یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


امام‌زاده ولی ، روستای ضیاءآباددودانگه ، قزوین


این آرامگاه در وسط میدان مركزی ضیاء‌آباد و بر روی صفه طبیعیِ بلندی قرار دارد. بنای امام‌زاده از دو بخش اصلی و الحاقی تشكیل یافته است. بخش اصلی یا بقعه امام‌زاده دارای طرح مربع‌شكلی با طول ضلع 9/50 متر است كه گوشه‌‌های دیوار غربی آن پخ شده است. ازاره بنا با قطعه‌سنگ‌های قهوه‌ای به اندازه‌های مختلف و در دو ردیف به ارتفاع 1/1 متر ساخته شده است. بخش بالایی بنا با آجرهای ساده ساخته شده است و بر روی دیوارهای غربی و شمالی و جنوبی آن - از خارج - طاق‌نماهایی زده شده است. بر بالای بقعه، گنبدی با غلام‌گردشی در اطراف و گردنیِ استوانه‌ای به ارتفاع 2/30 متر استوار گردیده است. در ارتفاع مزبور، قطاربندی ساده‌ای با دو رج آجر كه به طور سه گوشه چیده شده‌اند. پدید آمده است.
در داخل بقعه، برای ایجاد پوشش گنبدی، چهار فیل‌پوش ساخته شده است كه نكته‌ جالب در ساختمان آن‌ها، شروع پایه‌های فیل‌پوش از كف بقعه است. به عبارت دیگر، دیوارهای چهارگانه، از چهار سو به تدریج به سوی مركز چهار ضلعی متمایل گشته‌اند. داخل بقعه فاقد هرگونه تزئین است و ضریح چوبی آن نیز فاقد ارزش هنری و تاریخی است. درِ ورودی كه با طرح‌های ساده تزئین شده است، به دوره قاجاریه مربوط است.
با توجه به شكل پوشش داخلی، فیل‌پوش‌ها، گنبد و شیوه تركیبی مصالح (ازاره سنگی و بخش آجری فوقانی) به نظر می‌رسد كه این بنا از آثار قرن ششم هجری قمری باشد كه در طی تغییرات و تعمیرات در دوره‌های مختلف،‌ اعتبار و ارزش نخستین خود را از دست داده است.