریشه آن در حمایت آمریکا از صهیونیسم نهفته است....
● وقتی جریان سلطه صلح طلب می شود!
تلاش افرادی مانند کاندولیزا رایس،ایهود اولمرت و جرج بوش جهت برگزاری کنفرانس صلح فلسطین این کنفرانس را بیش از پیش مضحک جلوه داده است.کمیته چهارجانبه صلح خاورمیانه که تونی بلر را به عنوان نماینده خود انتخاب نموده است نیز در این میان حضوری فعالی دارد.به راستی چگونه و بر اساس چه معادله ای می توان گره خوردن نام افرادی جنگ طلب مانند بوش و بلر و رایس با واژه صلح را توجیه نمود؟به عبارت دیگر،چگونه افرادی که خود باعث کشتار ملت فلسطین طی سالهای اخیر بوده اند اکنون به منادیان صلح تبدیل شده اند؟این تبدیل و تحول تنها در سایه سازمانهای ناکارآمد بین المللی فعلی صورت می گیرد.سازمان ملل متحد به عنوان اصلی ترین مدعی برقراری صلح و آرامش تاکنون هیچ گونه گام مثبتی در جهت احقاق حقوق ملت فلسطین بر نداشته است.
آنچه مسلم است اینکه در جریان کنفرانس پاییزی حقوق ملت فلسطین بیش از پیش نادیده انگاشته می شود.این حقیقت را می توان از مواضع اخیر مقامات آمریکایی و اسرائیلی استنباط نمود.هدف کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس احقاق حقوق حقه ملت فلسطین نیست .کاخ سفید و کشورهای اروپایی سعی دارند در قالب کنفرانس صلح قدرت مانور صهیونیسم را در خاورمیانه افزایش دهند.در جریان دیدارهای اخیر ابومازن و ایهود اولمرت کوچکترین اشاره ای نسبت به مسائل اخیر فلسطینیان مانند آزادی زندانیان،بازگشت آوارگان و مسئله بیت المقدس نشده است.این خود بهترین مدعی جهت عدم توجه به حقوق فلسطینیان در کنفرانس پاییزی است.هنگامی که ابومازن در راستای تامین اهداف سیا و موساد حرکت می کند چگونه می توان نسبت به پیروزی کنفرانس پاییزی مطمئن بود؟از سوی دیگر،اظهارات اخیر رایس مدرک محکمی بر یکجانبه بودن کنفرانس مریلند است.
منابع دفتر ایهود اولمرت اعلام کرده اند که کاندولیزا رایس قصد ندارد هیچ شرطی را بر اسرائیل که برای این رژیم درخصوص مذاکره با فلسطینی‌ها در آماده سازی کنفرانس پاییزی غیر قابل قبول است، اعمال کند. رایس در دیدار خود با ایهود باراک اظهار داشته است که زمان آن فرا رسیده تا یک کشور فلسطینی تشکیل شود. من موافقم که شرکا ضعیف هستند اما ما باید آنها را تقویت کنیم.
● نارضایتی برخی اعضای جنبش فتح نسبت به برگزاری کنفرانس پاییزی
علاوه بر جنبش حماس،برخی از اعضای جنبش فتح نیز برگزاری کنفرانس پاییزی را محکوم نموده اند.این نشان می دهد که ابومازن توانایی یکدست نمودن جنبش فتح را طی سالهای اخیر نداشته و سازشکاری های وی و اسرائیل مورد اعتراض و شماتت برخی از اعضای فتح قرار گرفته است.آنچه مسلم است اینکه رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با چشمانی نابینا و دستانی بسته پای به محل برگزاری کنفرانس پاییزی می گذارد.ابومازن طی ماههای اخیر پیام آور دردسر،یاس و ناآرامی برای ملت فلسطین بوده است.از این رو اکثر فلسطینیان ادامه حضور وی در راس معادلات سیاسی تشکیلات خودگردان را نمی پذیرند.البته ابومازن انتظار داشت تا با تقویت و تجهیز گروه فتح بتواند توازن خود را در فلسطین حفظ نماید،اما با اوج گیری مخالفتها و ایجاد شکافهای درونی در میان اعضای فتح ،ابومازن هم اکنون ملت فلسطین را در تقابل با خود می بیند.بر این اساس رئیس تشکیلات خودگردان جهت بقای حداقلی خود در قدرت چشم به تل آویو و واشنگتن دوخته است.
