پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ(۳ خرداد ) (۲)


برگی از تاریخ(۳ خرداد ) (۲)
● کشف واکسن حصبه
۱۱۹ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۸۸۸ میلادی ، وایدال و شانتمن دو دانشمند واکسن بیماری حصبه را کشف کردند .
بعدها این كشف مهم آنان را هاوكن دانشمند انگلیسی كاملتر كرد باكتری بیماری حصبه از طریق دستگاه گوارش به بدن انسان وارد می شود از این رو مصرف خوراك و آب آلوده و یا تماس با بیمار مبتلا به حصبه موجب سرایت این بیمارمی شود.
● تولد بیژن بیژنی
۵۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۳۲ شمسی ، بیژن بیژنی خواننده و خوش نویس ایرانی دیده به جهان گشود . او علاوه بر خوشنویسی از سال ?? در زمینه موسیقی نیز فعال بوده و تاكنون ۱۱ آلبوم موسیقی اركسترال را منتشر كرده است.
بیژن بیژنی تا به حال هشت نمایشگاه انفرادی داشته و در سه نمایشگاه گروهی نیز شركت كرده است .
از آثار او می توان به آلبومهای : افسانه سرزمین پدری ام ، سیب سرخ خورشید ، آیینه در آیینه ، نهانخانه دل ، گل به دامن و ... اشاره کرد .
خوش نویسی بسیاری از آلبومهای موسیقی ایرانی اثر این خوش نویس و خواننده صاحب قریحه می باشد .
● تشکیل شرکت لوفت هانزا
۵۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۵۴ میلادی ، شرکت هوایی لوفت هانزا به عنوان یکی از معتبر ترینن شرکت های هوایی جهان در آلمان آغاز به کار کرد.
معاون فروش و خدمات این شرکت اولین پرواز به ایران را متعلق به هواپیمای یونکرز که در سال ۱۹۲۳ درتهران به زمین نشسته است می داند .
وی لوفت هانزا را به دو بخش قدیم وجدید تقسیم می کند و آغاز فعالیت دوره جدید لوفت هانزا در ایران را مربوط به سال ۱۹۵۶ می داند و همچنین افزود که در سپتامبر ۱۹۵۶ خاورمیانه که در آن زمان مسیر پروازی شرق نامیده می شد ، این مسیرپروازی از هامبورگ آغاز شد، در فرانکفورت و مونیخ توقف می کرد به استانبول و سپس به بیروت می رفت و بعد از گذر از بغداد بعد از دو روز به تهران می رسید.
اما امروز ظرف مدت حدود ۴ ساعت و بدون توقف این مسیر پروازی طی می شود . لوفت هانزا در حال حاضر ۳۹۰ فروند فروند هواپیما از انواع ایرباس و بوئینگ ۷۴۷ در اختیار دارد که متوسط عمر این ناوگان هفت سال می باشد .
● درگذشت جان فاستر دالس
۴۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۶۳ میلادی ، جان فاستر دالس ، که از سال ۱۹۵۳ تا ۱۹۵۹( دوران ریاست جمهوری ژنرال آیزنهاور از حزب جمهوریخواه ) وزیر امور خارجه آمریكا بود ، در ۷۱سالگی درگذشت .
دالس در سال‌های آغازین جنگ سرد چهره‌ای مهم به شمار می‌آمد و موضع سرسختی علیه کمونیسم در تمام جهان داشت. او در جنگ هندوچین از نیروهای فرانسه علیه ویت‌مین حمایت می‌کرد و معروف است که در کنفرانس ژنو در ۱۹۵۴ از دست دادن با ژو انلای خودداری کرد.
در ۱۹۵۴ دالس در کنفرانس سان‌فرانسیسکو شرکت کرد و به عنوان مشاور آرتور ه. واندنبرگ در تهیه? مقدمه? منشور ملل متحد همکاری داشت.
او در سال‌های ۱۹۴۶، ۴۷ و ۵۰ به عنوان نماینده? ایالات متحده در مجمع عمومی سازمان ملل متحد شرکت کرد. در ۷ ژوئیه ۱۹۴۹ پس از استعفای رابرت ف. واگنر (از حزب دموکرات) دالس (از حزب جمهوری‌خواه) به سنای آمریکا راه یافت. او از این تاریخ تا ۸ نوامبر ۱۹۴۹ در این پست فعالیت کرد اما در این هنگام در انتخابات ویژه برای مجلس سنا از هربرت لمان شکست خورد.
در ۱۹۵۰ دالس کتابی به نام «جنگ یا صلح» نوشت. این کتاب تحلیلی انتقادی از سیاست آمریکا در جنگ سرد، ‌یعنی سیاست معروف «محدود کردن» شوروی بود که در آن زمان مورد علاقه سیاستمداران امور خارجه در واشنگتن بود. دالس در این کتاب سیاست خارجی هری اس. ترومن را نقد می‌کند.
