پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


دنیای وارونه- آب که سر بالا برود- قورباغه ابوعطا می خواند


دنیای وارونه- آب که سر بالا برود- قورباغه ابوعطا می خواند
پیشترها (تا همین دو سال قبل ) اگر کسی نان کنجدی هوس می کرد با یک سفارش به آقای شاطر، نان مطلوب و مورد نظر خود را خریداری می کرد اما امروز کار خرید نان مانند بسیاری امور در جامعه وارونه شده است و باید به آقا شاطرها برای نان ساده سفارش مخصوص داد.
مدتی است که اغلب نانوایی های بربری، هنگام چانه گیری و آماده سازی خمیر برای پخت، تقریبا بر روی همه چانه ها برای سود بیشتر در فروش نان ، کنجد(بخوانید دانه های سوخته بی خاصیت) می پاشند و در هر تنور مثلا ۵۰ تا ۶۰ تایی کمتر از ۱۰ نان ساده پخت می شود.!
این در حالی است که هر روز مقابل نانوایی های بربری و بعضا سنگکی ،شاهد بحث مشتری با شاطر هستیم که مشتری به هر دلیلی خریدار نان ساده است اما گاهی با وجود خلوت بودن صف، همه نان های پخت شده روی پیشخوان نانوایی کنجدی هستند و بین آنها نان ساده ای وجود ندارد که جوابگوی مشتری باشد و شاطر در جواب اعتراض او می گوید همینی که هست ، می خوای ببر نمی خوای هر کاری دلت میخاد بکن!؟اینجاست که مشتری با غرولند برای مسوولان امر و اینکه هیچ کس به داد مردم نمی رسد و نظارتی در کار نیست، علی رغم میل باطنی و به اجبار نان کنجدی را با دوبرابر قیمت خریداری می کند.
علت رغبت نانوایی ها برای سود بیشتر و اقدام به پخت نان ها بیشتر به صورت کنجدی(ایکاش کنجد دارای خاصیت بود) به قول خودشان ، برای این است که این کار، در‌آمدی برای نانوایان داشته باشد، چرا که با پخت نان بیشتر به صورت ساده ضرر کرده و هزینه دستمزد کارگران هم به دست نمی آید ،این در حالی است که نان ها چه کنجدی و چه ساده از کیفیت قابل قبولی برخوردار نیستند و از گذشته لاغرتر و کم وزن‌تر شده(بگویید بربری هم بربری های قدیم) و حتی گاهی قابل مصرف نبوده و به خیل نان های ضایعاتی می پیوندند و هیچ سازمان ، نهاد و کمیته ای به این موضوع رسیدگی نمی‌کند.
نانواها هم دلیل این بی کیفیتی یا سوخته شدن و خمیر بودن نان ها را جنس آردهای تحویل داده شده ذکر می کنند که چندان دلیل محکم و قانع کننده ای نیست چرا که خود مسوولان امر این ادعا را رد کرده و می گویند اگر چنین باشد ما به نانوایان اعلام کرده‌ایم که در صورت پایین بودن کیفیت آرد شرکت غله با هزینه خود آرد را تعویض می‌کند.
علاوه بر این نمی دانیم نانوایی ها این نکته مهم را می دانند یا نه که برای پخت با کیفیت نان بیش از ده اصل مورد نیاز است که فقط یک مورد آن آرد است و باید مراحل پخت و عمل آوری خمیر نان رعایت شود تا یک نان با کیفیت به دست مشتری برسد.
خیلی از این آقا شاطرها در برخی نانوایی ها به دلیل سرعت دهی به کار ، مرحله عمل آوری خمیر نان که خیلی مهم است را کاملاً رعایت نمی کنند که این خود در بی‌کیفیت بودن نان تاثیر بسزایی دارد.
نکته قابل تامل دیگر اینکه در این بین عده ای از نانواها انصاف را رعایت کرده و نان با کیفیت به مشتریان تحویل می دهند هر چند در قبال آن پول بهتر و بیشتری هم دریافت می کنند که معلوم نیست براساس کدام قانون این کار صورت می گیرد چرا که قیمت بربری ها در سطح شهر بین۵۰،۱۰۰،۱۵۰ و ۲۰۰ تومان در نوسان است که این ،چندان به وزن چانه و دیگر عوامل مرغوبیت بستگی ندارد بلکه به آرد تحویلی و مهارت نانوا در عمل آوری آرد و خمیر بر می گردد.؟!
باید متذکر شد که نان‌های دیگر بخصوص لواش نیز به صورت سوخته و به دلیل کم وزن بودن کاملاً نازک پخته و عرضه می‌شود که همین امر باعث بی‌کیفیتی نان می‌شود که مسوولان در این زمینه نیز باید نظارت کرده و تمهیدات لازم را برای بهبود کیفیت و رضایت مشتری اتخاذ کنند تا از دور ریختن این نعمت خدادادی و مهم جلوگیری شود.
به هر حال مسوولان امر ، دست اندرکاران و وزارتخانه مربوط و مسوول در این زمینه باید بدانند که مشکل نان یکی از مشکلات اساسی جامعه است که باید به آن رسیدگی شود چرا که نان از اقلام مصرفی زیاد مردم بوده و باید به کیفیت پخت آن توجه و به بی نظمی ها و بی قانونی های موجود در بیشتر نانوایی ها و برخورد بد با مشتری ، رسیدگی شود و این ذهنیت مردم که هیچ نهاد و مسوولی بر روند کار نانوا در مراحل فروش ، چگونگی تولید و عرضه نان نظارتی نمی کند را از اذهان آنها پاک کنند.
ظاهرا، تراژدی نان های سنتی که در چند سال اخیر داد همه مردم را درآورده است به گفته برخی شهروندان شاید هم عمدی باشد و یا می خواهند ذائقه مردم را به سمت نان های فانتزی و ماشینی برگردانند که البته کارشناسان تغذیه اعلام کرده اند، نان های فانتزی یا ماشینی خاصیت نان واقعی را ندارد.
منبع : خبرگزاری ایسکا نیوز