اخیرا یکی از فرماندهان گردان شهدای الاقصی کنفرانس بین‌المللی صلح خاورمیانه را “ضیافت خداحافظی” بوش خوانده است.
ابوعدی، فرمانده گردان الاقصی، شاخه‌ نظامی جنبش فتح در کرانه‌ باختری ضمن انتقاد شدید از سیاست‌های جرج بوش، رئیس جمهور آمریکا وی را فردی ستمگر توصیف کرده که در برخورد با مسئله‌ فلسطینیان و حقوق آنها بویژه حق تشکیل کشور مستقل فلسطین ظالمانه عمل می‌کند.
ابوعدی همچنین با اشاره به کنفرانس بین‌المللی صلح خاورمیانه که قرار است ماه نوامبر در آمریکا برگزار شود، اظهار داشته است که این کنفرانس به منزله‌ ضیافت خداحافظی بوش است و فلسطینیان هرگز از این کنفرانس سودی نخواهند برد، زیرا در زمان مناسب برگزار نمی‌شود. به عقیده ابوعدی شرایط داخلی حاکم بر اسرائیل به گونه‌ای است که آنها نمی‌توانند در شرایط کنونی چیزی به تشکیلات خودگردان فلسطین اعطا کنند.
همان گونه که از اظهارات ابوعدی بر می آید،کلیت برگزاری این کنفرانس به علت وجود افرادی مانند بوش پسر محکوم به شکست است.از سوی دیگر،شرایط داخلی حاکم بر کابینه ایهود اولمرت به گونه ای است که “بازتعریف صهیونیسم پس از شکست مقابل حزب الله”به دغدغه اصلی مقامات اسرائیلی تبدیل شده است.در چنین شرایطی امید بستن به کارآمدی کنفرانس صلح بسیار مضحکانه است.
● تحلیل جان دوگارد از امور خاورمیانه
نماینده ویژه سازمان ملل عامل ضعف گروه چهارجانبه صلح خاورمیانه را نفوذ بیش از اندازه آمریکا در این گروه دانسته و اعلام کرده است سازمان ملل متحد باید از این گروه خارج شود.
همان گونه که مشخص است نمایندگان سازمان ملل متحد نیز نسبت به اجحاف کمیته چهارجانیه صلح خاورمیانه علیه فلسطینیان آگاه هستند.کمیته کوارتت اصلی ترین حامی برگزاری کنفرانس پاییزی در ایالات متحده آمریکاست.حضور کشورهایی مانند روسیه و سازمانهایی مانند سازمان ملل متحد در این کمیته جای بسی تاسف دارد.این کشورها و سازمانها تاکنون از ایفای نقش حقیقی خود در خصوص استیفای حقوق فلسطینیان طفره رفته و عملا خود را به عنوان جریانهای ساکن و پیرو آمریکا و اتحادیه اروپا تعریف نموده اند.
جان دوگارد جملات قابل تاملی را در خصوص کمیته چهار جانبه صلح خاورمیانه اظهار داشته است:
“ گروه چهارجانبه صلح خاورمیانه متشکل از آمریکا،روسیه،اتحادیه اروپا و سازمان ملل نمی‌تواند از حقوق فلسطینیان دفاع کند و مانع محدودیت‌هایی شود که اسرائیل برای فلسطینیان وضع کرده است. واکنش گروه چهارجانبه صلح خاورمیانه در برابر تجاوزات گستاخانه اسرائیل بسیار ضعیف است واین به دلیل نفوذ بیش از اندازه آمریکا بر این گروه است. گروه چهارجانبه با حمایت از محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین باعث عمیق شدن شکاف اختلافات بین فتح و حماس می‌شود.
