پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

لابی یهودی و منافع ملی فرانسه


لابی یهودی و منافع ملی فرانسه
«شورای نمایندگی نهادهای یهودی فرانسه» یا «كریف» یكی از متنفذترین مجامع و لابی های یهودی در اروپا است. این مجمع كه ریشه تاریخی آن به جنگ دوم جهانی می رسد، ابتدا به اختفا و انزوای موقت روی آورد ولی سپس به تشكیل جوامع یهودی مقیم فرانسه با هدف اتحاد و تشكیل مجموعه ای این چنین ختم شد.
در سطح بین الملل نیز یهودیان فرانسه تلاش می كنند تا با برقراری ارتباط با جامعه یهودیان جهان (كنگره جهانی یهودیان و نیز جوامع انگلیسی زبان در انگلستان و كمیته یهودیان آمریكا) جایگاه خود را تثبیت كنند.كریف فرانسه بنابر اسناد منتشر شده از سوی این نهاد، اولویت های كاری خود را در این اهداف خلاصه كرده است: مبارزه با هرگونه یهود ستیزی، نژاد پرستی و نابردباری.همبستگی با اسراییل و حمایت از راه حل های این رژیم در مناقشه خاورمیانه.این نهاد یهودی بیش از ۶۰انجمن و سازمان یهودی فرانسه را در خود جای داده و از اركان زیر تشكیل می شود:دفتر اجرایی، كمیته راهبری، كمیسیون های تخصصی، مجمع عمومی با حضور نمایندگان همه انجمن ها و سازمان های یهودی، كمیته های استانی و مناطق.رییس كریف برای مدت سه سال انتخاب می شود و فقط یك بار حق تمدید ریاست دارد.
اعضای كمیته اجرایی كریف اكنون شامل، «روژه كوكیرمن، روژه بناروش، ژوزف زریهن، هانری بولاوكو، ژان پیر آلالی، رائول غزلان، آریل كولدمن، مایر حبیب، ژرار یونگر، امانوئل ونتراوب، میشل زاوی، سرژ كلارسفلد، ریشار پراسكیه و حیم موزیكان» می شود.
در میان كمیسیون های تخصصی كریف دو كمیسیون ملی و محلی مسوول ارتباط با مسلمانان و مسیحیان است. روژه رییس كنونی جامعه یهودیان فرانسه یا كریف از سال ۲۰۰۱به ریاست این جامعه انتخاب شده و از سال ۲۰۰۴دومین دوره ریاست خود را می گذراند. از چندی پیش و با بالا گرفتن مناقشه بر سر فعالیت صلح آمیز اتمی ایران، كریف روز ۱۳فوریه (۲۴بهمن ماه) را با هدف نشستی میان سران سیاسی فرانسه و اعضای كریف برای بررسی بحث ایران در نظر گرفت و غالب چهره های سیاسی فرانسه نیز قول به مشاركت در این نشست داده بودند.
موزیكان از چهره های شاخص كریف درباره این روز و با بزرگ نمایی مساله ایران ادعا می كند: سبب این نشست مهم، بحث درباره عملكرد ایران در ابعاد مختلف است. با این همه موزیكان از گفتن انگیزه اصلی ابایی ندارد ومی گوید كه با توجه به نزدیكی انتخابات ریاست جمهوری در فرانسه باید از نظر نامزدهای ریاست جمهوری آگاه شد و از این فرصت برای هماهنگی با آنها و پیش بینی نگرانی های آینده فرانسه استفاده كرد.
خبرنگار از وی پرسیده است كه شما فكر نمی كنید كه ممكن است نشست كریف به یك نشست انتخاباتی تبدیل شود، موزیكان طرفدار صهیونیسم پاسخ داده آنچه در این نشست مهم است، مساله ایران است و بس و ما امیدواریم كه نامزدها در این نشست بحث خود را بر سر مساله ایران متمركز كنند.
موزیكان گفته كه ما منتظریم ببینیم در این نشست نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری فرانسه چه می گویند و چه نظری درباره مسایل سیاسی جاری دارند تا بتوانیم با هم هماهنگی لازم را ایجاد كنیم.وی با مطرح كردن علایق ضد ایرانی خود افزود: كریف متعلق به همه فرانسویان است و امروز ما باید واكنشی به موقع و مناسب نسبت به ایران نشان دهیم.به گزارش ایرنا یهودیان فرانسه به عنوان جامعه ای كوچك ولی متنفذ و فعال، در امور سیاسی این كشور اعمال نفوذ می كنند. این اعمال نفوذ از جنبه های متعددی برای یهودیان حایز اهمیت است.