او در این کتاب اعلام می‌کند که سیاست «محدود کردن» باید با سیاست «آزادی‌بخشی» عوض شود. با این حال او سیاست ترومن در بی‌طرف نگهداشتن فرمز در طول جنگ کره را با معاهده‌ صلح با ژاپن در ۱۹۵۱ به‌اجرا گذاشت. در ژانویه ۱۹۵۳ دوایت آیزنهاور به ریاست جمهوری رسید و دالس را به سمت وزیر امور خارجه انتخاب کرد.
دالس به عنوان وزیر امور خارجه نقش عمده‌ای در ساختن سازمان ناتو داشت و طرح ساخت این سازمان در واقع بخشی از استراتژی عمومی او در کنترل گسترش شوروی با تهدید به تلافی شدید در صورت وقوع جنگ بود. در ۱۹۵۰ او نقش عمده‌ای در معاهده‌ آنزوس بین استرالیا و نیوزلند داشت. دالس همچنین معمار اصلی سازمان سیتو (سازمان همپیمانان آسیای جنوب شرقی) بود که در سال ۱۹۵۴ تشکیل شد .
● خرمشهر ، شهر خون ، آزاد شد
۲۵ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۶۱ ه.ش ، خرمشهر شهر شهیدان و عاشقان آزاده ،بدست رزمندگان دلیرایران اسلامی از اشغال متجاوزان بعثی عراق آزاد شد .
این شهر مدت بیست ماه در اشغال سی هزارتن از نیروهای بعثی بود . قوای دشمن با ایجاد استحكامات مجهز در این منطقه ، نفوذ به درون شهر را امری ناممكن جلوه داده بودند ، امارزمندگان اسلام با محاصره كامل شهر و سپس جمله ای برق آسا و سریع بعثی های عراقی را غافلگیر و شهر را در عملیاتی موفقیت آمیز از لوث وجود دشمن بعثی پاك كردند . در عملیات آزادسازی خرمشهر بخش اعظم نیروهای دشمن كشته و عده ای نیز اسیر شدند . فتح خرمشهر از بزرگترین عملیات ظفرمندانه نظامی جمهوری اسلامی ایران در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و نشانه قدرت جمهوری اسلامی بشمار می رود.
خبر آزادی خرمشهر آن چنان شگفت‌آور بود كه در سراسر میهن اسلامی ما مردم را به وجد آورد. با اعلام خبر فتح خرمشهر مردم ایران بسان خانواده‌ای بزرگ كه فرزند از دست رفته خود را باز یافته است اشكهای شادی و شعف خود را نثار روح شهدای حماسه‌آفرین صحنه‌های شورانگیز این نبرد كردند.
برای پی بردن به عظمت این نبرد حماسی كافی است بدانیم كه نیروهای متجاوز عراق پیش از نبرد سرنوشت ساز رزمندگان ما برای آزادی خرمشهر در اطلاعیه‌ای به نیروهای خود دستور داده بودند كه دفاع از خرمشهر را به منزله دفاع از بصره، بغداد و تمام شهرهای عراق محسوب دارند. همچنین تجهیزات و امكانات دفاعی دشمن در این منطقه نشان می‌داد كه عراق خرمشهر را به عنوان نماد پیروزی خود در جنگ به حساب آورده و قصد داشته است به هر قیمت،‌ این شهر را در تصرف نیروهای خویش نگهدارد.
مورخان پیروزی نیروهای مسلح ایران در پس گرفتن خرمشهررا در شمار جنگهای میهنی بزرگ ایرانیان در طول تاریخ نظیر نبرد دفاعی « حران » قرار داده اند.
● استقلال اریتره
۱۴ سال پیش در چنین روزی درسال ۱۹۹۳ میلادی ، کشوراریتره به استقلال دست یافت . اریتره با ۱۱۷۶۰۰ كیلومتر مربع وسعت در شمال اتیوپی و درغرب دریای سرخ قرار دارد با سودان در شمال و غرب، مرز مشترك دارد. سواحل اریتره در منابع اسلامی ایالت باضع یا سرزمین طراز اسلامی خوانده می‏شد. اروپاییانی كه برای اولین بار در آغاز قرن شانزدهم به سرزمین اریتره پا نهاده‏اند می‏گویند اریتره كشور مستقلی بود كه شخصی بنام بهاری ینجاسی (امیر دریا) آن را اداره می‏كرد و مدام در حال جنگ با همسایه‏اش اتیوپی بود.
اریتره تا سال ۱۵۲۷میلادی مستقل بود و بر اساس یك امپراطوری اداره می‏شد. اولین كشور استعماری كه به آن آمد پرتقال بود كه در سال ۱۵۲۰ بندر مساوه را به تصرف خود درآورد و تا سال ۱۵۵۷ آن را تصرف داشت . پس از آن دولت عثمانی ۳ قرن بر آن حكومت نمود كه در این مدت آئین اسلام در میان اقوام اریتره گسترش یافت.
در سال ۱۸۷۰ اریتره توسط مصر فتح شد. در سال ۱۸۸۵ ایتالیا ساحل اریتره را به تصرف خود درآورد و تا پایان جنگ دوم كه شكست‏ خورد به استعمار و غارت آن پرداخت.