سازمان ملل نقش میانجیگری بین فتح و حماس ندارد و جامعه بین‌الملل در کنار فتح ایستاده و حمایت می‌کند و این به نفع قضیه فلسطین نیست.
من در گزارشم که اواخر ماه جاری تسلیم مجمع عمومی خواهم کرد توصیه می کنم در صورتی که گروه چهارجانبه همچنان در حمایت از حقوق فلسطینیان ناتوانی نشان دهد، سازمان ملل از عضویت در گروه چهارجانبه خارج شود.
همچنین روزنامه آمریکایی لس آنجلس تایمز در تحلیلی از کنفرانس آتی به اصطلاح صلح خاورمیانه اعلام کرد که این کنفرانس مانند یک میهمانی شام می ماند که کسی از آن راضی بیرون نخواهد آمد.
این روزنامه به نقل از “مصطفی علانی” یکی از تحلیلگران مرکز تحقیقات خلیجفارس در دبی در این باره می نویسد که این کنفرانس نه تلاشی برای نجات فلسطینیان بلکه تلاشی برای بهبود وجهه دولت آمریکاست که در جهان عرب بسیار پایین آمده است.اگر کشورهایی مثل عربستان سعودی و دیگر متحدین واشنگتن در این نمایش شرکت داشته باشند اعتبار خود را از دست خواهند داد.
کمیته کوارتت و هر اقدامی که از این کمیته سر می زند به طور طبیعی محکوم به شکست است.کنفرانس پاییزی آمریکا نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود.ملت فلسطین انتخاب خود را صراحتا ا علام نموده است. «حماس» به عنوان نماد مقاومت اسلامی از اجرایی کاملا قانونی و دموکراتیک،یعنی در قالب برگزاری انتخابات مورد پذیرش آحاد ملت فلسطین قرار گرفته است. ریشه مخالفت آمریکا با احقاق خواست و اراده فلسطینیان نیز در همین واقعیت نهفته است. دکتر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور کشورمان در دانشگاه کلمبیا به نکته بسیار مهمی اشاره نمود نکته ای که حکم پاشنه آشیل آمریکا و رژیم اشغالگر قدس را داشت.برگزاری رفراندوم در فلسطین پیشنهاد رئیس جمهور کشورمان بود.اگر کاخ سفید و اتحادیه اروپا ادعا دارند که به حقوق و انتخاب ملت فلسطین احترام می گذارند،باید زمینه برگزاری رفراندومی آزادانه و به دور از تقلب و دخالت صهیونیستها را در این کشور فراهم نمایند.اما مسئله اصلی اینجاست که آمریکا و متحدانش خواستار حذف حماس از معادلات فلسطین و جایگزینی گروههای سازشکار هستند.مسئله ای که با توجه به بافت سیاسی فلسطین هیچ گاه تحقق نخواهد یافت.به فعلیت رسیدن اراده ملت فلسطین مترادف با زمینگیر شدن طرح‌های غرب در خاورمیانه است. مقاومت اسلامی پویاست و علی‌رغم کارشکنی ابومازن و طرفداران اندکش همچنان پابرجا خواهد ماند.
مشارکت دولت‌های خاورمیانه در کنفرانس صلح پاییزی نه تنها موقعیت سیاسی آنها در نظام بین‌الملل را تقویت نمی‌کند، بلکه لکه‌ای ننگ را در کارنامه سیاست خارجی آنها ثبت می‌کند. حضور در کنفرانسی آمریکایی- صهیونیستی که هدف آن ایزوله کردن ملت فلسطین و مقاومت اسلامی برخاسته از متن این ملت است، نتیجه‌ای جز شکست و ناکارآمدی ندارد. دولت‌های خاورمیانه در شرایط حساس کنونی باید از شکست تل‌آویو در جنگ ۳۳ روزه با حزب الله لبنان درس گرفته و از حرکت در جهت تامین منافع صهیونیست‌ها خودداری نمایند.
سحاب فاطمی
منبع : روزنامه کیهان