سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

"لوپوس " یک بیماری پوستی که اندام‌های مختلف بدن را درگیر می‌کند


"لوپوس " یک بیماری پوستی که اندام‌های مختلف بدن را درگیر می‌کند
پایگاه اینترنتی "بیماریهای روماتولوژی كودكان " دراین‌باره می نویسد،مزمن بودن لوپوس سیستمیك اریتماتوز یا‪ SLE‬به معنی ادامه یافتن بیماری برای مدتهای طولانی است.معنای خودایمنی نیز اشاره به شرایطی دارد كه در آن سیستم بدن به جای حفاظت از بدن در برابر باكتری‌ها و ویروسها به بافت خود بدن حمله می‌كند.
علت دقیق "لوپوس سیستمیك اریتماتوز" شناخته نشده است ،چیزی كه مشخص است این است كه در این بیماری (‪ (SLE‬قابلیت سیستم ایمنی بدن برای افتراق عوامل بیگانه و خارجی از بافتهای خودی از بین می‌رود. سیستم ایمنی دچار اشتباه می‌شود وبر ضد سلول‌های سالم خودی عمل می‌كند و همانند یك عامل بیگانه،عوامل خودی رانابود می‌كند. نتیجه این عملكرد بدن ایجاد یك سری واكنش‌های خود ایمنی است كه باعث ایجاد التهاب دراندامهایی مانند مفاصل،كلیه‌ها ،پوست و... می‌شود.التهاب در بافت بدن با ‪ ۴‬علامت مشخص قرمزی،تورم و گاهی اوقات با دردناك بودن در لمس نمایان می‌شود. ثابت شده است كه عواملی همچون سطوح هورمونی درهنگام بلوغ و علل محیطی مانند مواجهه با نور خورشید ،برخی علل ویروسی و داروهای خاص موجب تحریك آغاز بیماری می‌شوند. این بیماری ارثی نیست چون نمی‌تواند مستقیما از والدین به كودكان منتقل شود ولی كودكان یك سری عوامل ژنتیكی را از والدین خود به ارث می برند كه می‌تواند باعث مستعد شدن آنان به ابتلا به این بیماری شود امااین عوامل موجب ابتلای قطعی به این بیماری نیست. بیماری ‪ SLE‬قابل پیشگیری نیست ،اما با این حال بیماران مبتلا به آن باید از قرار گرفتن درمعرض عوامل برانگیزاننده و شعله وركننده بیماری مانند مواجهه با نور خورشید بدون استفاده از محافظت‌كننده در مقابل نور آفتاب ،بعضی عفونت‌های ویروسی ،تنش‌های روحی و استفاده از برخی داروها خودداری نمایند.
"لوپوس" یك بیماری مسری نیست و مانند عفونتها نمی‌تواند از یك فرد به فرد دیگری انتقال یابد. لوپوس اریتماتوی منتشر در همه سنین و هردو جنس بروز می‌كند ولی ‪۹۰‬ درصد موارد آن در خانم‌های بین سنین ‪ ۳۰‬تا‪ ۵۰‬سال رخ می‌دهد. هم چنین به نوشته پایگاه اینترنتی "انجمن درمانگران ایران علایم "لوپوس" به طور مكرر شعله ور شده و سپس فروكش می‌كند.حملات آن معمولا شامل تب و خستگی به اضافه چهار علامت از علامت‌های شایه این بیماری است. علایم شایع لوپوس، زخم‌های دهانی،قرمزی كف دست و پا،ورم صورت و ساقها، ضربان قلب سریع ونامنظم،كوتاهی نفس،دردسینه،ریزش‌مو،بزرگی گره‌های لنفاوی وجود پروتئین در ادرار،افزایش حساسیت نسبت به‌آفتاب،كم خونی،درد مفصلی همراه قرمزی،تورم و احساس درد با لمس و تغییرات روانی از قبیل روان پریشی است. لوپوس در حال حاضر غیر قابل علاج محسوب می‌شود.خصوصیت این بیماری دوره‌های فروكش و عود علایم است كه طول عمر مورد انتظار را كاهش می‌دهد ولی علایم آن برای سالها قابل تسكین یا كنترل است. تحقیقات علمی درباره علل و درمان این بیماری ادامه دارد و این امید وجود دارد كه درمانهایی موثرتر و نهایتا علاج بخش ارایه شود. حساسیت به نور خورشید در برخی بیماران ممكن است بروز كند كه در این صورت از مواجهه با نور خورشید باید خودداری كنند و یااینكه از كلاه ،عینك آفتابی،تركیبات ضد آفتاب و لباسهای آستین بلند برای حفاظت از پوست در برابر نور آفتاب استفاده كنند. به نوشته "پایگاه اطلاع رسانی سلامت ایرانیان" نوع دوم لوپوس ،لوپوس دیسكویید موضعی است كه فقط پوست صورت ،سر، گوش‌ها و گردن را درگیر می كند،لوپوس دیسكویید با لوپوس منتشر در سرتاسر بدن متفاوت است كه در ‪ ۱‬تا‪۲‬ درصد موارد به سمت لوپوس منتشر پیشرفت می‌كند. لوپوس دیسكویید بزرگسالان هر دو جنس را می‌تواند مبتلا كند ولی حداكثر میزان بروز آن در زنان در اواخر دهه سوم زندگی دیده می‌شود. از علایم شایع لوپوس دیسكویید ضایعات پوستی قرمز برجسته با پلاك‌های دارای قطر ‪ ۱‬تا‪ ۴‬سانتی متر و حاشیه‌های كاملا واضح هستند كه در هر جای صورت ممكن است بروز كند ولی شایعترین محل بروز آنها گونه‌ها و خط آرواره است. هنگامی كه دو ضایعه با اندازه نابرابر در دوطرف بینی بروز می‌كند برخی آن را ضایعه بال پروانه‌ای می‌نامند و گاهی اوقات ضایعات بر روی سر ظاهر می شوند كه با لكه‌های موضعی ریزش مو همراه هستند. لوپوس دیسكویید هم پیشگیری خاصی ندارد اما محافظت پوست از نور آفتاب شدت بیماری را كاهش می‌دهد. این اختلال دوره خود را در عرض ‪ ۱۰‬تا‪ ۲۰‬سال طی می‌كند و ‪ ۹۵‬درصد بیمارانی كه به سمت لوپوس منتشر پیشرفت نمی‌كنند دارای عمر طبیعی خواهند بود. معمولا بر اساس نمای ضایعات پوستی و سابقه بیمار می‌توان این اختلال را تشخیص داد.با این حال آزمایش‌های خون و نمونه برداری پوست به رد كردن تشخیص لوپوس اریتمای منتشر كمك می‌كند. در صورت مشاهده علایمی همچون ظاهر شدن ضایعات بر روی دستها،تورم، قرمزی و درد مفاصل و ابتلای یكی از اعضای خانواده به این اختلال باید به پزشك مراجعه كرد.
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی


همچنین مشاهده کنید