پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

دموکرات ها همچنان ناراضی هستند


دموکرات ها همچنان ناراضی هستند
جرج بوش رئیس جمهور امریکا در سخنرانی سالانه خود و کنگره ضمن هشدارهای همیشگی درباره خطرات نفوذ القاعده در گروه های تندروی شیعه و سنی عراق از مردم امریکا خواست به استراتژی تازه او در جنگ عراق فرصت اثرگذاری بدهند و گفت ناکامی در عراق پیامدهای غم انگیزی خواهد داشت.
برای نخستین بار در طول دوران ریاست جمهوری بوش این سخنرانی که چشم اندازی از سیاست های داخلی و خارجی سال میلادی پیش رو را ارائه می دهد، در حالی ایراد شد که حزب دموکرات در هر دو مجلس نمایندگان و سنای ایالات متحده دارای اکثریت است. نمایندگان دموکرات بلافاصله پس از سخنان بوش درخواست او برای حمایت از سیاست جدید او در عراق را رد کرده و خواستار تغییری اساسی در این سیاست شده اند.
سناتور «جیم وب» که از سوی حزب دموکرات به اظهارات بوش پاسخ می داد گفت که رئیس جمهوری جسورانه امریکا را به جنگ عراق کشاند و اینک این کشور گروگان هرج و مرج قابل پیش بینی این اقدام شده است. وب گفت دموکرات ها خواستار عقب نشینی در برابر تروریسم یا خروج از عراق بدون توجه به آشوب ناشی از چنین اقدامی نیستند، بلکه از تغییر جهت اساسی به سمت سیاستی حمایت می کنند که بر دیپلماسی محکم منطقه یی استوار باشد.
چنین سیاستی به گفته سناتور وب باید سربازان امریکایی را از خیابان های شهرهای عراق خارج کند و حاوی دستوری برای خروج آنان از این کشور باشد بوش در بخش دوم سخنرانی اش که به سیاست خارجی امریکایی پرداخت گفت که در این مقطع هیچ چیز برای امریکا حیاتی تر از پیروزی در خاورمیانه نیست. او ادعا کرد که هنوز برای پیروزی در عراق دیر نشده است و استراتژی جدیدش که شامل اعزام ۲۰ هزار نیروی بیشتر به این کشور است به رهبران عراق اجازه می دهد که به تعهدات خود برای برقراری ثبات و آرامش عمل کنند.
رئیس جمهور امریکا خطاب به کنگره گفت؛ «به این موضوع که از هر سه امریکایی دو نفر با طرح او مخالف هستند، به دقت فکر می کند» با این حال استراتژی جدید را بهترین امکان برای موفقیت در عراق خواند.بوش بخش نخست سخنرانی خود را به مسائل داخلی امریکا اختصاص داد و ضمن ابراز خرسندی از روند رشد اقتصادی امریکا گفت که برای مدت ۴۱ ماه رشد بی وقفه اشتغال موجب ایجاد بیش از هفت میلیون شغل جدید شده است.
او گفت؛ طرح اقتصادی اش باعث برطرف شدن کسری بودجه امریکا تا سال ۲۰۱۲ خواهد شد. رئیس جمهور امریکا همچون سال های گذشته یک بار دیگر به خطر وابستگی کشورش به نفت خارجی به خصوص خاورمیانه اشاره کرد و دو بار نسبت به آسیب پذیری امریکا در مقابل اختلال در جریان نفت وارداتی هشدار داد. او تاکید کرد که امریکا هرگز از نفت وارداتی بی نیاز نخواهد شد، اما می تواند با اتکای بیشتر به منابع دیگر انرژی از جمله انرژی هسته یی و همین طور میدان های نفتی داخلی از وابستگی خود به نفت بکاهد.