برای مسوولان فرانسوی نیز این مساله (حضور لابی یهود) حایز اهمیت فراوان است، تاریخ دولت های گذشته فرانسه نشان می دهد كه تا چه میزان سران سیاسی و احزاب این كشور كوشیده اند تا در دوره های مختلف به یهودیان نزدیك شده و سرمایه گذاری و همراهی آنان را در حوزه سیاسی با خود داشته باشند.تقریبا تمامی سران حزبی فرانسه در زمان ریاست خود سفری به تل آویو داشته اند و در برخی از این سفرها به دلیل جانبداری و یا مبالغه در طرفداری، با واكنش منفی مردم كشورهای عربی مواجه شده اند.
بخش مهمی از اقتصاد فرانسه در اختیار یهودیان این كشور است و برادر «نیكلا ساركوزی» وزیر كشور كنونی فرانسه و نامزد انتخابات ریاست جمهوری، سالها قدرت دوم اتحادیه بزرگ مالكان این كشور را در اختیار داشته و به تعبیری نبض اقتصاد فرانسه در دست وی قرار دارد.در عین حال در میان یهودیان فرانسه هستند كسانی كه كریف را نماینده جامعه یهودیان این كشور نمی دانند، یا اینكه آن را نماینده بخشی از جامعه یهودیان سیاسی فرانسه در برابر دولت می دانند.
برخی معتقدند كه فرانسه اساسا یهودی فرانسوی ندارد بلكه آنان را باید یهودیان مقیم فرانسه نامید.
بسیاری از یهودیان و به ویژه یهودیان فرانسه در سه مساله صهیونیسم، سیاستهای تجاوزكارانه اسراییل در سرزمینهای اشغالی و یهودی ستیزی با یكدیگر اختلاف دارند. با این همه یهودیان فرانسه چنانكه ادعا می كنند، همیشه آماج جریان های یهودستیز بوده اند و گاه وبی گاه با آوردن شواهدی تلاش می كنند تا دست مسلمانان در پشت سر برخی حركات یهودستیزانه نشان دهند.آثار منتشره مكتوب و نیز ضرب المثل ها و تعابیر عمومی رایج میان مردم فرانسه نشان می دهد كه دستكم بخشی از مردم این كشور نسبت به این قوم همواره نگاه مثبتی نداشته اند و مساله یهودستیزی محدود به دهه های اخیر یعنی سالهای مهاجرت اعراب مغربی به فرانسه نمی شود.
از سوی دیگر یهودیان طرفدار رژیم تل آویو مقیم فرانسه، دانسته این حقیقت را نادیده می گیرند كه برخی تحركات نادر از سوی جوانان احساسی مسلمان به خاطر مشاهده جنایاتی است كه رژیم تل آویو هر روزه بر سر مردم بی گناه فلسطین و لبنان می آورد.با همین نگاه است كه گرایش غالب یهودیان طرفدار صهیونیسم امروز به سوی ساركوزی است چرا كه شاهد اقداماتی از سوی او بوده اند كه در حوزه مسایل امنیتی و با عنوان حقوق شهروندی انجام داده است.
یهودیان وابسته به جامعه كریف بر این باورند كه در زمان وزارت ساركوزی آنها از هر زمان دیگر بیشتر امنیت دارند و گمان می كنند كه او با مهار قاطع مساله در حقیقت به جنگ عرب تبارانی رفته كه یهودیان بیشترین تهدید را از ناحیه آنها عنوان می كنند.همین مساله یعنی «امنیت» شاید بیشترین زمینه گرایش های حزبی یهودیان فرانسه به شمار آید.
از سوی دیگر بسیاری از یهودیان فرانسه به موضع گیریهای كریف این نهاد جامعه یهودی انتقاد دارند و آن را در خدمت منافع و مصالح یك گروه و باند خاص می دانند.آنها اظهارنظرهای روژه (رییس كنونی كریف) را نوعی خط دهی به سیاست های داخلی فرانسه و بیشتر از آن اعمال نفوذ در دیپلماسی این كشور می دانند كه با نطق های خود می خواهد راه برخورد با جهان اسلام را نشان دهد.
