چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

ابتکار عمل مجدد مشرف


ابتکار عمل مجدد مشرف
نشانه های بازگشت ارامش به پاکستان در حالی مشاهده میشود که مشرف با گرفتن ابتکار عمل مجدد به دست خود بار دیگر موفق شدشکاف میان احزاب مخالف خود را عمیقتر کند . اصولا سه جناح اصلی مخالف مشرف یعنی حزب مردم (بوتو ) حزب مسلیم لیگ(نوازشریف ) و مجلس متحده عمل (مولانا فضل الرحمان ) به اندازه کافی نسبت به یکدیگر بی اعتماد هستند که کافی است .
مشرف تنها اشاره ای به سران یکی از این احزاب بکند تا این بی اعتمادی دوزندان شود زراغ سبز مشرف به نواز شریف در حالی انجام شد که قرار بود در ۲۶ نوامبر کنفرانس مشترک بزرگ مخالفان در اسلام اباد برگزار شود .
این کنفرانس که به ابتکار بوتو و قاضی وجیه الدین تشکیل شده بود با درخواست از نواز شریف و مولانا فضل الرحمان و قاضی حسین احمد قرار بود
در مخالفت با اقدامات مشرف برگزار شود . لذا مشرف با پیش دستی این اقدام مشترک مخالفان را خنثی ساخت . از سوی دیگر مشرف سناریوی نوشته شده توسط معاون وزیر خارجه امریکا جان نگرو پونته را نیز که در سفر دو روزه و سپس تبدیل به سه روزشد در اسلام اباد را نقش بر اب کرد . پونته درملاقات مخفیانه با برخی مقامات از مخالفان و موافقان مثل رییس ای . اس . ای و ژنرال اشفاق کیانی در پی اجرای کودتا در داخل کودتا بود که اکنون عقیم مانده و این اقدام با توجه به اختیارات تام ریاست جمهوری که در قانون اساسی پاکستان وجود دارد عمال شد.
دیوانعالی پاکستان که قضات آن از جمله رئیس آن بر اساس قانون اضطراری سوگند یاد کرده اند ، با بررسی پرونده صلاحیتهای" ژنرال پرویز مشرف"برای احراز پست ریاست جمهوری پاکستان،انتخاب مجدد وی را تائید کرد و کلیه دادخواستهای مخالفان علیه صلاحیتها او را رد کرد و کمیسیون انتخابات نیز خواست که تا اول دسامبر اطلاعیه پیروزی "ژنرال مشرف "را صادر نماید.
دیوانعالی از رئیس جمهور نیزخواسته است که قبل از سوگند لباس نظامی را از تن درآورد. دیوانعالی همچنین ضمن لازم دانستن کلیه اقدامات ماورای قانون اساسی که در سوم نوامبر یا بعد ازآن توسط" ژنرال مشرف"اتخاذ گردیده است،گفته است؛همه این اقدامات ماورای قانون اساسی بخاطر افزایش ناامنی ها اتخاذ شده است.اگراین اقدامات اتخاذ نمی شدند کشور با نتایج خیلی سنگین مواجه میشد. اگردرسوم نوامبر حالت فوق العاده و قانون موقت یا اضطراری به اجرا درنمی آمدند وضع ازاین که است وخیمتر می شدند. چنانچه در" ۵ ژوئیه ۱۹۷۷ "یا در" ۱۲ اکتبر ۱۹۹۸ "چنین اقدامات اتخاذ گردیده بودند.
از سویی آقای نوازشریف نخست وزیر سابق و رهبر مسلم لیگ شاخه،نواز شریف در ریاض با پادشاه عربستان ملاقات الوداعی انجام داد، قراراست تا فردا یا پس فردا همراه با برادر و همسر تبعیدی اش به پاکستان بازگردند که این بازگشت بعد از سفر بدون برنامه ریزی قبلی ژنرال مشرف به عربستان سعودی صورت می گیرد. یک مقام ریاست جمهوری پاکستان در این زمینه گفته است؛ مشرف درقبال نوازشریف دیگر ملایم شده است و امید آن میرود که نوازشریف بعد از بازگشت سیاست تهاجمی مثل خانم بی نظیر بوتو را در پیش نگیرد.