حزب دموکرات سیاست های اقتصادی بوش را هم مورد انتقاد قرار داد و تاکید کرد که دستاوردهای ناشی از رشد اقتصادی به گونه یی ناعادلانه بین مردم تقسیم شده به نحوی که سهم ثروتمندان و صاحبان مشاغل بالاتر به مراتب بیشتر از افراد کم درآمد بوده است. سناتور وب به نمایندگی از حزب دموکرات در واکنش به طرح های اقتصادی بوش گفت زمانی که دانشجو بوده، مدیرعامل یک شرکت ۲۰ برابر یک کارمند معمولی درآمد داشته، اما امروز یک مدیرعامل ۴۰۰ برابر یک کارمند درآمد دارد، یعنی درآمد یک روز یک مدیرعامل معادل حقوق یک سال یک کارمند معمولی است.
او همچنین نسبت به پدیده «برون سپاری» (outsourcing) که باعث صدور بسیاری از مشاغل به کشورهای دیگر نظیر هندوچین شده هشدار داد و گفت این وضعیت به تضعیف طبقه متوسط که به گفته سناتور وب ستون فقرات جامعه امریکا است منجر می شود. او بوش را متهم کرد رفاه مردم امریکا و اعتماد آنها را قربانی شتاب برای ورود به جنگ کرده و هزینه اقتصادی جنگ را سرسام آور خواند. وب گفت؛ علاوه بر تبعات اقتصادی جنگ عراق به حیثیت امریکا در جهان لطمه زده و فرصت برای شکست تروریسم بین المللی را ضایع کرده است.
● واکنش رسانه ها
روزنامه امریکایی واشنگتن در واکنش به سخنان بوش نوشت که او در رویارویی با تردیدهای عمومی همچنان بر افکار و ایده های خود اصرار دارد و بار دیگر به افکار عمومی توجهی نکرد. نویسنده این تحلیل خاطرنشان می کند؛ روسای جمهوری دیگر نیز با چنین لحظات دشواری روبه رو بوده اند، اما تعداد کمی با ترکیب موانعی روبه رو بودند که هم اکنون در پیش روی کاخ سفید قرار دارد. میزان محبوبیت او در پایین ترین سطح خود قرار دارد و حزب مخالف کنترل کنگره را بر عهده دارد.
به نوشته واشنگتن پست مشکلات بوش از یک مساله ریشه می گیرد. اعتماد عمومی به سیاست های او درباره عراق از بین رفته و در رویارویی با تمایل امریکایی ها برای تغییر مسیر، بوش طرح جدید خود را مبنی بر افزایش شمار نظامیان در عراق انتخاب کرده؛ مسیری که مردم تا حد زیادی با آن مخالفند. روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز نیز سخنرانی سالانه بوش را تلاشی برای خرید زمان و سلامت دیگران به عنوان مقصر توصیف کرد و نوشت؛ بوش سعی کرد به کنگره امریکا تلقین کند که خطر عقب نشینی از عراق، خطر کشته شدن تعداد بیشتری از سربازان امریکایی در این کشور بیشتر است.
زیرا به ادعای او، در این صورت جنگ بین شیعه و سنی از سوی هیچ کشور یا فردی قابل مهار نیست و موضع ایران در عراق و لبنان نیز تقویت خواهد شد. فایننشال تایمز به نقل از «بروس ریدل» یک تحلیلگر امنیتی نوشت؛ «نشانه های کمی مبنی بر پذیرش سخنان بوش از سوی کنگره وجود دارد. هم اکنون دو سوم مردم امریکا که در همین انتخابات اخیر به دموکرات های رقیب بوش رای دادند، اعتقاد دارند بوش دیگر لیاقت این شغل را ندارد و این مشکل اساسی برای بوش است.»
این روزنامه اظهارات «مارکوس راسکین» مشاور سابق دولت کندی را منعکس کرد و به نقل از او نوشت؛ «بوش با آتش بازی کرده و برخلاف تمام توصیه های دموکرات ها و صاحب نظران ناوهای دیگری را که به احتمال زیاد به سلاح اتمی مجهز هستند، به سوی آبهای خلیج فارس می فرستد تا از استمرار جنگ پس از پایان دوره ریاست جمهوری خود اطمینان حاصل کند.»
منبع : روزنامه اعتماد