جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با پایگاه‌های نظامی آمریکا در جهان


آشنایی با پایگاه‌های نظامی آمریکا در جهان
آمریکا با وجود اینکه قدرتمند ترین کشور جهان از نظر میزان و حجم تجهیزات دفاعی و تهاجمی است اما در عین حال از یک روانشناسی ترس برخوردار است
یک اصل ثابت در سیاست خارجی و سیاست نظامی آمریکا توهم توطئه و ترس از دشمن وهمی و یا دشمن واقعی است.امریکا همواره با ایجاد دشمنان فرضی به دنبال اهدافی است که حداقل یکی از آن اهداف بحران زائئ و ایجاد جو بدبینی و سوء ظن و دامن زدن به مسابقه تسلیحاتی و فروش سلاحهای انبار شده آن کشور است.
آمریکا تا کنون میلیاردها دلار سلاح به کشورهای مختلف فروخته و بهترین بازار فروش این سلاح ها در منطقه خلیج فارس است.در همین راستا کنگره آمریکا بزودی در خصوص تصمیم دولت بوش برای فروش ۲۰ میلیارد دلار اسلحه به چند کشور عربی حاشیه خلیج فارس تصمیم گیری می کند.
امارات متحده عربی درخواست خرید ۲۸۸ موشک پاتریوت باک ۳ و ۲ و تجهیزات مربوطه آنها به ارزش ۹ میلیارد دلار و کویت درخواست خرید ۸۰ موشک پاتریوت باک ۳ و ۲ و تجهیزات مربوطه آنها به ارزش ۱.۳۶ میلیارد دلار نموده اند.
منطقه خاورمیانه منطقه تناقض ها،تضادها، بدبینی ها، سوء ظن ها و تعارفات است. در همان حالی که کشورهای عربی در زیر یک سقف جلسه وحدت تشکیل می دهند در بیرون جلسه بدنبال مسلح کردن خود هستند اختلافات عربی – عربی و عربی و خارجی همواره بر جهان عرب سایه افکنده است. این سوتفاهمات زمینه لازم را برای بهره برداری آمریکا و حتی انگلستان و فرانسه از بازار این کشورها فراهم ساخته است.
برابر گزارش مرکز پژوهش‌های بین‌المللی کندی، آمریکا در حال حاضر ۷۰۰ تا ۸۰۰ پایگاه زمینی، دریایی، هوایی و جاسوسی در خارج از آمریکا دارد.بطور مشخص ۷۳۷ پایگاه در ۱۳۰ کشور خارجی قرار دارند که تعدادی از آنها اردوگاه های موقت هستند. تعداد مراکز و پادگانهای ارتش آمریکا در خاک آن کشور به ۶۰۰۰ می رسد.
هم اکنون تعداد یک میلیون و ‪ ۱۴۰‬هزار نظامی آمریکایی در این پایگاه‌ها مستقر هستند.از این تعداد ۴۰۰‬هزارنفر سرباز نیروی زمینی،‪ ۳۱۰‬هزار نفر نیروی دریایی، ۱۳۰‬هزار نفر تفنگدار دریایی و ‪ ۳۰۰‬هزار نفر جزء نیروی هوایی هستند که در این پایگاه‌ها فعالیت دارند.