نمونه موضع گیریهای مخالفان كریف را می توان در نوشته های یهودیانی چون «رونی برومن» و «الیزابت لوی» دید كه به طور صریح به تاثیر لابی یهودی بر سیاست های فرانسه اشاره می كنند.همچنین نگاهی به نشست سالانه كریف نشان می دهد كه چه تعدادی از مقامات سیاسی و تصمیم گیران عرصه اجرایی فرانسه در آن حضور می یابند.
حضور افرادی چون نخست وزیر فرانسه، رییس مجلس، رییس سنا، وزرا به ویژه نیكلا ساركوزی، نمایندگان مجالس، شهردار پاریس، روسای بنگاههای بزرگ اقتصادی و حتی نمایندگان متنفذ شوراهای استانی و منطقه ای این كشور، حكایت از میزان تاثیر لابی یهودی بر اركان اجرایی و سیاسی فرانسه دارد.
اینكه سران كریف اصرار دارند تا نامزدهای ریاست جمهوری به ویژه از نوع مطرح آن را به نشست های خود بیاورند، نشان دهنده امید و تاثیری است كه به این افراد دارند. یهودیان فرانسه در سالهای اخیر نسبت به «ژاك شیراك» رییس جمهوری این كشور نظر چندان مساعدی نداشته و به علت دیپلماسی سنتی وی، مشی دیپلماتیك او را نمی پسندیدند ولی برخی گردش های او سبب تعدیل نقطه نظرات جامعه یهودی نسبت به شیراك شده است.
شیراك همیشه یكی از محبوب ترین چهره های غربی در میان اعراب بوده است.روژه رییس تشكیلات كریف معتقد است كه باید اعتراف كرد دیپلماسی فرانسه در زمان راست ها تغییر كرده و موضع پاریس در مرگ «عرفات»، حوادث نوار غزه، قتل «رفیق حریری» و مسایل اخیر لبنان و خاورمیانه آشكارا نشان می دهد كه تا چه میزان راست ها مواضع سیاست خارجی پاریس را نسبت به اسراییل بهبود بخشیده اند.
یهودیان فرانسه چندان تمایلی ندارند كه با شیراك كه در سراشیبی قدرت قرار دارد، چانه زنی سیاسی كنند و ترجیح می دهند كه روی ساركوزی یهودی، سرمایه گذاری نمایند كه جوانتر و شانس بیشتری برای پیروزی در انتخابات آینده ریاست جمهوری دارد.در یك سال اخیر یك چرخش حزبی نیز در متن بخشی از جامعه یهود فرانسه قابل مشاهده بوده و آن گرایش به حزب راست افراطی «فیلیپ دو ویلیه» است.
دوویلیه با مواضع یكی دو سال اخیر خود نشان داده كه برای رویاروی با جامعه مسلمان فرانسوی نگرانی ندارد.مخالفت دو ویلیه با مسلمانان كه زیر عنوان «مبارزه با اسلامی كردن فرانسه» در جریان است، نوك حمله را متوجه مسلمانانی می كند كه در دهه های گذشته در فرانسه حضور داشته و فرزندان آنان فرانسوی محسوب می شوند. این رویكرد می تواند بخش دیگری از سیاست مهاجرت ستیزی ساركوزی را كامل كند كه در واقع با یك اقدام گسترده و فراگیر در حال محدود كردن ورود مسلمان به فرانسه است و در این راه از اقدامات داخلی گرفته تا سفرهای خارجی و عقد معاهدات بین المللی برای مهار حضور مسلمانان (البته با عنوان ممنوعیت مهاجرت غیر قانونی)، همه را در خدمت امنیت جامعه یهودی این كشور بكار بسته است.
سران كریف در این راستا در سایت های خود و در یك جهت گیری هدفمند، به مقامات فرانسه هشدار می دهند كه به فكر خطر مسلمانان و بخصوص ایرانیها باشید.در عین حال میان نامزدهای انتخابات آتی ریاست جمهوری فرانسه نیز جدالی در گرفته تا از سرمایه های لابی یهودی به نفع خود استفاده كنند.«سگولن روایال» كه در دو ماه اخیر اشتباهات سیاسی فراوان داشته و اسباب شرمساری حزب و رهبران سوسیالیست فرانسه را فراهم كرده، برای اینكه از رقیب خطرناك و یهودی خود نیكلا ساركوزی عقب نماند، بر مواضع ضد مسلمانان تاكید كرد.
منبع : روزنامه ابرار