این مقام کاخ ریاست جمهوری افزود؛ برای رفع اختلافات ازقبل بین مشرف و نوازشریف ارتباطات دوامدار وجود داشت.
در این زمینه گفته میشود که ژنرال مشرف با اجازه دادن به نوازشریف برای بازگشت به کشور چندین هدف دارد ؛نخست اینکه خانم بوتو را که مواضع تند و تیز علیه مشرف داشت تحت فشار قراردهد و اینکه درانتخابات نیز خانم بوتو نتواند اکثریت قاطع را از آن خود بکند.
دوم اینکه احزاب مخالف را که ممکن است انتخابات را تحریم کنند به تکاپو بیندازند و در ثبت نام برای شرکت در انتخابات از همدیگر سبقت بگیرند که همین اتفاق افتاد و همه احزاب فرمهای ثبت نام را دریافت کرده اند البته خانم بوتو گفته است که اگر همه احزاب متحد شوند و تصمیم بگیرند،حزب مردم نیز حاضر است در کنار آنها انتخابات را تحریم نماید و دیگر احزاب مخالف که نواز شریف به نوعی رهبری آنان را به عهده دارند امروز در این زمینه جلسه دارند که شرکت نمایند یا انتخابات را تحریم نمایند و با حزب مردم دراین مورد جلسه مشترک داشته باشد یا خیر. هرچند احزاب مخالف سعی می کنند که با یک برنامه یک ماده ای علیه مشرف در یک صف بایستند ولی عدم اعتماد بریکدیگرباعث شده است که تاکنون نتوانسته اند در صف واحد بایستند. مثلا"مولانا فضل الرحمان" عضو فعال ائتلاف احزاب مخالف اعلام نموده است که درهر صورت در انتخابات شرکت میکند که این هم از نکات ضعف" مولانا فضل الرحمان"سرچشمه می گیرند که دراختیار سازمانهای جاسوسی قراردارند که می ترسند بااتخاذ موضع ضدمشرف ممکن است موادی که علیه او دارند را افشا نماید از سوی خانم بوتو نیز اگراز یکسو پرونده ها اختلاس مالی او بر سرش معلقند از سویی هم آمریکا به او دستور میدهد که در قبال مشرف باید موضع را نرمتر کند.
هدف سوم ملایم شدن مشرف در قبال نوازشریف اینست که کشورعربستان ودیگر کشورهای غربی را که خواستاربازگشت نوازشریف بودند ،نیزازخود راضی نمایند.
هدف چهارم هم اینست که مشرف علیرغم اینکه همه برنامه ها باب میل خود را به برکت حالت فوق العاده و قانون اضطراری دارند به پیش می برند یا به جهان نشان بدهد که به نواز شریف همراه برادرش اجازه داد برای شرکت در انتخابات به کشور بازگردند و یک فضای باز سیاسی را برای برگزاری انتخابات ایجاد کرده است. آقای بوش نیز ضمن تمجید از مشرف گفته است که ژنرال مشرف یک شخصیت جمهوری خواه است و کشورش را دارد به سوی جمهوریت پیش می برد.صرفنظر ازاینکه همه این برنامه بر اساس یک مهندسی و برنامه ریزی حساب شده دارد پیش میرود.اگراحزاب سیاسی از جمله خانم بوتو و نوازشریف بدون در نظر گرفتن اقدامات ماورای قانون اساسی آقای مشرف درانتخابات شرکت کردند این به معنی تائید حالت فوق العاده ، قانون اضطراری و دیوانعالی فعلی که بر اساس قانون اضطراری سوگند یاد کرده اند و از نظر حقوقی درست نیست و برکناری دیوانعالی سابق خواهد بود.
و ضمنا" برگزاری انتخابات در این شرایط نیز نتایج باب میان ژنرال مشرف و آمریکا خواهد داد. پارلمان تشکیل خواهد شد که هیچکدام از احزاب اکثریت قاطع را نخواهد داشت. درهمین راستا حکومت ائتلافی تشکیل خواهد شد که هیچکدام برای مشرف تهدیدی نخواهد بود.
لازم به ذکر است در مورد بازگشت نواز شریف این هم گفته می شود که علی رغم مخالفت شدید مشرف ، وی دارد باز می گردد .
پادشاه عربستان نیز به مشرف گفته است دیگر مخالفت نکند .
سلیمان توده زارع