هم اکنون تعداد ۱۲۰‬هزارنظامی آمریکایی در کشورهای اروپایی، ۲۰۰‬هزار در خاورمیانه، ‪ ۹۰‬هزارنفر سرباز در خاور دور و بقیه در سایر کشورهای جهان و بخصوص در آفریقا مستقر هستند.و تعداد ۳۲۵ هزار نظامی آمریکا هم اکنون در خارج از آمریکا بسر می برند.که از آن میان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
▪ ۱۱۶ هزار نظامی در اروپا
▪۹۷ هزار نظامی در آسیا غیر از خاورمیانه
▪ ۴۰ هزار نظامی در کره جنوبی
▪ ۴۰ هزار نظامی در ژاپن
▪ ۶ هزار نظامی خاورمیانه که ۳۴۳۲ نفر در قطر ۱۴۹۶ در بحرین
▪ ۱۰۰۰ نظامی در آسیای میانه
▪ ۸۰۰ نظامی در آفریقا
▪ ۷۰۰ نظامی در گوانتانامو
▪ ۴۱۳ نظامی در هیندوراس
▪ ۱۴۷ نظامی در کانادا
▪ ۴۹۱ نظامی در دیو گو گارسیا (اقیانوس هند)
▪ ۲۰۰ نظامی در استرالیا
▪ ۱۹۶ نظامی در نظامی در سنگاپور
▪ ۱۰۰ نفر در فلیپین
▪ ۱۱۳ نظامی در تایلند
▪ ۶۰۰ هزار نفر در دریا ها
▪ ۱۹۰۰ نظامی در جیبوتی
▪ ۲۶ مرکز در آلمان
▪ ۸ مرکز در انگلستان
▪ ۸ مرکز در ایتالیا
▪ ۹ مرکز در ژاپن
پایگاه‌های مهم‌ نظامی آمریکا
۱) فرماندهی اروپا- اشتوتگارتک منطقه ای در حدود ۱۳ میلیون مایل مربع را در ۸۹ کشور از نروژ تا بالتیک مدیترانه بخشی از خاورمیانه تا کیپ گود هوپ در آفریقای جنوبی را تحت پوشش هوایی دریایی و زمینی دارد.
۲) مرکز آموزشی ارتش هفتم و مرکز یکصدم گروه پشتیبانی در شهر Grafenwoehr آلمان.
۳) مرکز تمرین در آب و هوای استوایی در شهر Fort Clayton پاناما از ۱۹۶۲ ۴. مرگز نیروی دریایی در اروپا و گوام که ۱۰۰ میلیون مایل مربع را در برمی گیرد و شامل ۲۰۰ کشتی و ۲۵۰ هزار دریانورد است
۵) مرکز هوایی نیروی دریایی در Keflavik, Iceland
۶) مقر پشتیبانی دریایی در , Naples, Italy
۷) مقر دریایی در اسپانیا تنگه جبل الطارق Rota, Spain
۸) پایگاه عملیاتی نیروی دریایی در ژاپن Sasebo, Japan این پایگاه مقر ناوگان هفتم دریایی با ۶۰ کشتی ۳۵۰ جنگنده و ۶۰ هزار پرسنل است
۹) پایگاه هواییSigonella Italy ایستگاه سیگونلا ویژه عملیات در مدیترانه است. این پایگاه مرکز استقرار ۳۱۰۰ نظامی و ۸۰۰ غیر نظامی است که بیشتر به یگان هوایی شانزدهم و ناوگان جنگی سی و یکم اختصاص دارد.
۱۰) پایگاه هوایی توزلا در بوسنی Tuzla Air Base, Bosnia-Herzegovina
۱۱) پایگاه هواییIncirlik در جنوب ترکیه مختص یگان سی و نهم رزمی هوایی است
۱۲) پایگاه هوایی Kadena Air Base at Okinawa در ژاپن
۱۳) پایگاه هوایی Misawa Air Base در ژاپن جزیره Honsyu مرکز یگان سی و پنجم رزمی
۱۴) پایگاه هوایی Yokota Air Force Base ژاپن در ۲۸ مایلی توکیو مقر یگان ترابری ۳۷۴
۱۵) پایگاه هواییUSMC Air Station Iwakuni در ۴۵ مایلی هیروشیما مرکز یگان هوایی یکم نیروی دریایی
۱۶) پایگاه هوایی Kunsan Air Base در کره جنوبی ۱۵ مایلی سئول مقر یگان هشتم رزمی نیروی هوایی
۱۷) پایگاه هوایی Osan Air Base کره جنوبی یگان ۵۱ رزمی هوایی و یگان هفتم هوایی
۱۸) پایگاه هوایی Ramstein Air Base در آلمان یگان ترابری هوایی هشتاد و ششم
۱۹) پایگاه هوایی Taszar Air Base مجارستان وابسته به یگان ۴۰۶ ام
۲۰) پایگاه هوایی در بگرام افغانستان
● پایگاه‌ها‌، پادگان‌ها و مراکز نظامی آمریکا در عراق
آمریکا رسما در عراق پایگاه ندارد. پایگاه به مرکز نظامی ثابتی گفته می شود که بر اساس امضای قرارداد مقر با کشور صاحب خاک برای مدت طولانی مشخصی به امضا می رسد اینگونه پایگاهها معمولا برای مدتی بیشتر از ۵۰ سال اجاره می شوند و ظرفیت های آنها از ۳۰ هزار نفر به بالا است.