مصر نیز طبق یك موافقتنامه فرمایشی اریتره را به ایتالیا واگذار نمود. اریتره‏ای‏ها با كمال شجاعت به دفاع از استقلال خود برخاستند و طی نبردهایی، تلفات شدید متوجه مهاجمین ایتالیائی نمودند و سرانجام قیام آنان با امضای قرارداد مودت و همكاری میان ایتالیا و امپراطور منلیگ امپراطور وقت اتیوپی فروكش نمود اما استعمار این سرزمین توسط ایتالیاادامه یافت در سال ۱۹۴۱ قوای متفقین وارد خاك اریتره شده و چون نتوانستند درمورد تصاحب آن به توافق برسند لاجرم موضوع آن را به سازمان ملل ارجاع دادند.
این سازمان هم طی قطعنامه ۳۹۰ بدون در نظر گرفتن تمایلات مردم اریتره و برخلاف خواست مشروع ملت، مجوز الحاق این سرزمین را به اتیوپی صارد كرد و هایلاسلاسی هم آن را به تصرف درآورد.
اریتره به منظور ۱۲۰۰ كیلومتر مرز مشترك با دریای سرخ و داشتن دو بندر حیاتی مساوه و عصب و ذخائر و منابع معدنی فراوان برای اتیوپی اهمیت زیادی دارد .
در سالهای اخیر ارتش آزادی بخش اریتره به همت مسلمانان موفق شد بندر استراتژیك مساوه (واقع در كنار دریای سرخ) را تصرف نموده و با قطع جاده‏های تداركاتی - نظامی، نیروهای دولتی اتیوپی ناچار به عقب نشینی شدند.
سرانجام مردم این کشور در سال ۱۹۹۳ میلادی ، پس از سه روز رای گیری برای استقلال سرزمینشان به خیابانها آمدند و شادی و پایكوبی كردند جبهه آزادی بخش اریتره كه در سال ۱۳۳۷ شمسی در دوران حكومت هایلاسلایینی اعلام موجودیت كرد ، بیش ازسی و پنج سال برای كسب استقلال با دولتهای اتیوپی مبارزه كرد و سرانجام در چنین روزی موفق به كسب استقلال شد .
● درگذشت محمد رضا آقاسی
۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۸۴شمسی ، در سالروز رهایی خرمشهر، شیعه ترین شاعر بسیجی ، خاک پای اهل بیت(ع)، "محمدرضا آقاسی" در ملکوت اعلی قرار یافت و به وصال یار رسید.
وی در ۲۴ فروردین ماه سال ۱۳۳۸ در تهران در خانواده‌ای مذهبی و شاعر متولد شد. او به علت اختلاف نظر با مسئولین هنرستان تجسمی ادامه تحصیل نداد و به مدرك سیكل اكتفا كرد.
آقاسی قبل از انقلاب، در سالهای ۵۵و ۵۶ به عضویت انجمنهای ادبی آن زمان درآمد و بعد از انقلاب نیز از محضر اساتیدی چون مهرداد اوستا و یوسف میرشكاك استفاده نمود.
وی از سال ۵۱ شروع به سرودن شعر نمود اما عمده اشعار وی متعلق به سالهای ۶۸ به بعد است . آقاسی مدتی نیز در جبهه‌های جنگ در مناطق شوش دانیال و جزیره مجنون و سه راه جفیر و شلمچه بود.
محمدرضا آقاسی شاعر مثنوی سرا كه مثنوی‌های شور انگیز او در حال و هوای جبهه و دفاع مقدس با قرائت حماسی اش در خاطره‌ها مانده است پس از بستری شدن در بیمارستان بهارلو و انتقال به مركز قلب تهران، ساعت ۵ صبح روز سه شنبه، ۳ خرداد سال ۱۳۸۴ درگذشت .
چند بیتی از اشعار شورآفرین و عاشورایی او را با یکدیگر زمزمه می کنیم :
از ذکر علی مدد گرفتیم
آن چیز که می شود گرفتیم
در بوته ی آزمایش عشق
از نمره ی بیست صد گرفتیم
محکوم به حبس عشق گشتیم
حکم ازلی ابد گرفتیم
دیدیم که رایت علی سبز
معجون هدایت علی سبز
در چنبر آسمان آبی
خورشید ولایت علی سبز
از باده ی حق سیاه مستیم
اما ز حمایت علی سبز
ش شکایت علی زرد
فرهاد حکایت علی سبز
دستار شهادت علی سرخ
لبخند رضایت علی سبز
در نامه ی ما سیاه رویان
امضای عنایت علی سبز
یا علی در بند دنیا نیستم
بنده ی لبخند دنیا نیستم

منابع :
۱- مهر
۲- صداوسیما
۳- روزنامک
۴- سایت مهاجران
۵- ویکی پدیا
۶-سایت هوپا
۷- سایت حوزه
۸- سالنامه موسیقی ایران
۹- روزنامه شرق
۱۰ـ شهیدآوینی
۱۱- سوره مهر
Naghie۱۲-
۱۳ سایت تاریخ ایران
۱۴- سایت قیام
منبع : تبیان