یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۱۳ اسفند)


برگی از تاریخ (۱۳ اسفند)
● شهادت محمدبن ابی بکر از یاران امام علی(ع) در مصر توسط معاویه(۳۸ق)
محمدبن ابی بکر یکی از یاران وفادار امام علی(ع) بود که مادرش اسماء بنت عمیس پس از ابوبکر با امام علی(ع) ازدواج کرد. او از کودکی در دامان علی(ع) تربیت شد و به شایستگی مهر علی در دلش جای گرفت. از این رو وی از حواریون و اصحاب خاص آن حضرت شد و مورد عنایت ویژه امام قرار داشت. محمد در جنگ جمل در رکاب امیرالمومنین(ع) بود که از جانب امام به حکومت مصر انتخاب شد. اما مردم مصر با او از در نیرنگ وارد شده و هنگامی که سپاه معاویه به فرماندهی عمروعاص بر مصر تاخت مردم مصر علیه او شورش کردند. در آن بین جنگ شدیدی روی داد که نهایتا لشکر محمدبن ابی بکر رو به ضعف نهاد. سرانجام محمد دستگیر و به فجیع ترین وجهی به شهادت رسید. او علاوه بر شجاعت و شهامت زایدالوصفی که داشت از علم و درایت و فهم و فراست و زهد و عبادت فوق العاده ای برخوردار بود. امیرالمومنین علی(ع) چون خبر شهادت محمد بن ابی بکر را شنید بی تابی نمود و چندین بار در خطبه های خویش وی را به این صفات ستود.
● رحلت ابن شدّاد فقیه و مورخ مسلمان(۶۳۲ق)
ابوالمحاسن بهاءالدین مشهور به ابن شدّاد در سال ۵۳۹ق در موصل به دنیا آمد و در دوران کودکی قرآن را حفظ کرد. سپس علومی چون حدیث، تفسیر و قرائت را فراگرفت و در این رشته ها مهارت بسیار یافت. ابن شدّاد بعد از طی این مراحل در مدرسه نظامیه بغداد به تدریس پرداخت و در همین دوران بود که ابن خلکان مورخ مشهور مسلمان از محضر درس وی بهره های بسیار برد. ابن شدّاد پس از چندی برای کسب دانش بیشتر به سرزمین های مختلف اسلامی سفر کرد و هنگامی که به شام رسید کتابی را که درباره جهاد و آداب و احکام آن نوشته بود به صلاح الدین ایوبی هدیه کرد. دوستی بین ابن شدّاد و صلاح الدین ایوبی همچنان ادامه یافت و او همچون مشاور و مورّخ در تمام سفرها به خصوص در جنگ های معروف صلیبی همراه صلاح الدین بود. این دوستی موجب شد که ابن شدّاد بتواند شرح مستند وقایع دوران صلاح الدین ایوبی را بنویسید. یکی از همین نوشته ها – که بی شک اهمیت بسیاری در زمینه تاریخ نگاری دارد – کتاب النوادر السلطانیه نام دارد. همچنین دلایل الاحکام در احادیث فقهی در چهار جلد و العصا درباره حضرت موسی(ع) از دیگر آثار اوست. ابن شدّاد در ۹۳ سالگی درگذشت.
● تولد ملامحمّد محسن فیض کاشانی محدّث، عالم و مفسّر بزرگ مسلمان (۱۰۰۷ق )
ملامحمد محسن بن شاه مرتضی کاشانی ، حکیم، محدّث، مفسّر، متکلّم، عارف و شاعر در کاشان متولد شد. او پس از فراگیری دوره مقدمات، از محضر دو استاد بزرگ عهد خود در شیراز به نام سید ماجد صادقی بحرانی و ملا صدرای شیرازی بهره گرفت. ملامحسن کاشانی پس از مدتی به تشرف دامادی ملاصدرا رسید و عنوان فیض را برگزید. تالیفات او را تا ۲۰۰ اثر ذکر کرده اند که از مهم ترین آنها می توان به تفسیر صافی، نوادرالاخبار، الوافی، الانوار و الاسرار و کتاب علم الیقین اشاره کرد. همچنین ملامحمد باقر مجلسی ( صاحب بحارالانوار) سیدنعمت الله جزایری، قاضی سعید قمی، ملامحمد صادق و ... و ده ها عالم فاضل، از جمله شاگردان فیض کاشانی می باشند. ملامحسن در ۱۰۹۱ ق در ۸۴ سالگی در کاشان بدرود حیات گفت و در همان شهر به خاک سپرده شد.
منبع : عرفان


همچنین مشاهده کنید