چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

بیماران قلبی و روزه داری


بیماران قلبی و روزه داری
مادر بزرگ بسیار پیر و ناتوانی داشتم که به دلیل افزایش ناگهانی فشار خون نمی توانست روزه بگیرد، اما ایام شهادت امیرالمؤمنین(ع) را به سختی روزه می گرفت و می گفت: «اگر بمیرم هم این روزها را روزه می گیرم!»
بیشتر ما این قبیل جملات را از زبان مادر بزرگها، پدربزرگها و کسانی که در مواردی با برخی از بیماریها دست و پنجه نرم می کنند و پزشکان متخصص، روزه داری را برایشان محدود یا حتی منع کرده اند، شنیده ایم. این افراد اصرار دارند که حتماً در روزهای نوزده، بیست و یک و بیست و سه ماه مبارک رمضان به این فریضه دینی عمل کنند، اما این مسأله تا چه حد به نفع آنهاست و پافشاری در این امر چه پیامدهایی برای سلامتی آنها خواهد داشت؟
به همین منظور، پای صحبت دکتر سعید ناظمی متخصص بیماریهای قلب و عروق نشستیم تا روزه داری در بیماران مختلف قلبی را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
▪ آقای دکتر فردی که تحت عمل جراحی قلب باز و یا پیوند عروق قلب(بای پس عروق کرونر) قرار گرفته است، می تواند روزه بگیرد؟
- روزه داری در این افراد، به شرایط بیمار بستگی دارد. برای مثال، فردی که قبل از عمل هیچ گونه آسیب قلبی و عروقی نداشته و بعد از عمل هم قلب او به طور طبیعی و بدون هیچ عارضه ای فعالیت می کند، منعی بر گرفتن روزه ندارد.
اما فردی که دچار آسیب قلبی ناشی از سکته قبل از عمل یا نارسایی قلبی شده است، همچنین عمل وی با عارضه همراه بوده، با توجه به شدت آن عارضه و تحت نظر پزشک معالج، باید در خصوص روزه داری تصمیم بگیرد.
▪ در مورد روزه داری در فردی که اختلال ضربان قلب دارد، توضیح دهید:
- با توجه به اینکه اختلال ضربان قلب متنوع و شامل دو دسته بی خطر و پرخطر است، در این خصوص با توجه به شرایط این اختلالها، باید با پزشکان معالج مشورت شود.
▪ بیمارانی که دچار «ترومبو فلبیت» یا همان لخته در وریدهای اندام تحتانی شده اند، در این ایام چه باید بکنند؟!
- این بیماران به دو گروه تقسیم می شوند؛ بیمارانی که در مرحله حاد تشکیل لخته در عروق اندام تحتانی هستند و کسانی که در مرحله مزمن این بیماری به سر می برند.
در بیماران گروه اول، کاهش آب بدن به دلیل روزه داری می تواند موجب بدتر شدن بیماری آنها شود، در نتیجه نباید روزه بگیرند. اما در بیمارانی که سالها از بروز بیماریشان گذشته است، باید برای روزه گرفتن با پزشک معالج خود مشورت کنند.
▪ بیمارانی که دچار سکته قلبی حاد شده اند یا به دلیل آنژین صدری ناپایدار در بیمارستان بستری هستند، می توانند روزه بگیرند؟
- خیر، روزه داری برای این بیماران ممنوع است.
▪ آقای دکتر، بیمارانی که به دلیل ایسکمی قلبی(اختلال در خون رسانی عروق کرونر) تحت درمان سرپایی هستند، چطور؟
- بیمارانی که بروز بیماری در آنها شدید است نباید روزه بگیرند، اما در افرادی که شدت بیماری در آنها زیاد نیست، توصیه می شود با پزشک معالج خود در این خصوص مشورت کنند.
▪ به نظر شما، می توان گفت به طور کلی کسانی که نارسایی قلبی دارند نباید روزه بگیرند؟
- گر چه در نارسایی قلبی پیشرفته، روزه گرفتن مجاز نیست؛ اما در موارد خفیف بروز این بیماری می توان روزه گرفت. به هر حال، توصیه من به آنها این است که در صورت تمایل به روزه داری، حتماً با پزشک خود، تماس بگیرند.
▪ به عنوان آخرین سؤال، لطفاً در خصوص روزه داری در بیماران مبتلا به فشار خون بالا هم، توضیحاتی بدهید.
- در بسیاری از موارد، این بیماران محدودیتی برای روزه گرفتن ندارند، اما اگر فرد دچار فشار خونهای سرکش و غیر قابل کنترل می باشد، همچنین در افرادی که سابقه افزایش شدید و ناگهانی فشار خون دارند، نباید روزه بگیرند.
▪ از شما به خاطر شرکت در این گفتگو سپاسگزارم.
مجبوبه بوری
منبع : روزنامه قدس


همچنین مشاهده کنید