شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

چند آیه در قرآن راجع به ولایت امیرالمومنین


چند آیه در قرآن راجع به ولایت امیرالمومنین
در مورد ولایت امیر المومنین آیه ولایت (مائده ، ۵۵ )نازل شده است که روی مسأله «ولی» تکیه شده و علی (علیه السلام) به عنوان ولی مسلمانان، معرفی شد. با اینکه «ولی» معانی متعددی را داراست؛ اما قرینه‏ای در آیه ولایت هست که نشان می دهد،«ولی» در اینجا به معنی متصرف و سرپرست و صاحب اختیار است، چون اگر به معنی ناصر و دوست و یاور باشد، همه ی مومنان را شامل می شود، همان طوری که در آیه ۷۱ توبه می‏خوانیم «وَالْمُؤمِنونَ وَالْمُؤمِناتُ بَعْضُهُم اَوْلیاءُ بَعْضٍ» مردان و زنان با ایمان اولیای یکدیگرند... .
یعنی ولایت در آیه ۵۵ سوره مائده هم منحصر به مورد خاصّی شمرده شده و آن شخصی است که در حال رکوع صدقه داد و کلمه «انّما» که دلیل بر انحصار است که همراه آن می باشد.
این تعبیر سبب می شود که ما یقین پیدا کنیم «ولایت» در آیه فوق به معنی دوستی و یاری کردن نیست (همچنین معانی دیگری که شبیه و قریب به این معنی است) بنابر این راهی جز این باقی نمی ماند که به معنی متصرف و صاحب اختیار و سرپرست باشد که ولایتش در ردیف ولایت خداوند و پیغمبر اکرم (ص) قرار گرفته ... .
آیه بعدی آن «وَ مَنْ یَتَولَّی اللهُ وَ رَسُولَهُ وَ الذینَ آمَنُوا فَاِنَّ حِزْبَ اللهِ هُمُ الْغالِبُون»
کسانی که ولایت خدا و پیامبر او و افراد با ایمان را بپذیرند (پیروزند) زیرا حزب الله پیروز می‏باشد... در واقع تکمیلیه برای مضمون آیه قبل، و در آن قرینه ی دیگری به معنی ولایت بمعنی تصرف و سرپرستی دیده میشود، زیرا تعبیر به «حزب الله» و غلبه بر دشمنان مربوط به تشکیل حکومت اسلامی است، نه یک دوستی ساده و عادی، و این خود می‏ رساند که ولی در آیه قبل، به معنی سرپرست و حاکم و زمامدار اسلام و مسلمین است، چرا که در معنی «حزب»، یک نوع تشکل و همبستگی اجتماعی برای تأمین اهداف مشترک نهفته شده... . همچنین آیات دیگری هم وجود دارد که ولایت حضرت علی ( علیه السلام ) رو اثبات میکند... مثل آیه تبلیغ، آیه اولوالامر، آیه ذی القربی، و آیات دیگری که با استفاده از آن ها می توانیم ولایت حضرت را اثبات کنیم.

منبع نوشته: کتب تفاسیر قرآنی

ناصر آسیابانی
منبع : مطالب ارسال شده


همچنین مشاهده کنید