اما آمریکا بطور رسمی در عراق ۵۵ مرکز مهم نظامی دارد که تعدادی از آنها به شرح ذیر است:
۱) پادگان "بلد" یا اناکوندا در ۶۸ مایلی بغداد در مساحتی در حدود ۱۵ مایل مربع بیشتر به فعالیتهای هوایی مربوط می شود و در آن ۱۳۰ هواپیما و ۱۲۰ هلکوپتر نیز مستقر است .
۲) الطلیل – ۱۴ مایلی ناصریه مساحت ۲۰ مایل مربع
۳) الاسد – ۱۲۰ مایلی بغداد تعداد ۱۷ هزار نظامی
۴) القیاره – در ۵۰ مایلی جنوب شرق موصل
۵) گمپ ویکتوری - نزدیک فرودگاه بغداد مساحت ۱۴۰ مایل مربع و ظرفیت ۲۰ هزار سرباز
۶) پادگان مارینز- نزدیک فرودگاه موصل واقع است.
۷) پادگان کرکوک
۸) پادگان اربیل که هر کدام ۱۴ هزار نظامی را در بر می گیرند.
● افریکوم
آمریکا چند سال اخیر شدیدا تلاش کرد تا پایگاهی را در یکی از کشورهای آفریقایی دایر نماید مغرب- الجزایر- موریتانی - مالی – چاد - زامبیا ، اوگاندا و کنیا کاندیدهای مطرح این پایگاه بودند اما آمریکا نتوانست هیچ کشور مهمی را به این امر راضی نماید. مرکز فرماندهی نیروهای آمریکا برای آفریقا به اختصار آفریکام (Africom) نام دارد و فعلا مقر این مرکز بطور موقت در اشتوتگارت آلمان قرار دارد. و قرار است که موافقتنامه این مقر با کشور جیبوتی در شاخ آفریقا نهایی شود.وزیر خارجه جیبوتی محمود علی یوسف نیاز اقتصادی و امنیتی را عامل موافت جیبوتی با پیشنهاد آمریکا عنوان نموده است.
پیشتر مرکز فرماندهی نیروهای آمریکا در خاورمیانه و آسیای مرکزی (Centcom) و مرکز فرماندهی منطقه اوقیانوس آرام (Pacom) به طور مشترک مسئولیت قاره آفریقا را برعهده داشتند.
آمریکا حدود ۱۰ درصد نفت مصرفی خود را از کشورهای آفریقایی مانند نیجریه وارد می کند و همچنین نگران افزایش نفوذ چین در آفریقا است. آمریکا همچنین نگران رشد تروریسم در کشورهای بی ثبات آفریقایی مانند سومالی است. پنتاگون می گوید حداقل یک سوم از حدود ۴۰۰ عضو مرکز فرماندهی جدید، دیپلمات ها و کارشناسان کمک های اقتصادی خواهند بود. ناظران نظرات متفاوتی درباره تأسیس آفریکام دارند.
برخی معتقدند که تأسیس این مرکز فرصتی برای توجه بیشتر و موثرتر آمریکا به قاره آفریقا را بوجود آورده است.
اگرچه تا کنون هیچ کشور آفریقایی میزبانی مقر مرکز فرماندهی جدید رابه طورنهایی نپذیرفته است اما آمریکا در بسیاری از کشورهای آفریقایی مستشاران نظامی و مراکز یا اردوگاه نظامی دارد از جمله آنها می توان به پایگاه موقت انتبه در اوگاندا و مرکز تان تان در مراکش و مراکزی در امارت متحده عربی و یمن اشاره نمود که بطور موقت به عنوان مسیر ترانزیت و آموزش مورد بهره برداری واقع می شوند اما در مورد انتبه این مرکز موقت که ۱۵ سال قبل فقط برای امداد رسانی به جنوب سودان دایر شده بود تا کنون در آنجا به عنوان مرکز ردیابی و جاسوسی در کل منطقه دریاچه های بزرگ بکار می رود.
محمد عجم
منبع : روزنامه همشهری