یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

ردیابی میتوکوندریای اسپرم


ردیابی میتوکوندریای اسپرم
محققان ژاپنی برای نخستین بار موفق شده‌اند با مطالعه مستقیم تخمكهای لقاح شده این نكته را مشاهده كنند كه پس از لقاح اسپرم با تخمك و بارورسازی آن چه سرنوشتی در انتظار میتوكوندریای اسپرم قرار دارد.
میتوكوندریا بخشی مستقل در درون سلول است كه ساختاری شبیه ساختاری مولكول دی.ان.ا در هسته سلول دارد و وظیفه اصلی آن تولید اترژی برای سلول است.
در همه جانداران، میتوكوندریای سلولهایی كه در بدن فرزندان قرار دارد از مادران انها برایشان به میراث می‌رسد و میتوكموندریای اسپرم پدر در این میان نقشی ندارد.
دانشمندان تاكنون بر این باور بودند كه علت فقدان نشان و اثری از میتوكوندریای اسپرم در بدن فرزندان آن است كه تخمكی كه بر اثر لقاح و بارور شدن ان فرزندان بوجود می‌آیند از حیث حجم به مراتب بزرگتر از اسپرمی است كه سبب بارور شدن آن می‌شود و همین تفاوت عظیم در اندازه موجب می‌شود كه مقادیر اندك میتوكوندریایی كه به وسیله سلول اسپرم به درون سلول تخمك انتقال می‌یابد در میان حجم زیاد مواد موجود در سلول تخمك چنان رقیق شود كه عملا نتواند نقشی ایفا كند.
اما یك گروه از محققان ژاپنی به سرپرستی "یوشیكی نیشیمورا" با بررسی مستقیم رویدادهایی كه پس از ورود اسپرم به درون سلول تخمك رخ می‌دهد متوجه شده‌اند كه اجزا درون سلول تخمك عملا میتوكوندریای سلول اسپرم را می‌خورند و همین امر علت اصلی این نكته است كه چرا هیچ اثری از میتوكوندریای جنس نر در سلولهای فرزندان آنها پیدا نمی‌شود.
به نوشته نشریه ارگان آكادمی علوم آمریكا محققان ژاپنی با استفاده از پروتئینهای منور (فلوئورسنت) میتوكوندریا اسپرم نوعی ماهی را علامتگذاری و تحولاتی را كه برای آن در درون سلول تخمك و پس از لقاح پدید می‌آید دنبال كردند.
در این آزمایش مشاهده شد كه اجزا درون سلول تخمك ظرف چند ساعت پس از بارور شدن به وسیله اسپرم، میتوكوندریای آن را هضم می‌كنند. به اعتقاد دانشمندان این امر احتمالا از آنرو صورت می‌گیرد كه مانع از به ارث رسیدن نواقصی شود كه در میتوكوندریای اسپرم و در هنگام تولید اسپرم پدیدار می‌شود.
http://www.tmnosrat.blogfa.com/
منبع : blogfa